Billig säng lika bra som dyr

Billig säng lika bra som dyr

Ingen större skillnad på en säng från Dux för 20 000 kronor eller en från IKEA för knappt 3000?

Fredrik Nejman Publicerad: 24 Maj, 2004
Läs senare

Dux och Hästens har i många år fört en hård kamp för att vara lyxsängen nummer ett. Mångmiljonbelopp har använts både till marknadsföring och i strider i Marknadsdomstolen.

 

Men i kampen mot varandra verkar de ha glömt bort de billigare konkurrenterna som i vissa fall har minst lika bra sängar.

 

När Testfakta anlitade Sveriges Provningsinstitut för att grundligt testa åtta sängar fick både Hästens och Dux se sig slagna av den betydligt billigare Ekornes. Deras Svane Hilton blev bäst i test med 4,1 poäng mot 3,8 för Hästens Excel. Testets dyraste säng Dux 2003 fick nöja sig med 3,3 poäng och en delad sjätte plats.
Den billigaste sängen, Ikea Svaneholm, klarade sig bra i konkurrensen och fick med sina 3,4 poäng bättre betyg den än drygt 17 000 kronor dyrare Dux-sängen.

– Jag är inte speciellt förvånad över resultatet. Skillnaderna mellan de riktigt dyra och de billigare sängarna är inte så stor som många tror. Man får betala för känslor och mjukhet. Och det är svårt att mäta, säger Bengt Wadling, ansvarig för Möbelfakta, branschens egen kvalitetsmärkning.

Sängens förmåga att avlasta kroppen är en viktig del av komforten. Med hjälp av en 30 kilos tyngd så tryckte man på olika delar av sängen för att se hur väl sängen lyckades fördela vikten. Här var Ekorens Svane Hilton klart bäst medan Dux hade stora problem. Sängen som marknadsför sig för att ha ”enastående komfort” var klart sämst när tryckfördelningen/komforten mättes.

Viktigt att provligga sängen
• Varför ska man köpa en svindyr Dux när många billiga sängar i testet är bättre?
– Tester blir alltid mekaniska. Det viktigaste är att prova sängen själv. Och vi gör egna tester kontinuerligt som visar hur bra våra sängar är, säger John Johannesson, produktchef på Dux.

– Hur skön en säng än må vara så måste den hålla också. Fem av de testade sängarna klarade hållbarhetstestet med maxpoäng. Sämre gick det för Wonderland, Jensen och Hilding. Här gick flera bottenribbor sönder.

– Det skulle nästan ha diskvalificierat dem. Det viktigaste är ju att en säng håller, säger Mikael Calestam, testingenjör på SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut som utfört större delen av testet.
– Nästan lika viktig är sättningen som visar hur mycket en säng sjunker ihop. Dåligt värde där betyder ju att sängen på sikt blir lite av en hängmatta.

Svenskarna är inte bara i världstoppen när det gäller att köpa sängar, runt 650 000 stycken ifjol. De lägger också mycket pengar på varje säng, även om ”dyringarna” Dux och Hästens svarar för mindre än 15 procent av försäljningen.

Två och en halv säng
Anledningen till de höga priserna är, enligt Bengt Wadling, att de flesta köper två och en halv säng i stället för en.
– Många sängar har först en rejäl bottenmadrass, sedan ytterligare en madrass och ovanpå det en bäddmadrass. Och bäddmadrassen blir bara tjockare och tjockare - från början var den bara till av hygieniska skäl.

Testresultatet är en vägledning när man ska köpa säng. Men vad ska man mer tänka på?
– Det viktigaste är att prova och prova. Man måste ta av sig skorna och verkligen prova. Våra genomsnittskunder är inne i butiken 3,5 timme. Och det bör man nog vara om man verkligen ska hitta rätt. Sedan hoppas jag att tillverkarna blir bättre på att verkligen berätta vad de säljer. Garantivillkoren är oklara och det finns brister i informationen om vad sängen verkligen innehåller och hur den är uppbyggd, säger sängexperten Peter Beréus på Sängmakarna.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.