Mycket luft i glassen

Mycket luft i glassen

Vanlig gräddglass innehåller ofta mer luft än glass. Det visar en laboratorietest som Testfakta gjort av elva sorters vaniljglass.

Fredrik Nejman Publicerad: 11 apr, 2007
Läs senare

Vaniljglass med jordgubbar är utan tvekan en av de stora midsommarklassikerna.
Med vad innehåller egentligen ett vanligt paket gräddglass med vaniljsmak? Mest luft, faktiskt.

Testfakta.se har undersökt elva sorters glass.
Fyra av de testade sorterna innehöll hälften luft eller mer. Testets luftvärsting var den från glassjätten GB, som innehöll 54 procent luft.
– Lite förvånande att det är så här stor skillnad, säger Klas Johansson, kemist på laboratoriet Analycen, där glassarna testades.
    Att glasstillverkarna ”piskar in luft” i glassen har en huvudförklaring. De vill helt enkelt att glassen ska bli mjukare och smidigare. Den ska gå att skopa ur direkt när den plockas ut från frysen. Enligt glasstillverkarna vill konsumenten inte låta glassen vänta 15 minuter på diskbänken.
Men det finns en annan förklaring till luften också. Den stavas, pengar. Luft är som sagt billigare än glass.
– Den ekonomiska biten ska inte underskattas, säger Tomas Appelberg, säljchef hos General Mills som Häagen-Dazs.
Häegen-Dazs är betydligt mer kompakt än övriga sorter. Den amerikanska lyxglassen som faktiskt tillverkas i Frankrike innehåller endast 14 procent luft. Literpriset är runt 70 kronor att jämföras med runt 12 kronor litern för glassen från Triumf och Lidl.
    Men tar man hänsyn till luften och räknar fram kilopriset är Häagen-Dazs fortfarande dyrast. Men skillnaden är betydligt mindre. Dryga 80 kronor kilot mot 74 för Crema Bella och 72 kronor för Signum. Billigast per kilo är Lidls glass med 21 kronor.
Hur är det med gräddhalten då?
Den billiga glassen från Lidl har lite grädde för att vara en gräddglass. Drygt fem procent. Mest grädde finns i Sias kravmärkta glass. I alla fall av de glassar som anger gräddhalten. Sia-glassen har ett deklarerat värde på 39 procent. Lidl använder sig i stället av smörfett, som är billigare än grädde, för att höja fetthalten. Den egenheten delar de med GB.
Minst fett hade glassen från Diplom-is, fyra procent deklarerat. Men det har en naturlig förklaring. Glassen är den enda i testet som är en så kallad yoghurt-gräddglass.
Några regler på vad en glass måste innehålla finns egentligen inte idag. Livsmedelsverket tog bort kraven 2002 och idag finns endast en branschöverenskommelse via den europiska organisationen Euroglaces. Överenskommelsen säger att gräddglass måste ha minst 8 procent mjölkfett. Några riktlinjer för luft finns överhuvudtaget inte.
Så svensk glass kan i princip innehålla vad som helst?
– Nej, inte riktigt. Det  finns naturligtvis generella regler och lagar om livsmedel och kvalitén också i Sverige. Men inga regler om hur mycket grädde, luft eller annat innehåll man måste ha för att få alla något glass. Enda regelverket är från branschorganet Euroglaces. Men det är ingen lag, säger Ulla Fäger, statsinspektör på Livsmedelsverket.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mögelgift i tomatpuré

Tomater som möglat under odling eller lagring kan bilda mögelgifter med potentiellt allvarliga hälsorisker. Testfaktas analys av 14 fabrikat av tomatpuré visar på anmärkningsvärt höga nivåer i vissa produkter.

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken, visar Testfaktas stora test av bäddmadrasser under 3000 kronor.

Laboratorietest

Premiumglas är bäst – men alla klarar kraven

Priset på glasögonglas skiljer sig rejält mellan olika tillverkare och optikerkedjor. Testfaktas stora test av glasögonglas visar att premiumglasen från tillverkarna är något bättre, framför allt när det gäller reptålighet, men inga glasögonglas är dåliga.

Laboratorietest

Bästa ljusslingan till vintermörkret

Slingor av smålampor som lyser upp trädgården eller balkongen är en upplyftande syn under vinterhalvåret och gör den mörka årstiden lite ljusare. Men vad kostar det att ha dem tända dag och natt hela vintern, och hur vet man vilka som håller år efter år och vilka som bara klarar en säsong innan de ger upp? 

Laboratorietest

Mixat resultat i blendertest

En bra blender kan vara en god hjälp i köksarbetet. De flesta av dagens blenders har tillräcklig kraft för att krossa, hacka och mixa det mesta. Men det är vissa skillnader på både prislapp och användarvänlighet, visar vårt test av blenders under 4000 kr.

Laboratorietest

Enkla sommarmaten sätts på prov

Det ska vara enkelt och gå fort att laga mat på sommaren. Testfakta har laboratorietestat tio sorters grillkorv som visar på stora skillnader i köttinnehåll. Flera av butikernas grillkorvar får också underkänt i smaktestet.

Laboratorietest

Rusta Chamonix - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta genomfört ett laboratorietest av Rustas julgran Chamonix. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Rustas julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified.

Laboratorietest

Blåst av din alkomätare? Flera modeller visar helt felaktiga resultat.

Hur vet man säkert om bilen kan gå eller bör stå dagen efter? Mer än hälften av de testade alkoholmätarna är opålitliga och ger en felaktig promillehalt, något som kan vara mycket allvarligt om man litar på resultatet. Men det finns också de som visar helt korrekta värden.

Laboratorietest

Bästa valet för semestern - tufft test av resväskor

Handtag som går av och hjul som går sönder – en trasig resväska kan verkligen förstöra semesterstämningen. Testfakta har testat 9 olika modeller av mellanstora resväskor och resultatet överraskar. Bäst i test blir Rusta, som också är en av testets billigaste resväskor.

Laboratorietest

Bubblare vinner över färdig cola

Sockerfri colaläsk är den absolut vanligaste typen av läsk i Sverige, över 341 miljoner liter såldes förra året. Testfakta har genomfört ett stort smaktest av sju olika sorters färdigköpt sockerfri colaläsk och en hemmakolsyrad, och resultatet överraskade.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.