Dricks på restauranger i fem länder

Dricks på restauranger i fem länder

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 15 Jul, 2011
Läs senare

Tyskland
Det är vanligt att lämna 5-10 procent, och runda upp till närmsta euro. I Tyskland lämnas dricks genom att man själv talar om den totala summan man vill betala. Om notan slutar på 21.50 euro och du vill betala 23 euro, säg ”23 euro” till servitören. Samma sak gäller när du lämnar över ditt kreditkort. Vänta aldrig på växel innan du ger dricks och lämna inte pengar på bordet när du går.

Japan
Dricks lämnas normalt inte i Japan. Om du försöker ge dricks kommer du troligtvis bli vänligt avvisad, det gäller speciellt på hotell.

Polen
I Polen anses det oartigt att inte lämna dricks. Standardbeloppet ligger på 10-15 procent av restaurangnotan, men kolla om en serveringsavgift redan inkluderats. Vänta på växeln som du sedan ger till din servitör eller lämnar på bordet när du går. Om du säger tack när du betalar uppfattas det som att du inte vill ha någon växel tillbaka.

Spanien
Att ge dricks är inte obligatoriskt i Spanien, men tycker du att servicen varit mycket bra på restaurangen, dricksa 5-10 procent, eller lämna växeln. Oftast får man växeln på en liten bricka och där kan man låta den ligga. På pubar och nattklubbar lämnar man inte dricks.

Sverige
I Sverige finns inget krav på att betala dricks, det är en frivillig gåva från gästen. Förekomsten av dricks varierar stort på olika håll i landet och det skiljer sig mycket mellan olika restauranger. Men det är vanligt att lämna 5-10 procent av beloppet, om man är nöjd.
Hotell och restaurangfackets ordförande Ella Niia, som ska företräda serveringspersonalen, lämnar själv aldrig dricks.
– Vi ska ha lön, inte dricks, säger hon till Testfakta.
– Min stora farhåga är att man riskerar att cementera bilden att det är okej med låga löner i restaurangbranchen ”för de har ju dricksen”. Och det är fel.

Källor: Global Tipping app, HRF.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.