Så får du igenom ditt klagomål

Så får du igenom ditt klagomål

Skrika och gorma, bli personlig eller helt enkelt trötta ut personen på andra sidan kassan eller telefonluren. Vilken är bästa taktiken för att få igenom ett klagomål eller reklamation?

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 16 Mar, 2011
Läs senare

Är du missnöjd med den nyinköpta tv:n eller köksrenoveringen? Eller väntar du kanske fortfarande på en soffa som du beställde för två månader sedan. Då kan du så klart klaga och reklamera. Men även om har rätten på din sida betyder det inte att du får tillbaka pengarna per automatik. Lika viktigt är hur du lägger fram din klagan.
– Visst är det så. En ynklig och svag konsument som inte känner till sina rättigheter har till exempel mycket svårare än den tuffa och pålästa, säger Annika Wilow Sundh, konsumentvägledare i Falköping och ordförande i yrkesföreningen för konsumentvägledare.

I sin yrkesroll har hon stött på och fått höra om många olika framgångsrika klagotekniker. Vissa använder uttröttningsmetoden där man helt enkelt tjatar tills motparten ger upp. Andra utnyttjar sin vältalighet – de kan vara dåligt pålästa men ändå lyckas på grund av sin munsvada. En tredje kategori är extra trevlig och lyckas övertala med personlig charm.
– Och så har vi de som skriker, gormar och hotar: ”Fixa det här, annars går jag till Sverker”. Den här metoden kan vara lyckosam i stunden men är inte så långsiktig. Särskilt inte om det handlar om ett företag som du tänkt fortsätta köpa tjänster eller produkter från. Jag tror att man oftast tjänar på att vara trevlig.

Med rätt metod finns det till och med många som får sin vilja igenom trots att de inte har någon laga grund för det. Men det är inget som Annika Wilow Sundh stödjer.
– Jag tycker man alltid ska utgå från sina rättigheter, vara påläst och ha väl underbyggda argument.

Det sociala och psykologiska spelet i mötet med ett företag är oerhört viktigt. Ett klagomål eller reklamation är en slags förhandling och känner motparten att den har ett psykiskt övertag så släpper den gärna inte det.
– Spela på dina styrkor i stället för dina svagheter. Har inte soffan som du köpt leverats i tid ska du inte börja berätta hur synd det är om dig för att du måste sitta på golvet. Säg i stället att du häver köpet om inte soffan kommer inom en vecka.

Men en försenad soffa är en sak. I vissa sammanhang är det lättare att bli bortdribblad som klagande konsument än andra. Annika Wilow Sundh berättar till exempel att många kvinnor drar sig för att klaga på bilförsäljare och bilmekaniker.
– Men egentligen spelar det ingen roll om det handlar om en försenad soffa eller ett dåligt bytt topplock. Lagen gör ingen skillnad. Känner man sig osäker kan man ringa till oss och få hjälp med argument och stöd i sin uppfattning.  

Ett vanligt sätt för ett företag att bli av med en klagande kund är att skicka den vidare till en tillverkare. På så sätt bollar man över ansvaret. Men här måste man stå på sig som konsument.
– Det är återförsäljaren som fått 20 000 kronor av dig för soffan. Då är det också återförsäljaren som ska lösa problemet. Gör de inte det och det handlar om stora belopp är det bara att hota med tingsrätten eller Allmänna reklamationsnämnden.

Men vad gör man då om företaget helt enkelt vägrar ta emot din reklamation? Och du inte känner att det är värt mödan eller pengarna att dra ärendet vidare. Ibland är det också svårt att veta vad felet på produkten beror på – är det ett fabrikationsfel eller är det du själv som orsakat det.
– Ett sätt är att få till en kompromiss. Du kanske inte får full återbetalning på bilen men extra service. Eller rabatt nästa gång du handlar i affären. Det är bättre än ingenting alls. 

En kompromisslösning är användbart när du till exempel vill reklamera en resa. Att få tillbaka hela beloppet för att städningen varit dålig eller personalen otrevlig är svårt.
– Försök att uppskatta ditt missnöje i procent. Det skitiga rummet förstörde antagligen inte hela resan men kanske tio till tjugo procent. Det är mycket större chans att du får tillbaka något om dina anspråk är rimliga och logiska.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.