Många larm om farlig matbakterie

Många larm om farlig matbakterie

Bara i förra veckan kom två larm om listeria i korv. Tidigare i år har det varnats för bakterien i köttbullar, bacon och lax. Samtidigt ökar antalet anmälda sjukdomsfall av listeriainfektion.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 1 Dec, 2011
Läs senare

I år har larmen om listeriabakterier i olika mat-produkter duggat tätt. I förra veckan drogs flera olika korvfabrikat in från bland andra ICA och Atria efter att smittan upptäckts i produkterna. I november drog Scan in ett parti bacon och i somras handlade det om falukorv och köttbullar. I juni kom dessutom en undersökning från Livsmedelsverket som visade att var tionde paket med gravad eller kallrökt fisk innehåller bakterier.
Samtidigt har vi sett en ökning i antal anmälda fall av listeria-infektion från knappt 50 i början av 2000-talet till 73 fall 2009 och 63 fall 2010.
– Vi hade en topp 2009 men nu verkar det som att trenden pekar lite nedåt igen. Samtidigt tar vi allvarligt på siffrorna. Det här är en mycket allvarlig sjukdom för de som drabbas, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Listeria kan bland annat leda till hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Sjukdomen drabbar dock endast människor med nedsatt immunförsvar som gamla, svårt sjuka och gravida. För gravida kan sjukdomen även leda till att barnet dör i magen. Att gravida drabbas är inte särskilt vanligt, men i fjol sköt siffran i höjden.
– Förra året hade vi sju fall av gravida där två av dessa ledde till missfall. I vanliga fall rör det sig om en till två fall om året. När vi undersökte dessa fall kunde vi konstatera att sex av kvinnorna inte hade svenska som modersmål. Här kan det ha varit något som brustit i kommunikationen från mödravården och att kostrekommendationerna inte nått dessa kvinnor, säger hon.

Det är inte bara i Sverige som antalet fall av listeria ökat. Trenden har kunnat bekräftas i hela Europa. Därför beslutade EU-kommissionen i fjol att genomföra provtagningar på livsmedel i alla unionens länder. Men än så länge har man inte kunnat hitta något bra svar på ökningen, enligt Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
– I Sverige hittade vi listeria i var tionde vakumförpackad fisk. Det är inte bra, men det hade samtidigt inte ökat sedan 2001 då vi gjorde en liknande provtagning, säger han.

Livsmedelsverket har dock inte undersökt varmkorv och bacon som de flesta av årets larm handlat om. Frågan är om det ökande antalet återkallelser är ett tecken på bättre kontroll av produkterna eller på att bakterierna blivit vanligare.

– Det är svårt att svara på. Ofta rör dig sig om samma charkuterier och slakterier som tvingas återkalla produkter. Har man väl fått in smittan i anläggningen kan det vara svårt att få bort den. Den kan sitta långt in i skärmaskiner och annat, säger Mats Lindblad och tillägger: 
– Samtidigt är inte provtagningar i sig inte ett sätt att förbättra säkerheten. De är ett sätt att bekräfta att hygienen är tillräcklig.

För människor som inte tillhör någon riskgrupp är listeria helt ofarligt. För gravida, sjuka och gamla finns dock tydliga rekommendationer på Livsmedelsverkets hemsida.

– Det handlar om att undvika opastoriserad mjölk och rått kött. Vill man äta skivat smörgåspålägg som rökt skinka och medvust eller gravad lax bör man äta den så nyförpackad som möjligt. Om listeria förekommer i livsmedel är det oftast i låga halter när den förpackas. Däremot kan bakterien växa till sig om den ligger för länge eller om temperaturen är för hög, säger Mats Lindblad.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.