Smart lampa sätter hemmet i nytt ljus

Smart lampa sätter hemmet i nytt ljus

Testfakta guidar bland den nya generationens smarta lampor som kan styras via en app i mobilen, eller med en fjärrkontroll. Foto: Shutterstock
Foto: Rickard Kilström

Du behöver inte längre använda timer eller ha ljuset tänt för att vilseleda inbrottstjuven när du njuter av semestern utomlands. Testfakta guidar dig genom marknaden av den nya generationens lampor som kopplas upp via wifi eller bluetooth och kan styras via en app i telefonen.

Anna Rozkalns / Testfakta Publicerad: 28 Sep, 2020
Läs senare

Det har knappast undgått någon att vi fått allt fler ”smarta lösningar” för hemmet. Enheterna blir också allt mindre. Nu kommer nästa generations glödlampor som kan kopplas upp direkt mot nätverket hemma och styras med en app i mobilen.

 – När du väl börjat använda den här typen av lampor blir det snabbt en vana. Hemma hos oss tänds lamporna klockan sex på kvällen och släcks elva, berättar David Rönngård, försäljningschef på Elgiganten.

Vill man till exempel ha mysbelysning i vardagsrummet behöver man inte längre dra upp och ner på en dimmer. Appen justerar enkelt ljuset i lamporna så att det bli varmare eller vitt och kallt. Och vill man liva upp stämningen kan den även ordna en färgkavalkad som påminner om gamla tiders lavalampor.

Linda Rydberg på Elon i Lidköping är utbildad ljusdesigner:

– Det är inga problem att snabbt komma igång med ett par uppkopplade glödlampor som kostar ett par hundra. Elektroniken, som du styr via bluetooth på mobilen, sitter i själva lampan, förklarar Linda Rydberg.

Det går också att bygga ut sitt system och ha flera lampor uppkopplade via wifi och en så kallad brygga, vilket ger fler praktiska användningsområden.

– Om du till exempel har en rörelsesensor till lyset i ett förråd eller på toaletten slipper du risken att något orsakar att lampan alltid lyser.

Linda Rydberg har själv en lite mer avancerad brygga som styr flera säkerhetsdetaljer i det egna radhuset.

– Jag har kopplat upp vårt Nexa-system till en strålkastare med rörelsesensor som har en liten kamera i sig. Den är riktad mot våra cyklar som förut inte fick stå i fred. Nu blir det ljust så fort någon närmar sig våra cyklar, berättar Linda Rydberg.

Utifrån samma säkerhetsaspekt har hon trådlöst kopplat ihop radhusets ringklocka med lamporna i hallen på övervåningen. När någon ringer på ytterdörren tänds lamporna med några sekunders fördröjning, oavsett om någon är hemma eller ej. En eventuell inbrottstjuv eller oönskad besökare ska alltså förledas att tro att det finns folk i huset, även när det är tomt.

Det som vi tidigare uppfattade som enkla glödlampor kan alltså numera gå under beteckningen smart belysning. I dagsläget finns dock inga garantier att alla lampor ”pratar med alla system” eller har avancerade funktioner. Men för den som har Google Home eller Amazons Alexa i hemmet finns också möjligheten att kunna styra över de nya lamporna.

Inom mer avancerade belysningssystemen är Philips Hue marknadsledande, berättar David Rönngård på Elgiganten.

– Det systemet funkar mot de flesta andra. Du kan till exempel köpa lampor på Ikea och köra mot Philips system. För att detta ska funka och för övriga lite mer avancerade funktioner så behövs oftast en så kallad brygga som man kan köpa separat eller direkt i ett startkit för flera av alternativen. För den som är intresserad är det inte alls dumt att börja med en eller två enklare lampor och sedan bygga vidare, säger han.

Här listar vi några av alternativen på marknaden i det enklaste utförandet med en lampa och, i ett fall med en fjärrkontroll.

[PDF]

FAKTA: Termer och funktioner som det kan vara bra att känna till

Färgtemperatur

Med färgtemperatur menas att det vita skenet från lampan kan ha en gulare eller blåare nyans. Färgtemperatur på ljuset mäts i kelvin (K). För traditionella glödlampor ligger färgtemperaturen på cirka 3000 K. Ljuset från ett stearinljus är nere kring 1000 K. Vitt, kallt sken mäts från 4000 Kelvin och uppåt. Ju lägre kelvin-värdet är, desto varmare är färgen.

Ljusflöde

Ljusflöde anger hur mycket ljus lampan ger. Ljusflödet anges i lumen. För mysbelysning eller dekorationsljus kan det räcka med en lampa med ett ljusflöde runt 100 lumen. Vid köksbänken eller skrivbordet där man behöver arbetsbelysning kan en lampa med 800 lumen eller mer vara lämplig. 

Hur översätter man “gamla” watt för glödlampor till ljusflödet i lumen?

I tabellen nedan har vi listat effekten för traditionella glödlampor och vad motsvarande LED-lampa har för effekt. I sista kolumnen ser man vad detta resulterar i för ljusflöde.

Glödlampa

LED

Lumen

25 W

4 W

380 lm

40 W

7 W

600 lm

60 W

10 W

900 lm

75 W

13 W

1130 lm

100 W

17 W

1500 lm

Olika styrsystem

Till en del lampor som kan styra av en app i mobiltelefonen medföljer också en sorts fjärrkontroll eller strömbrytare som kan monteras på väggen. Detta för att kunna släcka eller tända även när mobilen inte är i närheten.

Brygga, hub eller gateway

Benämningar som “brygga”, ”hub” eller “gateway” är olika ord för en central styrdosa som kopplas till ditt wifi och kan styra dina smarta lampor på mer avancerade sätt. Du kan till exempel gruppera lampor i olika rum, schemalägga dem och eventuellt ansluta dem till smarta assistenter från exempelvis Google, Apple eller Amazon i ett så kallat smart hem.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.