Välj rätt villavärmare

Välj rätt villavärmare

Har du redan börjat oroa dig för vinterns uppvärmningskostnader? Då kan det vara värt att se över ditt system. Testfakta har tittat närmare på de olika alternativen för villans uppvärmning.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 3 Jan, 2014
Läs senare

Att värma upp huset utgör en av de största utgifterna för många villaägare. Särskilt om man använder sig av el eller olja. Genom att byta system går det att spara många tusenlappar om året – och samtidigt minska sin klimatpåverkan. Att byta till bergvärme sänker till exempel driftkostnaden med mellan 50 och 75 procent. 

– Samtidigt kan det kosta en hel del att byta värmesystem. Innan man bestämmer sig bör man göra en ordentlig kalkyl på hur stora kostnaderna och besparingarna blir. Ofta handlar det om besparingar på lite längre sikt, säger Martijn Jansen på Energimyndigheten.

Enkelt uttryckt kan man säga att ju större huset är och ju större uppvärmningsbehov du har, desto mer lönar det sig att byta. Men det går också att minska sina energibehov mycket genom att se över husets klimatskal – det vill säga ytterväggar, golv och tak.
– Är huset gammalt kan man spara mycket genom att till exempel tilläggsisolera vinden och eventuellt byta ut gamla fönster till nya energieffektiva, säger Martijn Jansen.

En annan enkel åtgärd är att helt enkelt sänka inomhustemperaturen. Man brukar säga att för varje grad du går ned minskar du dina uppvärmningskostnader med fem procent. Även familjens vanor och beteenden spelar roll. Hur mycket varmvatten används? Hur ser belysningen ser ut och används den bara vid behov?

Enligt Martijn Jansen är det först när alla andra besparingar är gjorda som man ska börja räkna på nytt värmesystem. Då är det viktigt att begära in offerter från olika leverantörer och jämföra priser och kalkyler. En installatör ska kunna erbjuda gratis beräkningar på hur mycket du sparar på att byta till ett visst system. Det går också att få oberoende och kostnadsfri hjälp via kommunens energi- och klimatrådgivare.

– Det är jätteviktigt att beräkningarna är rätt gjorda och att det nya systemet är rätt dimensionerat för huset. Annars kan de tänkta besparingarna utebli eller till och med blir till ökande kostnader.

Vilket uppvärmningssystem ska man välja då? Ja, det beror som sagt helt på var i landet huset ligger, hur många som bor i huset och vilka uppvärmningsbehov du har. Har man tillgång till egen ved är detta det klart billigaste alternativet, även om det kräver en hel del arbete med att klyva och kapa veden. Pelletspannor är ett annat bra alternativ som använder biobränsle och kräver mindre jobb.
De senaste åren har olika typer av värmepumpar blivit allt mer populärt. Det är en driftsäker teknik som är enkel att sköta.

– Tänk dock på att buller från luft-luft och luft-vatten-pumpar kan upplevas som störande. Luft-vatten-pumpar bullrar endast utomhus, medan luft-luft-pumpar låter både ute och inne. Här kan alltså både du själv och grannen påverkas, säger Martijn Jansen.

I många fall kan det även vara bra att kombinera olika system i stället för att ha ett heltäckande. På så sätt ökar flexibiliteten och du blir inte lika känslig för prisökningar.
– Du kan till exempel komplettera med en luft-luftvärmepump, solfångare, pellets- eller braskamin. När det är dags att byta ut din elektriska varmvattenberedare kan du titta efter modeller som går att ansluta även till värmepump och solvärme.

 

Fakta

Så sänker du dina uppvärmningskostnader

1. Börja med att se över klimatskalet – det vill säga husets ytterhölje, väggar, golv och tak. Om huset är gammalt kan man till exempel behöva tilläggsisolera vinden och byta fönster.
2. Se till att inte ha för hög inomhustemperatur. För varje grad du sänker, minskar du dina kostnader med fem procent. Tänk på att det är mer effektivt att sänka vattentemperaturen centralt istället för på varje enskilt element.
3. Se över familjens vanor och beteenden. Att duscha och diska kräver mycket energi.
4. Välj energieffektiva alternativ när du ska byta utrustning hemma – energieffektiva lampor, A-märkta vitvaror med mera.    
5. Gör en ordentlig kalkyl på hur stora besparingar du kan göra genom att byta uppvärmningssystem. Här kan du få hjälp från din kommuns klimatrådgivare. Även leverantörerna av värmesystem kan göra den här typen av kalkyler.
6. Ta in offerter och kalkyler på olika värmesystem och från minst tre olika leverantörer och jämför.
7. Anlita alltid en certifierad installatör. Det är viktigt att installationen blir riktigt gjord och att systemet är rätt dimensionerat för huset. Annars kanske investeringen inte är lönsam.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.