Här är bästa ledlampan – med det behagligaste ljuset

Här är bästa ledlampan – med det behagligaste ljuset

Lika som bär till utseendet, men ljuset är inte alltid helt likt en glödlampa, visar Testfaktas test. Foto: Anna Sigge.
Ledlampor med filament ska vara rundstrålande säger tillverkarna. Men riktigt samma ljusspridning som glödlampan har de inte enligt testledare Håkan Skoogh. Foto: Anna Sigge.
Laboratorietest

De ser ut som klassiska glödlampor men vad får du för ljus därhemma? Testfakta har jämfört nio ledlampor i retrostil för att se vilken som är mest lik en glödlampa.

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 19 Nov, 2018
Läs senare

Länge var ledlampan ett illa omtyckt substitut för den gamla glödlampan. Energisnåla –javisst, men med ett flimrande och ogästvänligt ljus. Men teknikutvecklingen går framåt. Den så kallade filamentlampan, där led-dioderna är monterade på ett glödtrådsliknande sätt ser nu ut precis som en glödlampa.

Men hur är det med ljuset? Testfakta lät forskningsinstitutet Rise jämföra de viktigaste ljusegenskaperna hos nio filamentlampor. En panel på 14 personer fick dessutom blindtesta lamporna mot en klassisk glödlampa.

[PDF]

En viktig egenskap som Rise undersökt är hur ljuset från ledlamporna sprids i rummet.

– De här lamporna säljs som rundstrålande vilket betyder att de ska avge likvärdigt ljus i alla riktningar. Men diodernas placering gör att de lyser mest åt sidorna och knappt något rakt upp. Om de också hade haft en diod intill sockeln så skulle de lyckats sprida ljuset på samma sätt som en glödlampa, säger testledaren Håkan Skoogh.

En annan utmaning för de här lamporna är färgåtergivningen. Led-diodernas ljus är egentligen blått men genom att täcka dioderna med lager av fluorescerande material så får lamporna ett mer glödlampslikt sken. När Rise mäter lampornas färgåtergivning ligger de flesta knappt över EU:s gränsvärde. Allra bäst färgåtergivning har lampan från Ikea – men i förhållande till hur mycket ljus den ger kräver den mycket energi.

– Ett tjockt lager fluorescerande material ger ett gult och varmt sken, men det gör också lampan mindre energieffektiv, säger Håkan Skoogh.

Flimmer har varit ett stort problem bland ledlampor, särskilt när de dimras.  Men i vårt test är det bara tre lampor som har problem med detta. Sämst är Ledsavers från Kjell & Company som flimrar både i vanligt och dimrat läge. Det ska jämföras mot Ikeas lampa som inte flimrar alls.

Ikea blir också klar testvinnare med ljusegenskaper som är nästan identiska med en glödlampa.

Men tekniska mätningar är en sak – frågan är hur lamporna uppfattas i verkligheten? För att undersöka detta lät vi en panel på sju kvinnor och sju män gissa ljuskällan (Led eller glödlampa?) i ett blindtest. Ikea var den lampa som lurade flest: hela 64 procent trodde att ljuset kom från en glödlampa. Det kan jämföras med Icas egen lampa som bara lyckades lura en av paneldeltagarna. 

– Ikeas lampa har ett lägre ljusflöde, vilket gör det enklare. Men det är inte den enda förklaringen. Det handlar mycket om val av teknik och dessutom har Ikea lyckats få till en flimmerfri lampa, säger Håkan Skoogh.

Utöver Ikea var det ingen annan lampa som lyckades lura mer än 50 procent av panelen och de flesta ligger på mellan 20 och 30 procent.

– Rent generellt får man dra slutsatsen att folk fortfarande kan se skillnad på Led och en traditionell glödlampa. Och det är något som förvånar mig med tanke på hur mycket Ledbelysning har utvecklats, säger Håkan Skoogh.

Fakta om testet

Testfakta har testat nio ledlampor med filament och jämfört dem med en klassisk glödlampa. Testet är utfört av forskningsinstitutet RISE.

Urval
Lamporna i testet är storlek E27, dimringsbara och har ett ljusflöde på cirka 800 lumen vilket ungefär motsvarar en 60-wattsglödlampa. Ikea har ingen filamentlampa med ett så högt lumental och därför valdes den modell som låg närmast (600 lumen). Alla lamporna är inköpta i Stockholmsområdet under september månad.

Ljusfördelning
Laboratoriet mätte ljusstyrkan i olika riktningar för att se hur ljuset fördelar sig.

Färgåtergivning
Med hjälp av en spektrometer mättes hur lampornas ljusinnehåll klarar att återge olika standardiserade färger. Innehåller lampan inte en specifik färg kan denna inte återges.

Flimmer
Laboratoriet mätte hur ljuset varierar. Det handlar om så snabba skiftningar att det inte går att se, men som kan vara mycket tröttande för hjärnan. Mätningen gjordes både vid fullt ljus och med ljuset dimrat till 25%. Dimringen gjordes på två sorters dimrar: en framkantsdimmer och en bakkantsdimmer.

Energieffektivitet
Mätningen anger hur mycket ljus man får per watt vid användningen av en lampa – det vill säga hur energisnål lampan är.

Paneltest: Led eller glödlampa?
Laboratoriet genomförde också ett blindtest där en panel på 14 personer (hälften kvinnor, hälften män) fick titta på ljus från de testade ledlamporna blandat med traditionella glödlampor utan att kunna se vilken som är vilken.  För varje ljuskälla fick paneldeltagarna gissa om ljuset kom från en led eller en glödlampa. Resultaten betygsattes inte.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.