Många larm om farlig matbakterie

Många larm om farlig matbakterie

Bara i förra veckan kom två larm om listeria i korv. Tidigare i år har det varnats för bakterien i köttbullar, bacon och lax. Samtidigt ökar antalet anmälda sjukdomsfall av listeriainfektion.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 1 Dec, 2011
Läs senare

I år har larmen om listeriabakterier i olika mat-produkter duggat tätt. I förra veckan drogs flera olika korvfabrikat in från bland andra ICA och Atria efter att smittan upptäckts i produkterna. I november drog Scan in ett parti bacon och i somras handlade det om falukorv och köttbullar. I juni kom dessutom en undersökning från Livsmedelsverket som visade att var tionde paket med gravad eller kallrökt fisk innehåller bakterier.
Samtidigt har vi sett en ökning i antal anmälda fall av listeria-infektion från knappt 50 i början av 2000-talet till 73 fall 2009 och 63 fall 2010.
– Vi hade en topp 2009 men nu verkar det som att trenden pekar lite nedåt igen. Samtidigt tar vi allvarligt på siffrorna. Det här är en mycket allvarlig sjukdom för de som drabbas, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Listeria kan bland annat leda till hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Sjukdomen drabbar dock endast människor med nedsatt immunförsvar som gamla, svårt sjuka och gravida. För gravida kan sjukdomen även leda till att barnet dör i magen. Att gravida drabbas är inte särskilt vanligt, men i fjol sköt siffran i höjden.
– Förra året hade vi sju fall av gravida där två av dessa ledde till missfall. I vanliga fall rör det sig om en till två fall om året. När vi undersökte dessa fall kunde vi konstatera att sex av kvinnorna inte hade svenska som modersmål. Här kan det ha varit något som brustit i kommunikationen från mödravården och att kostrekommendationerna inte nått dessa kvinnor, säger hon.

Det är inte bara i Sverige som antalet fall av listeria ökat. Trenden har kunnat bekräftas i hela Europa. Därför beslutade EU-kommissionen i fjol att genomföra provtagningar på livsmedel i alla unionens länder. Men än så länge har man inte kunnat hitta något bra svar på ökningen, enligt Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
– I Sverige hittade vi listeria i var tionde vakumförpackad fisk. Det är inte bra, men det hade samtidigt inte ökat sedan 2001 då vi gjorde en liknande provtagning, säger han.

Livsmedelsverket har dock inte undersökt varmkorv och bacon som de flesta av årets larm handlat om. Frågan är om det ökande antalet återkallelser är ett tecken på bättre kontroll av produkterna eller på att bakterierna blivit vanligare.

– Det är svårt att svara på. Ofta rör dig sig om samma charkuterier och slakterier som tvingas återkalla produkter. Har man väl fått in smittan i anläggningen kan det vara svårt att få bort den. Den kan sitta långt in i skärmaskiner och annat, säger Mats Lindblad och tillägger: 
– Samtidigt är inte provtagningar i sig inte ett sätt att förbättra säkerheten. De är ett sätt att bekräfta att hygienen är tillräcklig.

För människor som inte tillhör någon riskgrupp är listeria helt ofarligt. För gravida, sjuka och gamla finns dock tydliga rekommendationer på Livsmedelsverkets hemsida.

– Det handlar om att undvika opastoriserad mjölk och rått kött. Vill man äta skivat smörgåspålägg som rökt skinka och medvust eller gravad lax bör man äta den så nyförpackad som möjligt. Om listeria förekommer i livsmedel är det oftast i låga halter när den förpackas. Däremot kan bakterien växa till sig om den ligger för länge eller om temperaturen är för hög, säger Mats Lindblad.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.