Allt fler ställer av bilen på vintern

Allt fler ställer av bilen på vintern

Vill du slippa skotta, skifta däck och skrapa rutor, och samtidigt spara pengar? Gör som allt fler bilägare och ställ av bilen över vintern. Testfakta tipsar om vad du ska tänka på.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 28 Nov, 2014
Läs senare

För vissa är bilen särskilt oumbärlig på vintern. Men för de som bor inom kollektivtrafikens räckvidd och kan välja alternativa färdmedel finns det mycket pengar att spara på att låta bilen stå under de kallaste månaderna.

Förutom att man som bilägare slipper betala fordonsskatt och bilförsäkringspremier för perioden som bilen är avställd, kan det också vara ett sätt att förlänga bilens livslängd.

– Under vintertid slits motorn mycket mer, speciellt om man ofta startar i kallt läge. De som kör lite och mest kortare sträckor har absolut anledning att fundera på att låta bilen stå helt för att undvika slitage, säger Milos Kosijer, tekniker på Motormännen.

Att ställa av bilen på vintern är också något som allt fler svenskar väljer. Enligt statistik från SCB var 20 procent av personbilarna avställda i januari 2014. Det kan jämföras med 17 procent 2006 och 14 procent 1994.

– En förklaring till ökningen kan vara att många hushåll nu har två bilar och väljer att ställa av den ena. En annan att vi har en ganska ålderstigen vagnpark i Sverige och att människor vill spara på bilarna. Men vi har inte analyserat det närmare och kan därför bara gissa oss till vad det beror på, säger Kjell-Åke Sjödin på Transportstyrelsen.

Ska man låta bilen stå i flera månader finns det dock flera viktiga saker att tänka på, så att inte bilen tar stryk.

– Till exempel bör man byta olja innan man ställer av bilen, annars kan avlagringar som finns i den gamla oljan täppa till oljekanalerna. Det är också viktigt att man underhållsladdar batteriet så att det inte helt drar ur. Beroende på vilken bil du har finns det olika sätt att göra det på, säger Milos Kosijer.

Han rekommenderar också en avställningsförsäkring under tiden som skyddar mot stöld, brand och skadegörelse.

– Och när du vill börja köra igen till våren, glöm inte att anmäla att du ställer på bilen igen och se till att du har en trafikförsäkring som gäller. En avställd och oförsäkrad bil får man inte ens bogsera, säger Milos Kosijer.

 

Fakta

Ställ av bilen – så funkar det
• Gör en anmälan om avställning till Transportstyrelsen via app, e-tjänst, telefon eller post.
• Försäkringsbolaget informeras automatiskt och din försäkring pausas.
• Har du hel- eller halvförsäkring tecknas vanligtvis istället en avställningsförsäkring automatiskt. Den täcker stöld, brand och till exempel skadegörelse (kostar runt 10-15 procent av din vanliga premie).
• Har du bara trafikförsäkring måste du normalt själv teckna avställningsförsäkring.
• När du vill börja använda fordonet igen gör du en påställningsanmälan (50 kr) och din vilande försäkring sätts igång igen. 

Källor: transportstyrelsen.se, försäkringsbolagen.

Så mycket sparar du (kostnadsexempel för en Volvo V70 2005)
• Skatt: 225 kr/mån
• Helförsäkring: 413 kr/mån
• Däckslitage: 125 kr/mån
• Skifte sommar/vinterdäck på verkstad: 500 kr
• Räkna också in minskade bränslekostnader och att det kan bli färre reparationer på grund av mindre slitage. Bensinkostnad Volvo V70-05, 1500 mil/år: ca 1600 kr/mån

Så gör du för att bilen inte ska ta stryk
– Sju råd från Milos Kosijer, tekniker på Motormännen:

• Om bilen ska stå en kortare period, fyll tanken med bränsle. Det ger mindre plats åt bensinångor och minskar risken för brand.
• Ska bilen stå längre än två månader, ha bara lite bränsle i tanken. Risken att avlagringar från bränslet täpper till bränslefilter och andra delar av bränslesystemet är då större än vinsten med att minska brandrisken.
• Byt olja innan. Bilen mår inte bra av att stå still länge med gammal olja, eftersom det finns risk att avlagringar täpper till oljekanalerna.
• Ska bilen stå ute, glöm inte att fylla på med frostskyddsmedel i kylsystemet. Det ska klara minst trettio minusgrader, annars finns risk att motorn fryser sönder om det blir en köldknäpp.
• Ska du täcka över bilen, köp en speciell bilpresenning som passar din bil. Tar man en vanlig presenning som passar dåligt finns det risk att det blir mer kondens och väta som ökar risken för rost.
• Batteriet bör underhållsladdas så att det inte står och drar ur helt, då är det risk att det inte tar laddningen sedan. I nyare bilar bör man inte ta ur batteriet själv eftersom systemet kräver konstant spänning. En underhållsladdare som kopplas på batteriet kan då köpas för cirka 700 kronor.
• Se till att fylla på ordentligt med luft i däcken innan du ställer undan bilen. Den bör ha högre lufttryck i däcken än normalt för att inte hjulen ska skadas när bilen står still länge.

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.