Brudklänningen förstördes i kemtvätten

Brudklänningen förstördes i kemtvätten

Marie Walls vackra brudklänning är ett minne blott. När hon kemtvättade den efter bröllopet blev den förstörd. Inte förrän Marie fick rätt i Allmänna reklamationsnämnden gav tvätteriet henne ersättning.

Susanne Ståhl Publicerad: 17 Jul, 2007
Läs senare


På bröllopsfotot strålar Marie Wall bredvid sin nyblivne make, i en perfekt vit sidenklänning. Inte trodde hon då att klänningen skulle bli förstörd bara några dagar senare.
Visst är hon glad att klänningen såg ut som den skulle den dag då det verkligen gällde. Den egendesignade och uppsydda klänningen kostade 15.000 kronor, men man gifter ju sig bara en gång i livet, resonerade hon. Efter bröllopet hade hon tänkt sy om den till en festklänning och lämnade därför snabbt in den på kemtvätt så att smutsen inte skulle gro in. Det var första gången hon lämnade något till kemtvätt och i efterhand kan hon ångra att hon inte ställde fler frågor. När hon fick tillbaka den fick hon en chock.
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/7/16/15737.jpg"/>– Det första man såg var tyget. Siden ska vara slätt och glansigt, det här var superskrynkligt och såg ut som linne. Jag försökte stryka den mellan två lakan, men inget hjälpte. Jag trodde inte att det var sant, säger Marie Wall.
Sidentyget hade fått en annan struktur och klänningen hade krympt. Hon tog med sig klänningen till sin sömmerska som rådde henne att gå tillbaka till tvätteriet. Där tvättades klänningen på nytt och pressades sedan, men utan resultat.
Tvätteriet ville inte gå med på att tvätten skulle ha förstört klänningen, utan hänvisade Marie Wall att anmäla till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) om hon inte var nöjd.
– Det handlade inte om pengarna, utan om principen. Jag kände mig illa behandlad och förstörd är den oavsett, men jag ville att de skulle stå för det, säger hon.
I ARN stod ord mot ord. Tvätteriet hävdade att klänningen tvättats på egen risk, eftersom det inte fanns något tvättråd i den och att de informerat om det. Fläckarna på klänningen måste ha uppstått när den ströks hemma, menade tvätteriet. ARN ansåg dock att "övervägande skäl" talade för att klänningen utsatts för någon form av feltvätt och att tvätteriet inte kunnat visa att man verkligen informerade om riskerna. Därför skulle tvätteriet ersätta Marie Wall med 5.000 kronor plus tvättkostnaden.
– Jag trodde inte att jag skulle få pengarna, men till slut fanns de på mitt konto. Det var så skönt.
Vad skulle du råda andra till som ska lämna något till kemtvätt?
– Gå till en kemtvätt med en symbol och fråga mycket mer, så att du märker att de vet vad de gör.
Sten Jennervall är förbundsordförande i Sveriges Tvätteriförbund, en branschorganisation för bland annat kemtvättar.
– Vi försöker lära våra medlemmar att kommunicera med kunden och titta på plagget tillsammans, särskilt fläckar. Ur vår synvinkel är det också viktigt att reservera sig om man inte kan garantera resultatet och det ska alltid ske skriftligt. Som kund är det bra om man informerar tvätteriet om fläckar och vad det är för sorts fläckar, säger han.
 

ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/7/16/15733.jpg"/>
Titta efter den här symbolen. Den visar att tvätteriet är medlem i Sveriges Tvätteriförbund. Symbolen ska garantera att tvätteriet är kontrollerat och auktoriserat och "är ett bevis på att företaget är seriöst, har välutbildad personal, maskiner och utrustning för att utföra ett fackmannamässigt och ansvarsmedvetet arbete." Väljer du ett företag som är medlem i Tvätteriförbundet garanterat förbundet att ARN:s beslut följs. Betalar inte företaget så gör förbundet det. Det finns cirka 120 medlemstvätteriet som vänder sig till vanliga konsumenter. Du hittar hela listan här under ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/7/16/15733.jpg"/>.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.