Tidningen Ny Teknik som tagit del av studien skriver att kokkaffe innehåller stora mängder kaffespecifika fettsyror. Dessa fettsyror har tidigare i djurförsök visat sig hämma tillväxten av cancer.
Men det gäller att dricka tillräckligt mycket för att få skyddet. Dricker man en kopp eller mindre av kokkaffet varje dag så skyddar fettsyrorna inte lika bra. Och bryggkaffe är jämförelsevis mycket sämre - kokkaffe innehåller upp till 80 gånger högre doser av de viktiga fettsyrorna.
Bland kvinnor som drack bryggkaffe fanns en ökad risk för bröstcancer före 49 års ålder. För äldre kvinnor däremot var bryggkaffet bra - då minskade risken för cancer istället.
Fettsyrorna i kokkaffe tycks dock huvudsakligen skydda mot just bröstcancer. Hos storkonsumenterna av kokkaffe ökade risken för cancer i bukspottkörteln, och även för lungcancer hos män.
Det har inte gått att hitta några samband mellan kaffedrickande och prostata- eller tjocktarmscancer.
Forskningsresultatet från Umeå universitet publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Cancer Causes and Control. Studien ska enligt uppgift vara den första i världen där konsumtion av kaffe jämförs med risk för cancer.