Bästa fintvättmedlet för ömtåliga textilier

Bästa fintvättmedlet för ömtåliga textilier

Laboratoriet testade fintvättmedlen på tyger gjorda av ull, siden, bomull och syntetiska material i olika färger. De tvättade tygerna med respektive fintvättmedel tio gånger med ulltvättprogram med tvättemperatur på 30 °C. Fotograf: Tobias Meyer
14 standardfläckar på stickat bomullstyg och fem fläckar på ylletyg tvättades i tvättmaskin tillsammans med tygerna. Fotograf: Tobias Meyer
Laboratoriet mäter hur effektiva fintvättmedlen har varit mot olika fläckar på olika material. Fotograf: Tobias Meyer
Med hjälp av en spektrografisk maskin kan experterna på laboratoriet mäta hur textilernas färger förändras efter tvätten. Fotograf: Tobias Meyer
Laboratoriet mäter hur effektiva fintvättmedlen har varit mot olika fläckar på olika material. Fotograf: Tobias Meyer
Sex flytande fintvättmedel har testats på skonsamhet, fläckborttagningsförmåga, hur bra de är på att bevara färgen och att motverka gråning. Inget blev underkänd, men det finns intressanta skillnader. Fotograf: Rickard Kilström
Laboratorietest

Effektiva vid låga temperaturer – och skonsamma mot kläder av ull, siden och andra känsliga material. Så marknadsförs fintvättmedel. Men hur bra stämmer det? Testfakta har testat.

Laboratorietest
Ola Jacobsen, Johanna Berger Publicerad: 14 Okt, 2019
Läs senare

Brukar du spilla och få fläckar på kläderna? Eller har du kanske någon i din närhet som hjälper dig med det? Kaffe, choklad och rödvin kan vara nog så jobbigt att få bort från vilka kläder som helst – men extra knepigt om det är på ett känsligt material som ylle eller siden, som varken tål starka tvättmedel eller höga tvättemperaturer. 

Det är här som fintvättmedel kommer in i bilden. Med sin skonsamma sammansättning ska de tvätta kläderna rena utan att skada dem. Men hur väl fungerar den här balansakten i praktiken? Testfakta har låtit det tyska laboratoriet SGS Institut Fresenius göra ett jämförande laboratorietest av sex flytande fintvättmedel. Och skillnaderna är större än vad man kanske anat. 

När det gäller skonsamhet, fintvättmedlens viktigaste egenskap, varierar resultaten rejält – både mellan de olika tillverkarna och mellan de olika material som testats. Laboratoriet har testat skonsamheten både för tygets utseende och för tygets struktur, alltså både hur tyget ser ut och hur det känns att ta på efter tvättningen. 

[PDF]

Många vanliga kulörtvättmedel är effektiva mot fläckar oavsett tvättemperatur eftersom de bland annat innehåller enzymer och vattenavhärdande ämnen, som är bra på att ta bort fläckar. Enzymer är bra på att ta bort fläckar och avhärdarna påverkar vattnets hårdhet för att underlätta fläckborttagningen.

– Men ämnena, särskilt enzymerna, påverkar också fibrerna i både ylle och siden på ett oönskat sätt. Fibrerna i siden kan till exempel bli hårdare och tyget tappar sina mjuka och glansiga egenskaper. Ylletyg kan också förändras märkbart om man utsätter det för fel tvättmedel eller kraftig mekanisk påverkan, säger Lisa Bragenheim, rådgivare för test av tvättmedel på SGS Institut Fresenius.

Bäst i test är Grumme Fintvätt som håller jämn hög nivå genom testets alla delar och slutar ett helt betygssteg bättre än tvåan Skona Fintvättmedel. Allra bäst är testvinnaren när det kommer till att bevara färgerna hos de tvättade plaggen, där tvättmedlet får 10/10.

Grumme Fintvätt får tillsammans med Y3 Fintvättmedel också bäst delbetyg för fläckbortagningsförmåga.

Den svåraste fläcken kommer från chokladpudding på ylletyg. Ingen av fintvättmedlen klarar att avlägsna ens 10 procent av den. Av de testade fläckar på ylletyg var fintvättmedlen mest framgångsrika mot läppstift. Här presterade Y3 bäst.

– Tvätt med fintvättmedel är snarare att betrakta som ett sätt att fräscha upp kläderna och tvätta ur smuts, inte som en metod för fläckborttagning. Svåra fläckar får man istället försöka ta bort med en fuktig trasa och samma fintvättmedel som man sedan tvättar plagget i med ullprogram i tvättmaskinen, säger Lisa Bragenheim.

Fakta om testet

På uppdrag av Testfakta har laboratoriet SGS Institut Fresenius i Tyskland testat flytande fintvättmedel. 

Tyger och tvättning

För testet användes tyger gjorda av ull, siden, bomull och syntetiska material i olika färger. Laboratoriet tvättade tygerna med respektive fintvättmedel tio gånger med ulltvättprogram med tvättemperatur på 30 °C. Ett vanligt kulörtvättmedel har också testats som referens, även det med ulltvättprogram 30 °C. 

Vi har testat följande parametrar

Skonsamhet

Fintvättmedlens påverkan (effekt) på tygerna utvärderades enbart för ull och siden, efter testtygerna hade tvättats 10 gånger.

Tränade laboratorieexperter gjorde en visuell utvärdering av hur tygernas utseende hade påverkats och betygsatte skonsamheten. Experterna utvärderade också hur känslan i tygernas yta hade förändrats efter tio tvättar. 

Fläckborttagning

14 standardfläckar på stickat bomullstyg och fem fläckar på ylletyg tvättades i tvättmaskin tillsammans med tygerna.

Fintvättmedlens förmåga att ta bort de olika fläckarna mättes efteråt. Det här upprepades sex gånger för varje medel, och medelvärdet på fläckborttagningsförmågan dokumenterades och betygsattes. 

Bevara färgen

14 olika färger på tyg utvärderades efter de hade tvättats tio gånger, för att se hur bra originalfärgen bevarades. Färgförändringen mättes i mätenheten Delta E, med ett professionellt färgmätningsinstrument (Datacolor) och medelvärdet av alla färger dokumenterades och betygsattes. 

Motverka gråning 

De vita tygerna av materialen bomull, polyester, en bomull-polyester-mix och polyamid undersöktes för att ta reda på hur framgångsrikt tvättmedlen förebyggde tygernas gråning, dvs förebyggde att tygerna absorberade smuts- och färgpartiklar i tvätten.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.