Så vårdar du din elcykel – mekanikerns bästa tips

Så vårdar du din elcykel – mekanikerns bästa tips

Cykelmekanikern Jovan Lukic justerar bromsarna på en elcykel i verkstaden.
Cykelmekanikern Jovan Lukic justerar bromsarna på en elcykel i verkstaden. Foto: Ola Jacobsen.
Jovan Lukic visar ett ”typiskt elcykelslitage” på en kassett. Där kedjan ligger när man använder de högsta och trögaste växlarna är kuggarna helt utslitna.
Jovan Lukic visar ett ”typiskt elcykelslitage” på en kassett. Där kedjan ligger när man använder de högsta och trögaste växlarna är kuggarna helt utslitna. Foto: Ola Jacobsen
En sliten kedja töjer sig och blir längre. Med ett kedjemätningsverkyg kan man kolla om det börjar bli dags att byta. Här är det hög tid. Foto: Ola Jacobsen
Till vänster syns nya bromsbelägg till skivbromsar. I mitten slitna och till höger helt utslitna. Du kan lysa med en ficklampa och undersöka hur dina ser ut. Foto: Ola Jacobsen

Försäljningen av elcyklar slår nya rekord. Men vad många nyblivna elcyklister inte vet är att underhållet skiljer sig från en vanlig cykel. Testfakta listar cykelmekanikerns bästa tips. 

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 16 apr, 2018
Läs senare

Att försäljningen av elcyklar skjutit i höjden de senaste åren märks inte bara på vägarna, utan även hos cykelverkstäderna. På Bonne Mécaniques verkstad i Stockholm har elcykelkunderna blivit allt fler de senaste åren, och många som kommer vill ha hjälp med relativt nya elcyklar. 
– De är ofta förvånade över att vissa delar slits så fort. De hade inte väntat sig att de skulle behöva byta efter bara några månader, säger Jovan Lukic, chefsmekaniker på Bonne Mécanique.

Om man vill ta hand om sin elcykel och inte dra på sig onödiga reparationskostnader finns det flera saker att tänka på. 

Hur och var elcykeln slits ser lite olika ut beroende på om motorn sitter direkt i hjulet eller om den sitter på mitten av cykeln och kraftöverföringen sker via kedjan. 

För elcyklar med motorn på mitten blir det ett extra slitage på kedja och kassett (paketet med kuggar som sitter vid baknavet på cykeln, där kedjan flyttar sig upp och ner när du växlar). 

– Det är inte så konstigt egentligen, eftersom du får mer kraft och en snabbare acceleration så utsätts kedjan för mer belastning, och måste bytas oftare. 

Som elcyklist är det också lätt att lägga sig till med en körstil som inte är helt snäll mot cykeln. 

– Även om man har många växlar är det vanligt att man bara använder de trögaste. Man växlar inte ner vid rödljus för man behöver inte, motorn ger dig kraft att komma iväg ändå. Men det sliter enormt på kassetten, säger Jovan Lukic och visar på en kassett som suttit på en elcykel.

Där kedjan ligger när man använder de högsta och trögaste växlarna är kuggarna helt utslitna, medan de som används för de lägsta växlarna är som nya.
 
En annan sak att hålla extra koll på som elcyklist är bromsbeläggen. De slits enligt Jovan Lukic snabbare på alla typer av elcyklar, om man jämför med vanliga cyklar.

– Högre hastigheter och att elcyklar generellt sett är tyngre frestar på bromsarna mer.

Bromsarnas livslängd beror förstås också på var och hur man cyklar, om det till exempel är stadsmiljö med många trafikljus och tvära stopp, eller landsväg med få stopp.  Rådet är att inspektera bromsarna ofta. Främst handlar det förstås om sin egen och andras säkerhet. Men nedslitna bromsbelägg kan också bli väldigt dyrt.

– Är beläggen slut börjar metall nöta mot metall. Har man skivbromsar får man tillslut byta hela skivan, och det blir betydligt dyrare.

Man får inte heller glömma att kolla lufttrycket i däcken. Att köra med för lite luft i däcken ger mer rullmotstånd, vilket gör att ditt batteri inte räcker lika långt. För dåligt lufttryck i däcken kan också skada själva hjulet, och med en elcykel är den risken större, eftersom den som regel väger mer. 

– Jag tycker att man ska se till att ha det rekommenderade maxtrycket i däcken och kontrollera dem var fjortonde dag, säger Jovan Lukic.

Fem saker som får din elcykel att hålla längre

1. Kolla bromsarna regelbundet
Bromsbeläggen slits som regel ut snabbare på elcyklar än vanliga cyklar.

2. Rengör och smörj kedjan ofta 
Smutsiga kedjor slits och går sönder fortare och sliter också mer på kassetten. En ren kedja ger också mindre friktion än en smutsig, vilket ger längre räckvidd.
 Smörj ofta, cirka en gång i veckan (varierar beroende på användning).

3. Byt kedja i tid 
Då håller kassetten (som är krångligare och dyrare att byta) längre. 
På elcyklar med motorn på mitten slits kedjan som regel snabbare än på vanliga cyklar. Redan efter cirka 120 mil kan det vara dags att byta. På elcyklar med motorn i fram eller bakhjulet håller kedjan däremot ofta längre än på vanliga cyklar. Det finns smarta kedjemätningsverktyg man kan använda för att se om kedjan behöver bytas.

4. Växla ner!
Även om du har många växlar är det är lätt att bara använda de högre. Se till att växla ner vid trafikljusen och andra stopp så att du inte startar med hög växel i, det sliter mindre. Detta gäller framför allt elcyklar med motorn på mitten.

5. Kolla luften i däcken ofta
Även om det inte läcker ut luft kan lufttrycket i däcken ändras, till exempel av skiftningar i utomhustemperaturen. Kontrollera trycket regelbundet. Se till att ha en bra golvpump med mätare som visar när däcktrycket är korrekt.

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.