Allt fler ställer av bilen på vintern

Allt fler ställer av bilen på vintern

Vill du slippa skotta, skifta däck och skrapa rutor, och samtidigt spara pengar? Gör som allt fler bilägare och ställ av bilen över vintern. Testfakta tipsar om vad du ska tänka på.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 28 Nov, 2014
Läs senare

För vissa är bilen särskilt oumbärlig på vintern. Men för de som bor inom kollektivtrafikens räckvidd och kan välja alternativa färdmedel finns det mycket pengar att spara på att låta bilen stå under de kallaste månaderna.

Förutom att man som bilägare slipper betala fordonsskatt och bilförsäkringspremier för perioden som bilen är avställd, kan det också vara ett sätt att förlänga bilens livslängd.

– Under vintertid slits motorn mycket mer, speciellt om man ofta startar i kallt läge. De som kör lite och mest kortare sträckor har absolut anledning att fundera på att låta bilen stå helt för att undvika slitage, säger Milos Kosijer, tekniker på Motormännen.

Att ställa av bilen på vintern är också något som allt fler svenskar väljer. Enligt statistik från SCB var 20 procent av personbilarna avställda i januari 2014. Det kan jämföras med 17 procent 2006 och 14 procent 1994.

– En förklaring till ökningen kan vara att många hushåll nu har två bilar och väljer att ställa av den ena. En annan att vi har en ganska ålderstigen vagnpark i Sverige och att människor vill spara på bilarna. Men vi har inte analyserat det närmare och kan därför bara gissa oss till vad det beror på, säger Kjell-Åke Sjödin på Transportstyrelsen.

Ska man låta bilen stå i flera månader finns det dock flera viktiga saker att tänka på, så att inte bilen tar stryk.

– Till exempel bör man byta olja innan man ställer av bilen, annars kan avlagringar som finns i den gamla oljan täppa till oljekanalerna. Det är också viktigt att man underhållsladdar batteriet så att det inte helt drar ur. Beroende på vilken bil du har finns det olika sätt att göra det på, säger Milos Kosijer.

Han rekommenderar också en avställningsförsäkring under tiden som skyddar mot stöld, brand och skadegörelse.

– Och när du vill börja köra igen till våren, glöm inte att anmäla att du ställer på bilen igen och se till att du har en trafikförsäkring som gäller. En avställd och oförsäkrad bil får man inte ens bogsera, säger Milos Kosijer.

 

Fakta

Ställ av bilen – så funkar det
• Gör en anmälan om avställning till Transportstyrelsen via app, e-tjänst, telefon eller post.
• Försäkringsbolaget informeras automatiskt och din försäkring pausas.
• Har du hel- eller halvförsäkring tecknas vanligtvis istället en avställningsförsäkring automatiskt. Den täcker stöld, brand och till exempel skadegörelse (kostar runt 10-15 procent av din vanliga premie).
• Har du bara trafikförsäkring måste du normalt själv teckna avställningsförsäkring.
• När du vill börja använda fordonet igen gör du en påställningsanmälan (50 kr) och din vilande försäkring sätts igång igen. 

Källor: transportstyrelsen.se, försäkringsbolagen.

Så mycket sparar du (kostnadsexempel för en Volvo V70 2005)
• Skatt: 225 kr/mån
• Helförsäkring: 413 kr/mån
• Däckslitage: 125 kr/mån
• Skifte sommar/vinterdäck på verkstad: 500 kr
• Räkna också in minskade bränslekostnader och att det kan bli färre reparationer på grund av mindre slitage. Bensinkostnad Volvo V70-05, 1500 mil/år: ca 1600 kr/mån

Så gör du för att bilen inte ska ta stryk
– Sju råd från Milos Kosijer, tekniker på Motormännen:

• Om bilen ska stå en kortare period, fyll tanken med bränsle. Det ger mindre plats åt bensinångor och minskar risken för brand.
• Ska bilen stå längre än två månader, ha bara lite bränsle i tanken. Risken att avlagringar från bränslet täpper till bränslefilter och andra delar av bränslesystemet är då större än vinsten med att minska brandrisken.
• Byt olja innan. Bilen mår inte bra av att stå still länge med gammal olja, eftersom det finns risk att avlagringar täpper till oljekanalerna.
• Ska bilen stå ute, glöm inte att fylla på med frostskyddsmedel i kylsystemet. Det ska klara minst trettio minusgrader, annars finns risk att motorn fryser sönder om det blir en köldknäpp.
• Ska du täcka över bilen, köp en speciell bilpresenning som passar din bil. Tar man en vanlig presenning som passar dåligt finns det risk att det blir mer kondens och väta som ökar risken för rost.
• Batteriet bör underhållsladdas så att det inte står och drar ur helt, då är det risk att det inte tar laddningen sedan. I nyare bilar bör man inte ta ur batteriet själv eftersom systemet kräver konstant spänning. En underhållsladdare som kopplas på batteriet kan då köpas för cirka 700 kronor.
• Se till att fylla på ordentligt med luft i däcken innan du ställer undan bilen. Den bör ha högre lufttryck i däcken än normalt för att inte hjulen ska skadas när bilen står still länge.

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.