Pannkakor bättre än fiskpinnar och korv

Pannkakor bättre än fiskpinnar och korv

Hur står sig barnens favoriträtter näringsmässigt? Testfakta har tittat närmare på innehållet i sju populära måltider och jämfört med behovet hos en 4-åring.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 4 Jan, 2013
Läs senare

Pannkakor, fiskpinnar, köttbullar och falukorv. Oavsett hur höga ambitioner man har brukar de flesta småbarnsföräldrar hamna i en loop av några få klassiska vardagsrätter. Särskilt om barnen själva får vara med och bestämma. Så frågan är hur pass dåligt samvete man ska ha. Testfakta bad barndietisten Sara Ask titta närmare på innehållet i sju populära måltider. Jämförelsen är gjord utifrån rekommenderat dagligt intag för en 4-åring.

– Man behöver absolut inte få panik. Innehållet i de här rätterna är helt okej. Det man behöver komplettera med är D-vitamin, via till exempel lätt- och mellanmjölk. Magrare mjölk är berikad med d-vitamin till skillnad från standardmjölk.
– Servera också riktig fisk ett par gånger i veckan så att barnet får i sig mer d-vitamin omega 3. Fiskpinnarna utlovar Omega 3, men det är väldigt lite det handlar om, säger hon. 

Även om ingen rätt är direkt usel näringsmässigt, så skiljer det ändå en del. Fiskpinnar, falukorv och falafel ger mindre näring än övriga rätter. Men så länge barnen äter bra måltider i övrigt är det här inget problem, enligt Sara Ask. När det gäller korven kan man också välja produkter med hög kötthalt för ett bättre näringsinnehåll.

Den stora överraskningen är pannkakor. Äggen och mjölken ger ett bra tillskott av protein, d-vitamin, kalcium och många andra näringsämnen.  
– Det är lite kul att just pannkakor sticker ut positivt. Negativt är om det blir stora mängder sylt och att rätten ger snabb energi, men inte mättar så bra. Barn som riskerar att bli överviktiga bör därför inte äta sig mätta på pannkakor alltför ofta, säger Sara Ask. 

Mest socker får man via blodpuddingen, så länge man inte väljer en sockerfri variant. Men även med socker rekommenderar Sara Ask att denna rätt dukas fram med jämna mellanrum. Blodpudding är framförallt en fantastisk källa till järn som är viktigt för tillväxten och utvecklingen hos små barn.
­– Maträdslan hos barn brukar pika mellan två och fem år, men de flesta kan tänka sig lite blodpudding. 

Just den utbredda matfobin i den här åldern är en anledning till att låta barnen få vara med och bestämma matsedeln till viss del, enligt Sara Ask. Att samma rätter dukas fram vecka efter vecka innebär en trygghet. Samtidigt måste man som förälder våga utmana och hjälpa barnet att utveckla sitt smaksinne.
– Tänk gärna ”varannan barnens” och servera andra rätter däremellan. Så länge barnet är friskt gör det inget att det bara äter en makaron en kväll. Man kan ju alltid ge dem en kvällsmacka innan sängdags.

En omdiskuterad krydda som ingår i de flesta av rätterna är salt. Salthalten finns dock inte med jämförelsen eftersom den är beroende av hur mycket salt man själv använder i matlagningen. Dessutom skiljer sig halten åt mellan olika halvfabrikat.
– Salta med förnuft, använd joderat salt och välj fabrikat med lägre salthalt, säger Sara Ask.

I jämförelsen har vi inkluderat morotsstavar, men inga andra grönsaker. Ett barn behöver få i sig cirka 400 gram frukt och grönt per dag. Sara Ask tipsar att man ställer fram flera skålar med grönsaker i olika färger till middagen.

– Det är både roligt och bra att äta färgglatt. Olika färger ger olika antioxidanter som har olika effekt på kroppen. Ställ gärna fram små skålar med ärtor, majs, paprika, kokt broccoli eller blomkål.

Även drycken är viktig för näringsinnehållet. Och ska man följa rekommendationerna för sockerintag är det endast mjölk eller vatten som gäller till vardags. Livsmedelsverket förordar fem deciliter mejeriprodukter om dagen.

– Alla barn gillar inte att dricka mjölk, men då kan man ge dem en yoghurt till frukost, koka gröten på mjölk och servera ost på smörgåsen.

 

 

Fakta

Testfakta har jämfört näringsinnehållet i sju populära vardagsrätter, inklusive morotsstavar. Rätternas näringsinnehåll är taget från Livsmedelsverkets näringslivsdatabas. I jämförelsen har vi använt halvfabrikat med normal kötthalt och pannkakor gjorda på vanligt vetemjöl.
Barndietisten Sara Ask har plockat ut de viktigaste näringsämnena och räknat ut hur mycket en portion av varje rätt ger och jämfört detta med det rekommenderade dagliga intaget för en 4-åring. Portionsstorlekarna grundar sig på Livsmedelsverkets undersökningar av hur mycket en 4-åring äter i snitt av varje rätt.

Salt ingår inte i undersökningen eftersom det beror på hur mycket salt man själv tillsätter i matlagningen och vilket matfett man använder. Dessutom skiljer sig salthalten åt mellan olika halvfabrikat.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.