Så bra är de billigaste elcyklarna

Så bra är de billigaste elcyklarna

Foto: Stefan Ernst
Cyklarnas köregenskaper utvärderades. Bland annat hur de är att start, stanna och manövrera. Foto: Stefan Ernst
Batteriets körsträcka mättes bland annat med hjälp av ett praktiskt cykeltest. Foto: Stefan Ernst
Laboratoriet undersökte hur enkelt det är att ta ut och sätta tillbaka batteriet. Foto: Stefan Ernst
Laboratorietest

Hälften av cyklarna går för snabbt och vissa har riktigt dåliga köregenskaper. Men det finns ändå ett par prisvärda alternativ, visar Testfaktas test av billigare elcyklar under 12 000 kronor.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 13 Maj, 2019
Läs senare

OBS! detta test är från 2019.  Läs vårt senaste test av elcyklar här!

Med tanke på den borttagna elcykelpremien är det nog många som letar efter lite billigare elcyklar i vår. Testfakta har jämfört sex modeller mellan 7 000 och 12 000 kronor.

Testet visar att man i stort sett får vad man betalar för – kortare räckvidd, sämre köregenskaper och lägre kvalitet jämfört med de dyrare cyklar vi jämförde i fjol.

– De här cyklarna beter sig annorlunda. Att ställa in supporten är som att ange hur fort cykeln ska gå. Med mer avancerade elcyklar har du en tydligare relation mellan motorns driv och hur mycket kraft du själv trampar med, säger Hannes Brändlein, testledare vid det tyska laboratoriet Velotech.

[PDF]

Hälften av de testade cyklarna går dessutom så fort att de egentligen inte får säljas. Värst är cykeln från XXL som ger assistans upp till 35 kilometer i timmen vilket är hela 10 kilometer över lagkraven. Lifebike assisterar upp till 30 kilometer i timmen och Biltema upp till 28 kilometer i timmen, vilket är precis över gränsen om man räknar in de tio procent i felmarginal som standarden accepterar.

När Testfakta kontaktar XXL och Lifebike uppger båda företagen att deras cyklar är testade och godkända. Båda förklarar resultaten med att hastigheten på de cyklar som skickades in till testet inte hade hunnit justeras ordentligt.

– Den cykel vi skickade in till testet har sannolikt blivit levererad med en kontrollinställning anpassad för den amerikanska marknaden där elcyklar får assistera upp till cirka 32 kilometer i timmen, säger Are Enghagen, inköpare på XXL.

Huruvida detta stämmer är inget Testfakta kan kontrollera och vi kan endast bedöma de exemplar som testats. Alla företag som skickat in cyklar till testet har garanterat att produkterna är helt identiska med de som når konsument. De cyklar som går för snabbt har därför fått ordentliga avdrag i delbetyget ”konstruktion och säkerhet”.

Högst totalbetyg får i stället cyklarna från Jula och Clas Ohlson. Cykeln från Jula, för endast 7 000 kronor, har en helt okej räckvidd och är både lättstyrd och stabil, även på skumpiga vägar. Precis som de flesta andra cyklar i testet får den dock anmärkningar på konstruktionen. Det är svårt att avläsa displayen, cykelstödet skramlar under färd och framgaffeln sviktar vid kraftiga inbromsningar.

Sämst köregenskaper har ändå Biltema och Aspenäs från Intersport som båda vobblar och kränger kraftigt, särskilt i högre hastigheter. Biltemas cykel har dessutom en dålig dämpning bak, vilket gjorde att pakethållaren lossnade under det praktiska testet och endast hängde kvar i elsladden.

Aspenäs å andra sidan har problem med motorsystemet. En svag motor i kombination med för lågt motordriv vid start gör det extra svårt att starta i uppförsbacke. Och när man ökar på drivet riskerar motorn att lägga av, vilket den gjorde vid flera tillfällen under testet. 

Sammanfattningsvis kan man alltså konstatera att det finns en hel del att anmärka på när det gäller kategorin billiga elcyklar. Men något som producenterna glädjande nog verkar ha jobbat med är bromsarna. När Testfakta testade liknande elcyklar 2016 fick fem av sex modeller underkänt på bromsarna. I år klarar sig alla utan problem.

Fakta om testet

Testfakta har tillsammans med NAF (Norska Automobilförbundet) genomfört ett laboratorietest av billigare elcyklar. Cyklarna har testats på det tyska laboratoriet Velotech som är specialiserade på certifiering och testning av cyklar.

Batteriets räckvidd:
Batteriets räckvidd mättes dels genom ett praktiskt test där en testingenjör mätte upp cyklarnas körsträcka per laddning.  Räckvidden mättes också på laboratoriets testramp med belastning motsvarande en person som väger 90 kg. Detta test utfördes både med 6 % motlut och 100 W pedalkraft samt på plan yta och 70 W pedalkraft. Testerna gjordes med maximal el-assistans.

Bromsar:
Cyklarnas bromskraft testades i laboratoriets testramp på både torrt och vått underlag i enlighet med den officiella standarden. Bromsarna har aktiverats med krafter upp till 180 Newton för handbromsarna och 350 Newton för fotbromsarna. Därefter bestämdes den maximala vikt (cykel + förare + last) som cyklarna klarar med godkänd bromsverkan. Maxvikten beräknades utifrån varje cykels svagaste broms, precis som i den officiella standarden.  Det är i relation till denna maxvikt som cyklarnas bromsar betygsatts.
 
Köregenskaper:
Laboratoriet genomförde praktiska tester med cyklarna och bedömde saker som:
-    Elmotorns styrka och smidighet vid start och stopp.
-    Kraftig inbromsning och start i motlut.
-    Balans, manövrering och växling.
-    Om cykeln har tendens att vobbla

Laboratoriet mätte även det mekaniska motståndet, det vill säga hur mycket av trampkraften som går förlorad innan den når bakhjulet.

Konstruktion och säkerhet: Laboratoriet har mätt till vilken hastighet som motorn ger assistans. Denna får ej överstiga 25 km/h (+ 10 %). För hög hastighet har gett poängavdrag.

Laboratoriet testade cykelns vattentålighet genom att spruta ned cykeln med vattenslang under fem minuter. Efter 15 minuters torktid undersökte man cykeln och noterade om någon display eller annan komponent hade påverkats.

Utöver detta gjordes en bedömning av den allmänna kvaliteten på cykeln och dess delar.

 

Kommentar från Biltema

Efter att testet publicerats har Biltema återkommit med en kommentar. Så här skriver företaget:

Biltemas elcykel E-comfort är testad och godkänd enligt gällande standard EN 15194:2017. Maxhastigheten som mättes upp under denna provning var då 23,8 km/h, det vill säga under gällande maxhastighet. Ett flertal exemplar har testats sedan dess, alla med en maxhastighet under 25 km/h. Biltema kommer låta undersöka det exemplar som Testfakta testade. Som ett led i vårt arbete med utveckling och förbättringar kommer vi också utvärdera cykelns sits och display.   

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.