Välj rätt allergitabletter och spar pengar

Välj rätt allergitabletter och spar pengar

Mellan april och juni skjuter försäljningen av allergimediciner i höjden i Sverige. Många föredrar de mest kända varumärkena, men genom att välja en helt likvärdig tablett med annan förpackning kan du spara mycket pengar. Det visar Testfaktas guide.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 15 Apr, 2017
Läs senare

Hela 25 procent av svenskarna bedöms ha problem med pollenallergi, och för många är de receptfria allergitabletterna ett måste såhär års. Men det går att spara många hundralappar beroende på vilken produkt du väljer.

Tabletterna Clarityn och Loratadin Actavis är ett exempel. De innehåller samma verksamma ämne i samma koncentration, och har enligt Läkemedelsverket samma medicinska effekt. Skillnaden är bara att det ena kan kosta så lite som sjuttio öre styck medan det andra kan kosta sex kronor styck – mer än åtta gånger så mycket.

Förklaringen är att ett läkemedelsföretag som tar fram ett nytt läkemedel får ensamrätt att sälja det under en viss tid. När patentet gått ut kan andra företag tillverka likvärdiga läkemedel med samma verksamma ämne. Konkurrensen pressar priserna. Men originaltillverkaren kan ändå ligga kvar på ett betydligt högre pris eftersom man vid det laget brukar ha ett väl inarbetat namn.

– Många konsumenter vill ha det de har vant sig vid och känner sig trygga med, även om det kostar mer, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apoteket Hjärtat.

När du köper läkemedel på recept är apoteken skyldiga att erbjuda dig likvärdiga läkemedel till lägre pris, om det finns. Men det kravet gäller inte när du handlar receptfritt.

– Frågar man om råd brukar apotekspersonalen ändå berätta att det finns alternativ som fungerar på precis samma sätt och förklara vad prisskillnaderna beror på. Men tar kunden bara den förpackning han eller hon brukar köpa och går till kassan och betalar så kan ju kunden missa det, säger Annika Svedberg.

Läkemedelsverkets webbsida kan man själv ta reda på vilka läkemedelsprodukter som tillhör samma utbytbarhetsgrupp, och därmed bedöms som helt likvärdiga.

– De har då samma verksamma ämne och samma medicinska effekt. Men färgämnen och hjälpämnen kan skilja sig åt, något man bör tänka på om man till exempel är allergisk mot ett visst ämne, säger Catarina Bernet, kvalitetsutredare på Läkemedelsverket.

Vissa receptfria allergiläkemedel säljs även på mackar och i dagligvarubutiker. Men tittar man på utbudet hos Ica, Willys, Hemköp med flera så är det oftast bara de dyrare receptfria tabletterna som finns i sortiment, även om flera billigare varianter är godkända för försäljning utanför apoteken. I många fall finns det också bara små förpackningar, och då blir kostnaden per tablett ännu högre.

– Vi arbetar med kända märkesvaror. Personalen får inte vägleda, informera eller rekommendera ett preparat. Det ställer höga krav på igenkänningsfaktorn hos konsumenterna, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson.

Fakta om tabellen

Prisexemplen är inhämtade den 11 april 2017.

Fakta: Verksamma ämnen/ Antihistaminer

De verksamma ämnena hos allergitabletterna är alla så kallade antihistaminer. Antihistaminer motverkar effekten av histamin som utlöses i kroppen när man utsätts för allergiframkallande ämnen. De olika antihiztaminerna kan ha olika kemiska sammansättningar och fungera lite olika på olika människor. Loratadin, Ebastin och Cetirizindihydroklorid är exempel på några av de vanligaste.

Rådet till den som inte vet vilket den ska välja är att beskriva allergibesvären noga för vård- och/eller apotekspersonal som utifrån det kan ge råd. Sedan får man prova sig fram.

Fakta: Så hittar du likvärdiga alternativ:

På Läkemedelsverket webbplats finns en sökruta där du kan skriva in ett läkemedel eller en substans. När du hittat läkemedlet i rätt form och koncentration, till exempel ”Zyrlex 10 mg filmdragerad tablett” klicka på ”Ja, sök på läkemedel som ingår i samma utbytbarhetsgrupp” så får du upp en lista.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.