Äntligen vårvärme och dags att börja plantera på uteplatsen, i trädgården och på balkongen. Men vilken jord skall det vara? Att döma av utbudet hos trädgårdshandlarna räcker det inte bara med en sort. Förutom vanlig planteringsjord finns specialsäckar för det mesta: grönsaksjord, örtjord, u-jord och pelargonjord. Utbudet ökar för varje år och priset kan ligga på det dubbla jämfört med vanlig planteringsjord. Men är specialjorden dubbelt så bra för grödorna?
– Absolut inte. Vad tillverkarna gör är att utnyttja okunskapen hos vanligt folk för att sälja mer, säger Tom Ericsson, docent i ekologi och miljövård vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
– Till gruppen örter hör till exempel en otrolig blandning av växter. Att det skulle finnas en jord som passar speciellt till den gruppen och mindre bra till andra stämmer helt enkelt inte.
När Testfakta ringer upp jordtillverkaren Hasselfors visar det sig att deras påsar med örtjord har precis samma innehåll som den nästan hälften så dyra grönsaksjorden från samma företag. Men Pia Holmberg, produktspecialist på Hasselfors, tycker inte att man lurar konsumenterna.
– Det är som i livsmedelsbutiken, du kan köpa färdiga grytbitar eller skära samma kött själv. Det handlar om enkelhet och bekvämlighet. I trädgårdshandeln är det mycket folk såhär års och personalen har inte möjlighet att ge råd till alla, därför är det bra med olika påsar, säger hon.
I pelargonjorden skiljer sig jordblandningens fuktbevarande egenskaper från vanlig jord, och i urnjorden finns både långtidsverkande och korttidsverkande gödning som gör den speciell, menar Pia Holmberg.
Enligt Tom Ericsson är det är framförallt två parametrar som spelar in för en bra jord. Det ena är strukturen, att det är en lagom luftig blandning av större och mindre partiklar. Det andra är näringen – sammansättningen, koncentrationen och pH-värdet.
– Olika typer av växter har väldigt likartade behov. Det man får om man köper en dyr jord som utlovar långtidsverkande näring är tid, att du kan vänta lite längre innan du måste börja tillföra näring i vattnet. Men ingen jord kan ha näring som räcker hela sommaren, det handlar om cirka sex veckor om du odlar i kruka med välgödslad jord. När det gäller strukturen är billiga jordar från stormarknaden ofta minst lika bra som dyra, säger han.
Är man beredd på att tillföra näring själv kan man alltså lugnt välja en billig planteringsjord. Det alternativet är dessutom bättre för miljön, menar Tom Ericsson.
– Har du planterat i en kraftigt gödslad jord och det regnar mycket i början kan näringsämnena lakas ur innan dina växter hinner ta upp dem. Näringen hamnar i naturen och bidrar till övergödningen. Då är det bättre att portionera ut lite i taget i den takt som växterna hinner ta upp det.
Pia Holmberg på Hasselfors håller inte med.
– Många tycker att det känns svårt att tillsätta näringen själv. Och näringen i jorden kan visst räcka en hel sommar om den har en bra sammansättning, det beror på hur stor kruka du har och vad du odlar. Att den riskerar att regna bort är inte ett problem för dem som odlar under tak eller i växthus.