Så kan du skydda barnen på nätet

Så kan du skydda barnen på nätet

Är du orolig för vad dina barn hittar på nätet? Surffilter, program och inställningar kan vara en hjälp, men också en falsk trygghet. "Det är viktigare med dialog än ett program i datorn", säger Johnny Lindqvist från Surfa Lugnt.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 19 Aug, 2016
Ta bort

Nätet är en självklar del av de flesta barns vardag, och många lär sig tidigt hur man gör för att söka och hitta information. Men en oskyldig googling på ett spännande könsord räcker för att man som förälder ska inse att porr och våld kan vara lika lättillgängligt för ett barn som Bolibompa. Hur gör man för att skydda sig mot det?

– En begränsning för sökresultaten på Google kan vara en bra idé, speciellt om man har mindre barn. Att ställa in ett surffilter i operativsystemet kan också vara bra. Men filter kan aldrig ersätta samtal. Att ha en bra dialog med sitt barn är mycket viktigare än ett program i datorn, säger Johnny Lindqvist, expert på unga och internet på Surfa Lugnt.

Han föreläser för föräldrar om barn och internet, men är ingen anhängare av de många appar och program som finns för föräldrar som vill kontrollera vad barnen gör på sina skärmar. Med sådana program kan man ofta blocka barnförbjudet innehåll på nätet, men också få detaljerade loggar över allt som barnen gör och vilka de har kontakt med.

– Jag tycker överlag inte att vuxna ska syssla med övervakning av sina barn på nätet, utan snarare vara en närvarande och nyfiken vuxen i barnets vardag, säger han.

Johnny Lindqvist ser också en stor risk i att man som förälder litar för mycket på filtren, och invaggas i en falsk trygghet.

– Det kommer en tid då barnen lär sig att gå runt programmen, surfar från en annan dator eller på annat sätt kommer i kontakt med det man vill begränsa. Då måste man vada beredd att ta diskussionen. Så prata med barnen om att de alltid kan tala med dig som vuxen om de stöter på något som är läskigt eller känns konstigt eller som de blir ledsna över. Även om de ser innehållet på en site som de inte ska vara på.

Fem varianter av föräldrakontroll

Sökfilter i Google
Med Googles filter SafeSearch kan du undvika olämpliga eller bilder av sexuell karaktär i Googles sökresultat. Filtret är inte hundraprocentigt säkert enligt Google, men ska hjälpa mot det värsta. Du kan också ställa in begränsningar i webbläsaren för vilka sidor en användare kan besöka.

Instruktioner för Google och Chrome, se google.se/safetycenter

Webbfilter i mobilens/datorns/plattans operativsystem
Både i Apples operativsystem och Windows finns möjlighet att göra inställningar för att begränsa tillgång till webbsidor eller appar, filtrera sökträffar och logga surfaktiviteter (vilka webbsidor som besökts). Begränsningarna kan gälla alla webbläsare som används på enheten, men ibland omfattas bara vissa – kolla upp så att du vet.

Sök på ”föräldrakontroll” eller ”webbfilter” och namnet på ditt operativsystem/enhet eller se support.apple.com/sv-se eller microsoft.com/sv-se/.

Begränsa innehållet i Youtube
Allra längst ner på youtubesidan finns en knapp för begränsat läge. Klicka i ”på” för att filtrera bort det värsta/mest barnförbjudna innehållet (enligt Youtube).

För utförligare instruktioner, se google.se/safetycenter

Säkerhetsprogram med barnsäkerhetsfunktioner
I flera mer omfattande säkerhetsprogram med virusskydd ingår funktioner för föräldrakontroll som en del. Även här finns bland annat filter för surf. Programmen kan ofta användas på flera enheter – mobiler, plattor och datorer.  Finns från bland andra Norton, F-secure med flera. Från ca 500 kronor/år.

Appar för begränsat internetanvändande/skärmtid
Det finns många appar för olika typer av föräldrakontroll, både gratis och betalappar. En del utlovar surffilter och total loggning av aktiviteter, medan andra är mer inriktade på skärmtid – ställ in hur lång tid som får tillbringas med olika appar, och tider på dygnet då appanvändning och surfande är blockerat. 0 – ca 500/kr per år beroende på omfattning.

Fem råd från Johnny Lindqvist, Surfa Lugnt
• Begränsningar och filter genom inställningar eller program kan inte ersätta samtal. Om du använder dem, se dem som ett komplement eller stöd.
• Filtren är inte hundraprocentiga. Se till att barnet känner förtroende så att det kan komma till dig och berätta om de varit med om något som inte känns bra, även om det är på en ”förbjuden” sida.
• Om man du som förälder har tillgång till logg för barnens surf, tänk igenom hur du ska agera om du hittar något som du inte vill hitta där. Hur kommer barnets förtroende påverkas om du tjuvtittar på vad det gör på nätet?
• Ha klart för dig vad du vill begränsa och varför, och var öppen med det inför barnet.
• När det gäller sociala medier, förklara vad du är orolig för och kom överens om regler redan från början.
– Det kan till exempel vara: ”Om någon du inte känner vill adda dig, så vill jag kolla. Om det är någon som frågar efter saker du inte vill berätta: Hämta en vuxen.” Genom att sätta sådana regler eller överenskommelser så skapar man ett band av förtroende mellan vuxen och barn.

 

 

Taggar: Apple

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.