Klagomålen på resor ökar

Klagomålen på resor ökar

Resor tillhör de vanligaste klagomålen till både Allmänna Reklamationsnämnden och Konsument Europa. Allra mest klagar vi på flygresor.

Susanne Ståhl Publicerad: 18 Sep, 2007
Ta bort

Glad och förväntansfull står du på flygplatsen, redo för semester, när det plingar till på tavlan: "flyget inställt". Eller, du har äntligen kommit fram och står och väntar på ditt bagage som aldrig kommer. Det är två exempel på vanliga missöden som drabbar flygresenärer och leder till klagomål och anmälningar.
Hos både Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, och Konsument Europa ökar antalet ärenden som handlar om resor och framförallt är klagomålen flygrelaterade.
Hos Konsument Europa, som ger råd och hjälp med konsumentärenden inom Europa, har antalet reseärenden ökat stadigt de senaste åren. Mellan 2004 och 2005 fördubblades antalet reseärenden, året därefter ökade de med tolv procent. Mest ökar klagomålen på flyg. Mellan 2005 och 2006 mer än tredubblades ärendena som hade med flyg att göra.
– Inställda och försenade flyg eller bagage som försvinner, försenas eller skadas är vanligast, säger Rebecka Fjälling, jurist på Konsument Europa.
Ökningen gissar hon beror på att EG-reglerna kring flygresor har blivit mer kända.
– Jag skulle tro att det speglar att konsumenterna blir mer och mer medvetna om att de har rättigheter. Flygbolagen är ju faktiskt tvungna att ha information om detta tillgängligt på flygplatsen, säger Rebecka Fjälling.
Resenärernas rättigheter regleras i en EG-förordning, Air passengers rights, och i Montreal-konventionen. Det handlar om vilka ersättningar man har rätt till vid exempelvis inställda och försenade flyg eller försvunnet bagage. Vid större förseningar kan man till exempel ha rätt att kräva mat och hotellrum.
Även hos Allmänna Reklamationsnämnden syns en ökning av anmälningar och resor är en av de största kategorierna. Tittar man på vilka företag som fått flest anmälningar rör det sig bara om flygbolag. Under perioden 1 januari 2006 och fram till idag har SAS anmälts 200 gånger, Ryanair 119 gånger och Sterling 72 gånger.
En som anmälde och fick rätt var Monica i Stockholm. Familjen skulle flyga till Thailand med SAS, men flyget från Köpenhamn ställdes in på grund av motorproblem. Det gjorde att familjen anlände sjutton timmar senare än planerat till semesterorten. SAS hävdade att motorproblemen borde räknas som en extraordinär händelse och därför inte ge rätt till ersättning utöver kost och logi. ARN ansåg inte att motorproblemen låg utanför företagets kontroll och beslutade till familjens fördel att SAS skulle återbetala 600 euro per person, i enlighet med EG-förordningen. Det kan alltså löna sig att stå på sig som resenär.

När det gäller bagage tycker Rebecka Fjälling att man ska tänka på vad man packar ner. Det man är rädd om ska man stoppa i handbagaget.
– Jag ska flyga till Buenos Aires snart och jag skulle aldrig packa tangoskorna i väskan jag checkar in. Jag har själv råkat ut för stöld ur bagaget för länge sedan och mitt råd är att man ska ta lite mer än tidning och tandborste i handbagaget.
Ett annat råd är att läsa igenom flygbolagets allmänna villkor, hur tråkigt den än kan låta. Bolagen kan ha gränser för vilket värde man får ta med sig i bagaget.
– Du kanske inte får checka in videokameran och då får du skylla dig själv om något händer med den, säger Rebecka Fjälling.

 Statistik från Konsument Europa

 År Totalt antal ärenden
  Varav resor Varav flyg
 2004 2920 350 i.u
 2005 3182 652 151
 2006 3390 734 469
 1 jan-
30 juni 07
 1640 336 266
 

 Antal anmälningar mot flygbolag till ARN (period 1/1 06 - 14/9 07)
 Flygbolag Antal anmälningar
 SAS 200
 Ryanair 119
 Sterling 72
 KLM 62
 Iberia 54
 Air France
 53
 Alitalia 50
 Lufthansa 43

Antal anmälningar gällande resor till ARN
 År Totalt antal ärenden
 Varav resor
 2004 8447 969
 2005 8621 1323
 2006 8697 1454
 1 jan-
30 jun 07
 4525 734
 

 

 

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.