I målet har Konsumentombudsmannen, KO, företrätt två makar som skulle resa hem med Ryan Air från Bryssel till Stockholm i maj 2006. Precis innan hemresan fick de reda på att flyget var inställt. De erbjöds plats på ett flyg två dagar senare. Men paret kunde inte vänta så länge och tog sig hem på egen hand med taxi, tåg och hyrbil. Ryan Air betalade tillbaka pengarna för biljetterna, men vägrar ge kompensation för övriga kostnader. KO ansåg att det stred mot de bestämmelser som reglerar flygbolagens ersättningsskyldighet. Det tyckte även tingsrätten som dömde till KO och parets fördel. Men Ryan Air överklagade till hovrätten, som nu alltså går helt och hållet på flygbolagets linje. Paret har inte någon rätt till ersättning. På KO tycker man att hovrättens slutsats är märklig eftersom man gör skillnad på om ett flyg är försenat eller inställt.
– Vi tycker det här strider mot likabehandlingsprincipen som ska gälla inom EU. För resenären spelar det ingen roll om flyget är inställt eller om det är försenat, säger Daniel Karfs, jurst på KO till Testfakta.
Domen är principiellt viktig eftersom det inte finns så många tidigare avgöranden. Men KO har ännu inte bestämt sig för att överklaga till Högsta domstolen.
– Vi ska sätta oss ner med makarna och diskutera frågan, säger Daniel Karfs.