På bussen, på stranden, i hängmattan eller i doktorns väntrum. Har du en smart telefon i fickan behöver du aldrig mer tänka ”varför tog jag inte med en bok” när väntan blir lång eller läslusten faller på. Med någon i raden av alla bok-appar och tjänster som kommit de senaste åren kan du köpa och läsa boken direkt i mobilen – allt från nysläppta deckare till gamla klassiker.
– Jag tycker att det finns stora fördelar med e-böcker. Framför allt tillgängligheten: du kan ju bestämma dig för vad du vill läsa och köpa boken efter att du gått och lagt dig i sängen. Är man småbarnsförälder som jag och har en eller ett par barn bredvid sig på natten funkar det inte heller att tända lampan och läsa en pappersbok. Men att läsa på iPaden går bra utan att de vaknar, säger författaren och journalisten Daniel Åberg, som följer bokbranschens digitala utveckling.
För Testfaktas räkning har han jämfört åtta av de största e- och ljudbokstjänsterna på marknaden. Skillnaderna är stora när det gäller betalningsmodell, funktioner och vilka titlar som finns i utbudet.
– De svenskägda butikerna har i regel liknande utbud och priser, men hos Apple iBooks och Google Play är utbudet annorlunda. iBooks saknar exempelvis vissa stora svenska förlag helt, och vissa andra säljer bara delar av sitt aktuella utbud där, säger Daniel Åberg.
Hos Dito, Bokon, iBooks och Google Play kan man bara köpa böckerna styckvis. Storytel, Adlibris Mondo, Readly och E2GO erbjuder abonnemang, där du kan läsa eller lyssna obegränsat mot en fast månadsavgift.
– För ljudböcker tycker jag abonnemang är en bra idé. En ljudbok är dyrare än en e-bok och lyssnar man mycket lönar det sig snabbt. För e-böcker är jag mer tveksam, men det beror förstås på hur mycket du läser, säger Daniel Åberg.
– En annan aspekt är om du tycker att det är viktigt att ha kvar böckerna i ditt bibliotek efter att du läst dem. I så fall kanske du inte ska välja abonnemang, då försvinner tillgången till böckerna när du säger upp abonnemanget.
För att komma igång med tjänsterna behöver användaren i regel först registrera sig på företagets hemsida, och ange ett kontokort där köpen dras. Sedan laddas en app ned där man kan göra sina bokköp. Med appen från respektive tjänst kommer även ett program för att läsa e- eller ljudböckerna.
– Ofta vänjer man sig vid ett läsprogram, och det kan kännas obekvämt att byta till ett annat, om man vill köpa en bok någon annanstans. Men det är inte alla läsare som klarar att hantera böcker från andra tjänster än den egna. iBooks och Bokons och Google Play Böckers läsprogram klarar det. Men Bokon är den enda som också klarar e-böcker som lånats på biblioteket. Det ska den ha en eloge för, säger Daniel Åberg.