Det franska livsmedelslaboratoriet Eurofins har på Testfaktas uppdrag analyserat sju olika fabrikat av krossade tomater på den svenska marknaden. Följande fabrikat har analyserats:
Mutti
Ica I love Eco
Coop
Ica
Willys
Eldorado
Euroshopper
Tre förpackningar av varje fabrikat köptes in i Stockholmsregionen under juni månad och skickades därefter till laboratoriet i Frankrike. Laboratoriet har analyserat tomaterna med avseende på skillnader i näringsinnehåll (lykopen och c-vitam), brix-värde samt förekomst av bakterier, mögel och bekämpningsmedel.
Lykopen är en antioxidant (karotenoid) som normalt återfinns i höga halter i tomater. Forskning har visat att den minskar risken för flera sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet, diabetes och vissa former av cancer.
Halten lykopen beror bland annat på vilken tomatsort som används, var
tomaten har odlats, klimatet och hur mogen tomaten var när den skördades
Skillnaderna mellan de olika fabrikaten i testet var inte anmärkningsvärda.
Brix ärett mått på hur söt tomaten är. Brix motsvarar antal gram socker per 100 gram. Det anses allmänt vedertaget att ett högt Brixvärde ger en smaklig tomat, men fler saker spelar in; så som förhållandet mellan syra och sötma i tomaten.
Bakterieförekomsten mäts i enheten CFU/g (colony-forming units) som är ett mått på antalet livskraftiga bakteriekolonier. Coops krossade tomater var den enda i urvalet som innehöll bakterier, dock inte i några större mängder. En steriliserad konserverad produkt ska dock inte innehålla några mikroorganismer.
Mögel analyseras med hjälp av indikatorn Ergosterol. Ingen av de analyserade produkterna visade på några förhöjda nivåer av mögel.
Bekämpningsmedel Endast ett av fabrikaten visade spår av bekämpningsmedel. Willys innehöll 0,02mg/kg av ogräsmedlet Fluazifop. Halten var dock inte anmärkningsvärd.