Välj rätt allergitabletter och spar pengar

Välj rätt allergitabletter och spar pengar

Mellan april och juni skjuter försäljningen av allergimediciner i höjden i Sverige. Många föredrar de mest kända varumärkena, men genom att välja en helt likvärdig tablett med annan förpackning kan du spara mycket pengar. Det visar Testfaktas guide.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 15 apr, 2017
Läs senare

Hela 25 procent av svenskarna bedöms ha problem med pollenallergi, och för många är de receptfria allergitabletterna ett måste såhär års. Men det går att spara många hundralappar beroende på vilken produkt du väljer.

Tabletterna Clarityn och Loratadin Actavis är ett exempel. De innehåller samma verksamma ämne i samma koncentration, och har enligt Läkemedelsverket samma medicinska effekt. Skillnaden är bara att det ena kan kosta så lite som sjuttio öre styck medan det andra kan kosta sex kronor styck – mer än åtta gånger så mycket.

Förklaringen är att ett läkemedelsföretag som tar fram ett nytt läkemedel får ensamrätt att sälja det under en viss tid. När patentet gått ut kan andra företag tillverka likvärdiga läkemedel med samma verksamma ämne. Konkurrensen pressar priserna. Men originaltillverkaren kan ändå ligga kvar på ett betydligt högre pris eftersom man vid det laget brukar ha ett väl inarbetat namn.

– Många konsumenter vill ha det de har vant sig vid och känner sig trygga med, även om det kostar mer, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apoteket Hjärtat.

När du köper läkemedel på recept är apoteken skyldiga att erbjuda dig likvärdiga läkemedel till lägre pris, om det finns. Men det kravet gäller inte när du handlar receptfritt.

– Frågar man om råd brukar apotekspersonalen ändå berätta att det finns alternativ som fungerar på precis samma sätt och förklara vad prisskillnaderna beror på. Men tar kunden bara den förpackning han eller hon brukar köpa och går till kassan och betalar så kan ju kunden missa det, säger Annika Svedberg.

Läkemedelsverkets webbsida kan man själv ta reda på vilka läkemedelsprodukter som tillhör samma utbytbarhetsgrupp, och därmed bedöms som helt likvärdiga.

– De har då samma verksamma ämne och samma medicinska effekt. Men färgämnen och hjälpämnen kan skilja sig åt, något man bör tänka på om man till exempel är allergisk mot ett visst ämne, säger Catarina Bernet, kvalitetsutredare på Läkemedelsverket.

Vissa receptfria allergiläkemedel säljs även på mackar och i dagligvarubutiker. Men tittar man på utbudet hos Ica, Willys, Hemköp med flera så är det oftast bara de dyrare receptfria tabletterna som finns i sortiment, även om flera billigare varianter är godkända för försäljning utanför apoteken. I många fall finns det också bara små förpackningar, och då blir kostnaden per tablett ännu högre.

– Vi arbetar med kända märkesvaror. Personalen får inte vägleda, informera eller rekommendera ett preparat. Det ställer höga krav på igenkänningsfaktorn hos konsumenterna, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson.

Fakta om tabellen

Prisexemplen är inhämtade den 11 april 2017.

Fakta: Verksamma ämnen/ Antihistaminer

De verksamma ämnena hos allergitabletterna är alla så kallade antihistaminer. Antihistaminer motverkar effekten av histamin som utlöses i kroppen när man utsätts för allergiframkallande ämnen. De olika antihiztaminerna kan ha olika kemiska sammansättningar och fungera lite olika på olika människor. Loratadin, Ebastin och Cetirizindihydroklorid är exempel på några av de vanligaste.

Rådet till den som inte vet vilket den ska välja är att beskriva allergibesvären noga för vård- och/eller apotekspersonal som utifrån det kan ge råd. Sedan får man prova sig fram.

Fakta: Så hittar du likvärdiga alternativ:

På Läkemedelsverket webbplats finns en sökruta där du kan skriva in ett läkemedel eller en substans. När du hittat läkemedlet i rätt form och koncentration, till exempel ”Zyrlex 10 mg filmdragerad tablett” klicka på ”Ja, sök på läkemedel som ingår i samma utbytbarhetsgrupp” så får du upp en lista.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.