Att välja rätt i en svår tid

Att välja rätt i en svår tid

”Blott en dag, ett ögonblick i sänder” och ”Härlig är jorden”. Svenska begravningar är ofta identiska, inte bara i utförande utan även prismässigt. Men det finns alternativ. Allt fler väljer borgerliga begravningar.

Mattias Boström Publicerad: 16 Nov, 2009
Läs senare

När en anhörig går bort är det mycket som ska ordnas, förutom själva begravningen. I en redan svår tid går många av gammal vana till den begravningsbyrå de alltid gått till och låter denna sköta allt.
– Prissättningen i branschen är och har varit ganska enahanda. Det är marginell skillnad från norr till söder, Fonus eller privat. Men de anhöriga säger ofta inte något. Inte sällan tycker de att det är opassande att prata om priset, säger Torbjörn Lander på Hallands Begravningsbyrå i Falkenberg.
Han har arbetat i branschen i 14 år och har jobbat både på Fonus och inom den privata sektorn. Men mitt i arbetslivet tröttnade han och tog en paus.
– Branschen har stått stilla under min tid. Man får till exempel irriterande ofta inte välja musiken själv och det gäller för det mesta modern musik. Och med modern menas inte bara hip-hop och liknande; även Frank Sinatra och Elvis Presley åker löjeväckande med i det epitet.
¬Kyrkans ansvar för en begravnings genomförande är att upplåta präst, kyrklokal, vaktmästare och organist för den som väljer kyrklig begravning och betalt sin kyrkoskatt. Där upphör deras del av begravningen.
Utöver detta har de inget mer med begravningsuppdraget att göra.
– Ibland känns det som att kyrkan anser sig ha ensamrätt på begravningar, bröllop och dop. Folk vet nog inte så mycket om begravning av sina anhöriga utanför kyrkorummet, säger Torbjörn Lander.
Han insåg att det borde gå att förändra synen på ceremonin och startade eget. Den grundläggande idén var att avdramatisera begravningen – och flytta ut den från kyrkan.
– Jag tycker att det är mycket märkligt att kyrkan, som säger sig vara själavårdande, går in och petar i detaljer och säger nej till människors önskemål mitt i deras sorg. Den som betalar för begravningen borde väl få bestämma hur den ska se ut, säger han och fortsätter:
– Den som är med i Svenska kyrkan har dessutom betalat en stor summa pengar genom kyrkskatten under sitt liv och det är under all kritik att kyrkan då säger nej till saker som inte på något sätt kan uppröra någon.
Med en borgerlig begravning får man dock göra som man önskar. Man kan hyra Dramaten, ha begravningen på en båt eller hemma i trädgården eller i ett begravningskapell.
– Jag tycker att det är viktigt att man under den sista halvtimmen tillsammans med den avlidne får göra ett avsked som känns uppriktigt och personligt, valt av närstående personer och med en begravningsbyrå som hjälper till med det praktiska, säger Torbjörn Lander.
Att välja en alternativ begravning kan även sänka kostnaden eftersom bland annat transporteringen av kistan ofta faller bort, genom att begravningen för det mesta hålls i ett kremationskapell.
Hallands Begravningsbyrå tar 6 500 kronor i arvode, inklusive den billigaste kistan. Snittarvodet till svenska begravningsbyråer ligger på 13 400.
– I stället för att välja en dyrare kista med kistbukett för stunden i kyrkan eller kapellet, välj en enklare och bårtäcke. Smycka med personliga ting i stället för kransar. I dag är det till exempel lätt att göra ett vackert bildspel på storbildsduk med bilder från dödes liv. Lägg pengarna på att göra begravningen personlig och spegla den dödes liv. Gå ut och ät efteråt, dela minnen av den bortgångna med varandra med skratt och gråt.

 

Fakta:

  • Snittpriset för en svensk begravning ligger på 22 200 kronor.
  • Det genomsnittliga arvodet till begravningsbyråerna ligger på 13 400, inklusive kista.
  • Borgerliga begravningar utgör i dagsläget runt tio procent av den totala marknaden.
  • Samtliga begravningsbyråer erbjuder borgerliga begravningar, men vissa byråer kanske inte marknadsför dem så starkt på grund av ett nära samarbete med kyrkan i församlingen.

Torbjörn Landers tips innan begravningen

  • En enkel bouppteckning kan man göra själv, och på så sätt spara pengar.
  • Sätt dig ner i lugn och ro, det är ingen brådska
  • Ut på nätet och läs på innan du tar kontakt med en byrå.
  • Tänk efter innan du väljer melllan minneslund och gravplats, för det går inte att ändra.

 

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.