Kostnaden för att skicka ett vanligt postpaket på 1 kilo inom Sverige kan variera från cirka en femtiolapp upp till 155 kronor. Posten är både dyrast och bland de billigaste, beroende på vilken tjänst du väljer.
– Paket på upp till två kilo kan man skicka som brev hos oss. Men då får paketet inte vara längre än 60 centimeter eller ha en total omkrets på mer än 90 centimeter, säger Anna Lagström som ansvarar för varudistribution på Posten.
För paket som inte klarar kraven för brev eller som väger mer än två kilo är däremot Posten långt ifrån det billigaste alternativet. Ett paket på fem kilo kostar exempelvis hälften så mycket med Schenker som med Posten.
Ännu dyrare är så klart de renodlade budfirmorna som kör från dörr till dörr. Här är dock priserna helt beroende av var du bor. Prisskillnaderna jämfört med postföretagen minskar också ju mer paketet väger. För tyngre paket som skickas mellan två större städer behöver detta alltså inte vara ett jättedyrt alternativ. Dessutom är det bekvämt och du slipper bära paketet.
Budfirmorna har också generösare regler än postföretagen när det gäller maxvikt och maxvolym. Men den finns en billigare variant för den som behöver skicka tunga paket med lite udda mått inom Sverige. Bussgods är ett rikstäckande fraktsystem som använder sig av befintlig busstrafik. Paketet lämnas och hämtas på ortens bussterminal.
– Vi tar inte bara fyrkantiga lådor utan även saker som långa fiskespön, bildäck eller musikinstrument, säger Johanna Lindahl, informationsansvarig på företaget. – Eftersom vi hanterar paketen helt manuellt utan truckar och transportband minskar också risken för skador.
Många har även släkt och vänner utanför Sverige. Väger paketet under två kilo är Postens brevtjänst det klart billigaste alternativet. Skillnaderna i pris blir extra stora om paketet ska långväga. Till USA kostar 1 kilo under tvåhundra kronor med Postens brevtjänst, vilket kan jämföras med drygt 400 kronor med Postens pakettjänst eller 749 kronor med DHL.
– Tänk dock på att försändelser som skickas som brev utomlands inte är sökbara eller försäkrade på samma sätt som paketen. Om ett brev skulle komma bort är det inget man kan få ersättning för från oss, vilket man till viss del kan med paketen. Vissa tycker också att det känns tryggare att kunna följa paketet hela vägen fram till mottagaren, säger Anna Lagström.
För att innehållet i paketet ska komma fram så som du skickade det måste det slås in ordentligt. Packa i ett kraftigt emballage och lägg stötdämpande material som tidningspapper eller bubbelplast runt föremålet. – Det är bra att göra skakprovet. Innehållet får inte röra på sig om du skakar paketet, säger Anna Lagström.
En annan viktig sak är adresseringen.
– Vill man att julklapparna ska komma fram i tid måste adresseringen vara korrekt. Tänk också på att inte adressera till barn utan till barnets föräldrar. Om barnet inte har legitimation blir det ett problem vid uthämtningen, säger Anna Lagström.