Att välja rätt i en svår tid

Att välja rätt i en svår tid

”Blott en dag, ett ögonblick i sänder” och ”Härlig är jorden”. Svenska begravningar är ofta identiska, inte bara i utförande utan även prismässigt. Men det finns alternativ. Allt fler väljer borgerliga begravningar.

Mattias Boström Publicerad: 16 Nov, 2009
Läs senare

När en anhörig går bort är det mycket som ska ordnas, förutom själva begravningen. I en redan svår tid går många av gammal vana till den begravningsbyrå de alltid gått till och låter denna sköta allt.
– Prissättningen i branschen är och har varit ganska enahanda. Det är marginell skillnad från norr till söder, Fonus eller privat. Men de anhöriga säger ofta inte något. Inte sällan tycker de att det är opassande att prata om priset, säger Torbjörn Lander på Hallands Begravningsbyrå i Falkenberg.
Han har arbetat i branschen i 14 år och har jobbat både på Fonus och inom den privata sektorn. Men mitt i arbetslivet tröttnade han och tog en paus.
– Branschen har stått stilla under min tid. Man får till exempel irriterande ofta inte välja musiken själv och det gäller för det mesta modern musik. Och med modern menas inte bara hip-hop och liknande; även Frank Sinatra och Elvis Presley åker löjeväckande med i det epitet.
¬Kyrkans ansvar för en begravnings genomförande är att upplåta präst, kyrklokal, vaktmästare och organist för den som väljer kyrklig begravning och betalt sin kyrkoskatt. Där upphör deras del av begravningen.
Utöver detta har de inget mer med begravningsuppdraget att göra.
– Ibland känns det som att kyrkan anser sig ha ensamrätt på begravningar, bröllop och dop. Folk vet nog inte så mycket om begravning av sina anhöriga utanför kyrkorummet, säger Torbjörn Lander.
Han insåg att det borde gå att förändra synen på ceremonin och startade eget. Den grundläggande idén var att avdramatisera begravningen – och flytta ut den från kyrkan.
– Jag tycker att det är mycket märkligt att kyrkan, som säger sig vara själavårdande, går in och petar i detaljer och säger nej till människors önskemål mitt i deras sorg. Den som betalar för begravningen borde väl få bestämma hur den ska se ut, säger han och fortsätter:
– Den som är med i Svenska kyrkan har dessutom betalat en stor summa pengar genom kyrkskatten under sitt liv och det är under all kritik att kyrkan då säger nej till saker som inte på något sätt kan uppröra någon.
Med en borgerlig begravning får man dock göra som man önskar. Man kan hyra Dramaten, ha begravningen på en båt eller hemma i trädgården eller i ett begravningskapell.
– Jag tycker att det är viktigt att man under den sista halvtimmen tillsammans med den avlidne får göra ett avsked som känns uppriktigt och personligt, valt av närstående personer och med en begravningsbyrå som hjälper till med det praktiska, säger Torbjörn Lander.
Att välja en alternativ begravning kan även sänka kostnaden eftersom bland annat transporteringen av kistan ofta faller bort, genom att begravningen för det mesta hålls i ett kremationskapell.
Hallands Begravningsbyrå tar 6 500 kronor i arvode, inklusive den billigaste kistan. Snittarvodet till svenska begravningsbyråer ligger på 13 400.
– I stället för att välja en dyrare kista med kistbukett för stunden i kyrkan eller kapellet, välj en enklare och bårtäcke. Smycka med personliga ting i stället för kransar. I dag är det till exempel lätt att göra ett vackert bildspel på storbildsduk med bilder från dödes liv. Lägg pengarna på att göra begravningen personlig och spegla den dödes liv. Gå ut och ät efteråt, dela minnen av den bortgångna med varandra med skratt och gråt.

 

Fakta:

  • Snittpriset för en svensk begravning ligger på 22 200 kronor.
  • Det genomsnittliga arvodet till begravningsbyråerna ligger på 13 400, inklusive kista.
  • Borgerliga begravningar utgör i dagsläget runt tio procent av den totala marknaden.
  • Samtliga begravningsbyråer erbjuder borgerliga begravningar, men vissa byråer kanske inte marknadsför dem så starkt på grund av ett nära samarbete med kyrkan i församlingen.

Torbjörn Landers tips innan begravningen

  • En enkel bouppteckning kan man göra själv, och på så sätt spara pengar.
  • Sätt dig ner i lugn och ro, det är ingen brådska
  • Ut på nätet och läs på innan du tar kontakt med en byrå.
  • Tänk efter innan du väljer melllan minneslund och gravplats, för det går inte att ändra.

 

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.