De tågluffar genom Europa med fyra barn

De tågluffar genom Europa med fyra barn

I sommar går familjen Dahlquist på luffen. I tre veckor reser de tillsammans genom Europa och stannar där de får lust. Läs om deras äventyr.

Susanne Ståhl Publicerad: 3 jul, 2007
Läs senare
Testfakta.se träffar familjen i deras hem i Stockholm dagen före avresan. Det råder lätt kaos, eftersom en golvrenovering pågår samtidigt som sex personer ska försöka packa sina pinaler. Tågbiljetter och en kartbok ska inhandlas senare under dagen, tillsammans med en massa kattmat. De båda katterna får stanna hemma och passas av en husvakt. För en utomstående kan läget verka lite stressigt, men för familjen har semestern precis börjat och golvrenoveringen får fortsätta när de kommer tillbaka. Faktum är att de ännu inte bestämt sig för vilken typ av tågluffarkort de ska välja, men det lutar åt en biljett som ger obegränsat resande i hela Europa i 22 dagar. Inte för att de har tänkt hinna med så många länder. Någon exakt resrutt har de inte lagt upp, men Tyskland, Italien, Kroatien och Schweiz står på familjens gemensamma önskelista.
– Vitsen med en tågluff är ju att inte planera utan kunna stanna längre på ett ställe om vi trivs, säger pappa Martin Dahlquist.
Familjens minsting, Daniel 8 år, håller med:
– Går man på luffen tänker man inte på vart man ska åka.
Som Rasmus på luffen?
– Ja, typ, man bara går.
Första anhalten blir i alla fall Malmö, för en övernattning hos släktingar. Sedan blir det troligen båt till Polen och tåg ner till Kroatien, där de kanske stannar en vecka.
– Det är skönt att vara någonstans en längre period och inte vara på resande fot hela tiden, tycker Matilda Dahlquist.
Hon är äldst av syskonen och att tågluffen blir av i år beror delvis på att det är hennes sista riktiga sommarlov. Sedan väntar studenten. Familjen har funderat på resan sedan de semesterade i Ungern för tre år sedan och då gjorde en minitågluff. Nu öppnade sig möjligheten, sedan de ärvt lite pengar. Tidigare har familjen budget-semestrat inom landet eller sparat länge, men nu kan de för första gången unna sig en långresa. För som Martin Dahlquist säger, det är ingen billig resa.
– Jag vill inte tänka på vad det kostar, kanske 2.000 kronor om dagen. Tågkorten kostar ju runt 20.000 kronor. Det blir ingen lågbudgetresa, men tre veckor med barn på charter kostar ju också, säger han.
– Vi kommer att försöka hålla det så lågt som möjligt. Vi pratade om att ta med oss stormkök, men på vandrarhemmen finns det ofta möjlighet att laga mat. Och det finns ju enklare ställen att äta på, säger mamma Katarina Petersson Dahlquist.
– Det ska bli intressant att se hur mycket vi gör av med, vi kommer att vara noga med att skriva upp allt, fortsätter hon.
De räknar med att det kommer kosta cirka 800 kronor per natt på vandrarhemmen. Italien är antaligen dyrare, Kroatien kanske billigare. De har inte förbokat något, men ska skaffa en katalog där alla internationella vandrarhem står med.
En familj på sex personer med barn mellan 8-18 - hur går viljorna ihop?
– Vi måste vara väldigt lyhörda. Det kan bli lite problem med olika intressen, säger Katarina.
– I större städer kanske vi delar upp oss, om vi ska gå i affärer, säger Hanna.
Hur blir det att resa med syskonen, kommer ni att bråka?
– Det ska bli väldigt roligt, jag tror inte vi kommer att bråka, säger Daniel. Olle och jag kan bråka, men om vi tar med kortspel blir det inget bråk.
Om det blir trångt då?
– Inte om vi sitter i olika vagnar, säger Daniel och får hela familjen att börja skratta.
Men visst är det en fördel, tycker de, att åka tåg istället för bil.
– Vi tycker om att åka tåg, det är en annan känsla i det, ett lugn, tycker Matilda.
– Ja, det är bra att man kan gå omkring, säger Olle.
Miljöaspekten har också spelat in för familjen, som aldrig haft bil, och de tycker att det är roligt att tågresande ligger i tiden. Men allra viktigast är att familjen kommer att få mycket tid tillsammans.
– Vi har fått jättemycket reaktioner; "Va, ska ni åka hela familjen?!"säger Katarina. Det ska bli fantastiskt roligt, man kommer varandra väldigt nära. 

Familjen Dahlquists tips:

- Gå med i STF (Svenska turistföreningen), det ger rabatt på vandrarhem utomlands.
- Skaffa katalogen med förteckning över alla internationella vandrarhem .
- Ha alltid med frukt och godis för att slippa att alla blir trötta när blodsockret sjunker.
- Packa lätt, men ta gärna med reslakan, lättviktskudde, reseapotek och regnkläder. De har också med flera mini-fläktar som går på batteri.



 

 

 

 

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.