Så kan du skydda barnen på nätet

Så kan du skydda barnen på nätet

Är du orolig för vad dina barn hittar på nätet? Surffilter, program och inställningar kan vara en hjälp, men också en falsk trygghet. "Det är viktigare med dialog än ett program i datorn", säger Johnny Lindqvist från Surfa Lugnt.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 19 Aug, 2016
Läs senare

Nätet är en självklar del av de flesta barns vardag, och många lär sig tidigt hur man gör för att söka och hitta information. Men en oskyldig googling på ett spännande könsord räcker för att man som förälder ska inse att porr och våld kan vara lika lättillgängligt för ett barn som Bolibompa. Hur gör man för att skydda sig mot det?

– En begränsning för sökresultaten på Google kan vara en bra idé, speciellt om man har mindre barn. Att ställa in ett surffilter i operativsystemet kan också vara bra. Men filter kan aldrig ersätta samtal. Att ha en bra dialog med sitt barn är mycket viktigare än ett program i datorn, säger Johnny Lindqvist, expert på unga och internet på Surfa Lugnt.

Han föreläser för föräldrar om barn och internet, men är ingen anhängare av de många appar och program som finns för föräldrar som vill kontrollera vad barnen gör på sina skärmar. Med sådana program kan man ofta blocka barnförbjudet innehåll på nätet, men också få detaljerade loggar över allt som barnen gör och vilka de har kontakt med.

– Jag tycker överlag inte att vuxna ska syssla med övervakning av sina barn på nätet, utan snarare vara en närvarande och nyfiken vuxen i barnets vardag, säger han.

Johnny Lindqvist ser också en stor risk i att man som förälder litar för mycket på filtren, och invaggas i en falsk trygghet.

– Det kommer en tid då barnen lär sig att gå runt programmen, surfar från en annan dator eller på annat sätt kommer i kontakt med det man vill begränsa. Då måste man vada beredd att ta diskussionen. Så prata med barnen om att de alltid kan tala med dig som vuxen om de stöter på något som är läskigt eller känns konstigt eller som de blir ledsna över. Även om de ser innehållet på en site som de inte ska vara på.

Fem varianter av föräldrakontroll

Sökfilter i Google
Med Googles filter SafeSearch kan du undvika olämpliga eller bilder av sexuell karaktär i Googles sökresultat. Filtret är inte hundraprocentigt säkert enligt Google, men ska hjälpa mot det värsta. Du kan också ställa in begränsningar i webbläsaren för vilka sidor en användare kan besöka.

Instruktioner för Google och Chrome, se google.se/safetycenter

Webbfilter i mobilens/datorns/plattans operativsystem
Både i Apples operativsystem och Windows finns möjlighet att göra inställningar för att begränsa tillgång till webbsidor eller appar, filtrera sökträffar och logga surfaktiviteter (vilka webbsidor som besökts). Begränsningarna kan gälla alla webbläsare som används på enheten, men ibland omfattas bara vissa – kolla upp så att du vet.

Sök på ”föräldrakontroll” eller ”webbfilter” och namnet på ditt operativsystem/enhet eller se support.apple.com/sv-se eller microsoft.com/sv-se/.

Begränsa innehållet i Youtube
Allra längst ner på youtubesidan finns en knapp för begränsat läge. Klicka i ”på” för att filtrera bort det värsta/mest barnförbjudna innehållet (enligt Youtube).

För utförligare instruktioner, se google.se/safetycenter

Säkerhetsprogram med barnsäkerhetsfunktioner
I flera mer omfattande säkerhetsprogram med virusskydd ingår funktioner för föräldrakontroll som en del. Även här finns bland annat filter för surf. Programmen kan ofta användas på flera enheter – mobiler, plattor och datorer.  Finns från bland andra Norton, F-secure med flera. Från ca 500 kronor/år.

Appar för begränsat internetanvändande/skärmtid
Det finns många appar för olika typer av föräldrakontroll, både gratis och betalappar. En del utlovar surffilter och total loggning av aktiviteter, medan andra är mer inriktade på skärmtid – ställ in hur lång tid som får tillbringas med olika appar, och tider på dygnet då appanvändning och surfande är blockerat. 0 – ca 500/kr per år beroende på omfattning.

Fem råd från Johnny Lindqvist, Surfa Lugnt
• Begränsningar och filter genom inställningar eller program kan inte ersätta samtal. Om du använder dem, se dem som ett komplement eller stöd.
• Filtren är inte hundraprocentiga. Se till att barnet känner förtroende så att det kan komma till dig och berätta om de varit med om något som inte känns bra, även om det är på en ”förbjuden” sida.
• Om man du som förälder har tillgång till logg för barnens surf, tänk igenom hur du ska agera om du hittar något som du inte vill hitta där. Hur kommer barnets förtroende påverkas om du tjuvtittar på vad det gör på nätet?
• Ha klart för dig vad du vill begränsa och varför, och var öppen med det inför barnet.
• När det gäller sociala medier, förklara vad du är orolig för och kom överens om regler redan från början.
– Det kan till exempel vara: ”Om någon du inte känner vill adda dig, så vill jag kolla. Om det är någon som frågar efter saker du inte vill berätta: Hämta en vuxen.” Genom att sätta sådana regler eller överenskommelser så skapar man ett band av förtroende mellan vuxen och barn.

 

 

Taggar: Apple

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.