Så bokar du en klimatvänlig vintersemester

Så bokar du en klimatvänlig vintersemester

Att ta tåget istället för flyget gör stor skillnad. Men även valet av boende påverkar klimatutsläppen. Foto: Shutterstock

Turismen är en starkt bidragande orsak till den globala uppvärmningen. Men det betyder inte att man måste sluta resa – bara resa annorlunda. Testfakta tipsar om hur du bokar en klimatvänligare semester i vinter.

Martina Nyhlin Publicerad: 10 Dec, 2018
Läs senare

Många vill resa klimatsmart, men länge har det inte funnits något enkelt sätt att mäta sin resas klimatpåverkan. Som ett led i att minska regionens utsläpp startade Västra Götalandsregionen i år en semesterkalkylator. På sidan klimatsmartsemester.se kan man själv skriva in antal resenärer, startort och resmål för sin resa och räkna på koldioxidutsläppen.
 
– Att välja att inte flyga gör stor skillnad, säger Fredrik Warberg, projektledare för Klimatsmart semester.

[PDF]

Kalkylatorn är givetvis inte helt exakt, men ger en stark fingervisning om resans miljöpåverkan. Det går även att byta färdmedel, drivmedel för bil, boendetyp och så vidare för att se vad olika val gör för skillnad.

– Förutom färdsätt gör också boendet skillnad. Hotell har ofta stora, energikrävande gemensamma utrymmen och att bo på Airbnb, vandrarhem eller i stuga minskar utsläppen, säger Fredrik Warberg.

En godtagbar resa anses enligt semesterkalkylatorn ligga på mindre än 250 kilo koldioxidutsläpp per person för hela resan. Det är rimligt i förhållande Parisavtalets mål att varje person får släppa ut högst 1,7 ton koldioxid per person och år.

Semesterkalkylatorn räknar ut att en Thailandsresa från Göteborg med fjorton nätter på hotell motsvarar mer än 1,75 gånger så mycket utsläpp som Parisavtalets ranson. För samma koldioxidbudget kan göteborgaren resa fram och tillbaka med tåg till Split i Kroatien 13 gånger och bo i en lägenhet.
 
Så här års bokar många skidsemester till en slalomanläggning med pistmaskiner och snömaskiner. Hur klimatsmart är det? Enligt Svenska skidanläggningars organisation SLAO har snötillverkningen kraftigt energieffektiviserats sedan 70-talet och många av organisationens anläggningar körs i dag på el från förnyelsebara källor.
 
Fredrik Warberg ska snart studera skidorters utsläpp, men tror redan idag att det är resan till skidorten som påverkar miljön mest.

– Att åka i en fullpackad bil eller ta tåget gör stor skillnad mot att flyga till skidorten, säger han.

Fredrik Warberg har själv inte flugit på 14 år, men har alltid haft trevliga semestrar ändå säger han, bland annat många skidresor med tåg till Franska Alperna.
 
– Att glida hem från skidorten med franska ostar och vin i kupén och se Jurabergen passera förbi är mycket trevligare än att klämma sig in i ett trångt flygplan, säger han.

Att ta sig till solen med tåg på sommaren går bra, men på vintern blir det förstås mycket svårare, om man inte vill vara borta flera månader.

– Men jag tänker att vi faktiskt får acceptera våra begränsningar. Vi bor i Sverige och flyget har stor miljöpåverkan. Då är det som det är. Vi får lära oss att börja längta till sommaren igen, säger Fredrik Warberg.

 

Så fungerar semesterkalkylatorn

Semesterkalkylatorns resesträckor är en del i Västra Götalandsregionens ambition att nå fossiloberoende 2030. Den är den del av projektet Klimatsmart semester där forskare, offentliga organisationer och turismaktörer i Göteborg samarbetar.
Semesterkalkylatorn bygger på Googles kartor och koldioxidutsläppen är beräknade på den forskning som finns tillgänglig i dag.

En osäkerhetsfaktor i kalkylatorn är färjeresor som ofta ingår i tågresor. Det spelar stor roll om det är en snabb passagerarfärja eller en långsam fraktfärja. I kalkylatorn är räknar man på ett snitt för normalfärjor där man inte har exakt information. Det är dock alltid bättre att ta färja en del av en längre resa ut i Europa än att flyga hela sträckan ur klimatperspektiv.

Källa: Klimatsmart semester

Visst du att:

• En fullpackad bil till Europa kan ibland ge samma eller lägre miljöpåverkan än tåget, beroende på bränsle och om det ingår snabbfärja.
• Ibland är det bättre att flyga - som till Gotland, där planen är av propellertyp och båten är en snabbfärja.
• Att ta bilen till Europa är bättre för miljön än att flyga om ni är minst två i bilen.
Biogasbil och elbil ger låga koldioxidutsläpp, men hur låga beror på vilken elmix och vilken gas som finns tillgänglig i det land man reser i.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.