Så slipper du halka i vinter

Så slipper du halka i vinter

Varje år uppsöker tiotusentals svenskar sjukvården efter att ha halkat. Men det finns bra och billiga hjälpmedel. Testfakta guidar om för- och nackdelar med olika skydd.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 21 Dec, 2012
Läs senare

Att sand, salt och plogning inte är tillräckligt när vintern slår till är nog de flesta medvetna om. Varje år måste mellan 25 000 och 30 000 svenskar uppsöka sjukvården efter att ha halkat och slagit sig, enligt siffror från Konsumentverket. Av dessa skadar sig nästan 4 000 så illa att de måste läggas in på sjukhus.

Men det finns många bra hjälpmedel att ta till – allt från dyrare specialkängor med dubbar eller utfällbara skydd till enklare halkskydd för runt 200 kronor. Tidigare var halkskydden gjorda i metall, men de senaste årens materialutveckling har lett fram till smidigare och elegantare varianter.  Glenn Berggård, universitetslektor vid Luleå Tekniska Universitet, har skrivit en avhandling om halkskador och halkskydd:

– Många tror att det bara är gamla människor som skadar sig. Men jag brukar säga att den som köper halkskydd till sina pensionerade föräldrar bör köpa till sig själv också. Värst är män i 40-årsåldern som tror att de är odödliga, säger han.

För en nybörjare kan det kännas ovant att gå omkring i ett par broddar och det är lätt att man får ont i olika muskler. Glenn Berggård rekommenderar att man tar sig tid att provgå skydden innan man ger sig ut i trafiken.

– Saker som att backa, eller vända kan kännas svårt i början. Och beroende på vilket typ av skydd du har så kan det vara svårt med uppför- och nedförslutningar, säger han.

Det finns tre olika typer av enklare halkskydd – hälskydd, fotbladsskydd och helfotsskydd. De två första är mindre och lättare att bära med sig. Men de kräver å andra sidan att man anpassar sin gång mer för att verkligen få fäste. Hälskydden fungerar till exempel bättre i nedförsbacke, medan fotbladsskydden blir mer naturliga om det bär uppför.

– Man får helt enkelt prova sig fram vad som känns bäst. I en studie vi gjorde visade det sig att kvinnor ofta föredrar fotbladsskydd. Vi tror att det beror på att de är vana att gå i högklackat och då kan man inte sätta i hälen, säger Glenn Berggård.

Alla skydd passar inte till alla skor och det är inte heller säkert att storleksangivelsen på skyddet stämmer. Ta därför med dig skorna som skydden ska sitta på till affären och prova ut dem i lugn och ro. Se till att de går att montera ordentligt, att de är lätta att få av och på och att friktionsmaterialet hamnar på rätt ställe.  Ett bra halkskydd ska sitta nära omkretsen på skon.
– De aktiva delarna ska finnas långt bak och långt fram och i sidled så att de kan greppa i marken hur man än sätter i foten. Sitter de för långt in så kan delar av skon komma i kontakt med isen innan halkskyddet sätter in, säger Glenn Berggård.

Var också noga med att välja ett CE-märkt skydd vilket garanterar att de uppfyller vissa grundläggande kvalitets- och säkerhetskrav.
– Det väller in halkskydd på den svenska marknaden via postorder eller på nätet och som inte är CE-märkta. Jag tycker att man ska köpa CE-märkta skydd och helst i en butik där man kan få kvalificerad hjälp.

Förutom de klassiska broddarna finns även specialskor med inbyggda skydd som fälls ut vid behov. Fördelen är att man slipper ta av och på skyddet, men skorna är ganska dyra.

Det finns självklart även vanliga vinterskor som skyddar bra mot halkan. Här ska man inte gå efter hur mönstret på undersidan ser ut, utan vilken friktion sulan ger.
– Allt hänger på materialet i sulan. Ta ett par vanliga Dr Martens-kängor till exempel – de har traktormönster som kan se bra ut, men de är jättehala i verkligheten, säger Glenn Berggård. 

Fakta

Olika typer av halkskydd

Helfotsskydd
Ger en naturlig gång. Men de är större och tar mer plats när man inte använder dem. Pris: cirka 200 kronor.

Hälskydd
Kan vara svårt att gå i uppförsbacke – gäller att få ned hälen ordentligt. Fungerar bättre i nedförsbacke. Pris: Cirka 150 kronor.

Fotbladsskydd
Sätts på främre delen av foten. Fungerar bättre i uppförsbacke och sämre utför. Man måste säkerställa foten verkligen får kontakt med marken. Tar minst plats av halkskydden. Pris: Cirka 150 kronor.

Inbyggda skydd
Skor med inbyggda halkskydd som går att fälla ut vid behov – antingen med skydd både fram och bak eller endast bak. Man slipper bära med sig skydden, men de kan kräva ett verktyg för att aktivera skydden. Skorna är relativt dyra.  Pris: Cirka 1200-1300 kronor.

Dubbade skor och löparskor
Kängor och skor med dubbar som fungerar på flera underlag. Dubbarna fjädrar ut på hala underlag och trycks in på hårda underlag. Pris: Från 1000 kronor.

Halkskydd för käppar och kryckor
Det finns även uppfällbara halkskydd för käppar och kryckor. Pris: cirka 80 kronor.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.