Annelie Barkelund, kommunikationchef Nestlé:
– Vi kontrollerar varje rismjöls-parti innan den går in i produktionen och våra produkter uppfyller alla nationella och internationella säkerhetskrav för arsenik i ris. Nestlé samarbetar också med jordbruksuniversitet, leverantörer och odlare för att förbättra metoderna och sänka nivåerna i riset. Vi fortsätter också att förbättra vår kunskap om vilka odlingsområden som har lägre nivåer av arsenik.
Agneta Svensson, ägare till Enago:
– Vi är medvetna om att havre kan innehålla kadmium och eftersom våra produkter är mjölkfria blir koncentrationen av havren större än i produkter som även innehåller mjölkprotein. Men vi kontrollerar våra produkter regelbundet och både våra egna analyser och Livsmedelsverkets kontroller visar att vi håller oss till regelverket.
– Men självklart vill vi ha så låga nivåer som möjligt och detta jobbar vi aktivt med. Vi analyserar varje havrebatch och skickar tillbaka om det inte uppfyller våra krav.