SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag testat följande äggkokare på den svenska marknaden:
Capere (Clas Ohlson)
Menuett (Jula)
Waves
Wilfa
OBH Nordica, Easy Eggs
Fasett (Rusta)
Testet omfattar följande moment:
Tid för löskokt/hårdkokt ägg samt bedömning av resultatet
SP mätte hur lång tid respektive äggkokare tog på sig för att koka lös- respektive hårdkokta ägg. Äggkokaren från Capere klarade löskokt bäst av alla äggkokare i testet (7 av 7 ägg hade fast vita). Sämst på löskokt var Wilfa där 7 av 7 ägg hade genomskinlig vita.
Samtliga äggkokare klarade hårdkokt bra, utom Fasett där äggvita vällde ut ur ägget på grund av felaktig instruktion om pickning i manualen.
Pickaren
Om instruktion saknades pickades äggen i den tjockare änden av ägget. Vissa av pickarna hade dock för stor diameter, vilket ledde till att ägg spräcktes. För Fasett var bruksanvisningen avseende pickning dessutom felaktig, vilket ledde till att äggvita vällde ur ägget under kokning.
Temperatur på kåpan
SP mätte hur varmt äggkokarens hölje blev under kokning. Skillnader uppmättes, men ingen kokare blev för varm.
Hantering av äggkokarna
Äggen pickades och placerades i äggkokaren utifrån bruksanvisning. Äggen lyftes från kokaren med hjälp av medföljande tråg. Vissa av kokarna behövde svalna, för att undvika kontakt med ånga, innan det gick att avlägsna tråget. Bäst i detta moment var Fasett, Waves och Menuett.
Kvalitet/hållbarhet
Alla kokarnas handtag och lock klarade en drag- och tryckkraft på 30 Newton i en minut och 50 Newton i tio sekunder.
Risk för övertryck
Samtliga äggkokare är utrustade med en övertrycksventil för att förhindra övertryck.