Digitalkameran som ger bäst bildkvalitet

Digitalkameran som ger bäst bildkvalitet

Laboratorietest

Ska du fotografera med långt zoom krävs bra ljus. Testfaktas test av digitala kompaktkameror med långt zoom visar att flera tog sämre bilder under mörkare förhållanden. Vi har även testat kamerornas snabbhet.

Laboratorietest
Mikael Bergling Fredrik Nejman Foto: Rickard Kilström Publicerad: 4 Maj, 2007
Läs senare

Långt zoom innebär ökad chans att komma nära motivet, men också högre krav på bra ljus.

– I ordentligt dagsljus fungerar zoomen bra. Men när det blir lite mörkare blir det betydligt svårare, säger ingenjör Gerald Huber vid Uschold Digitaltechnik i München.
    Testfakta har testat bildkvalitet och snabbhet hos åtta digitala kompaktkameror med lång optisk zoom (10-18 ggr). Kamerorna kostar från cirka 4 000 kronor till drygt 8 000 kronor i handeln.
De praktiska testerna och utvärderingarna har gjorts av laboratoriet Uschold Digitaltechnik i München.
Bildkvaliteten är viktig, särskilt om du vill kunna göra större utskrifter av bilderna.
– Ska du ta bilder på sonens fotbollsmatch, semesterresan eller bröllopet är de här kamerorna väldigt bra. De är dessutom förhållandevis lätthanterliga. Den enda av de testade kamerorna som jag personligen har svårt för är Samsungs. Den har alldeles för stor display, säger ingenjör Gerald Huber.
– Jag tror dock att den som köper en sådan här kamera - och tycker att det är roligt att fota – byter till en systemkamera inom två år. Med en systemkamera får du ännu fler möjligheter.
    I dag har de flesta digitala kompaktkameror en optisk zoom som kan förstora motivet upp till tre gånger. Det blir dock allt vanligare att kamerorna har betydligt större zoomkapacitet.
Av de testade kamerorna har Olympus klart längst zoom, 18 gångers förstoring. Övriga ligger i intervallet 10-15 gångers förstoring.
    För att ta reda på vilken kamera som ger bäst teknisk bildkvalité har teknikerna vid Uschold Digitaltechnik bland annat undersökt kamerornas förmåga att fånga detaljer, återge nyanser och färger samt hur skarpa bilder de tar.
    Högst betyg på bildkvalité fick Panasonics kamera, 3,6. Den är bland annat bra på att återge nyanser, har lågt bildbrus och bra upplösning.
På andra plats kom Leicas kamera och på tredjeplats Fujifilms.
Sämst när det gäller bildkvalité var kamerorna från Canon, Samsung och Sony med betyget 3,0.
    Enligt ingenjör Gerald Huber håller de flesta av de testade kamerorna acceptabel standard.
– På samtliga fungerar zoomen bra i ordentligt dagsljus. Men, trots att de har bildstabilisator klarar de inte lite mörkare förhållanden.
    Nästan lika viktig som dess tekniska bildkvalité är kamerans snabbhet, inte minst vid fotografering av barn och djur. Är kameran för långsam är risken stor att motivet har hunnit försvinna innan någon bild har tagits.
    För att få fram hur snabba kamerorna är har laboratoriet dels mätt hur lång tid kamerorna behöver på sig för att ställa skärpan, dels tiden från det att avtryckaren trycks ned tills att bilden är tagen och registrerad i minnet.
Sonys kamera är snabbast tätt följd av Fujifilms. Långsammast är kameran från Samsung.
    Högst sammanlagt betyg i vårt test fick Panasonics kamera, 3,6. Den är dock relativt stor och tung vilket kan vara en nackdel.
På andra plats hamnade Fujifilms och Leicas kameror. Det är noterbart att Leican är nästan är 3 000 kronor dyrare än testvinnaren.
Klart sämst betyg fick Samsungs kamera, 2,5. Den är bland annat betydligt långsammare än övriga kameror och har mycket brus i sina bilder.
    Gerald Huber vid Uschold Digitaltechnik i München säger att en fördel med kompaktkameror jämfört med systemkameror är att de ofta är smidigare. Man slipper till exempel bära med sig extra objektiv.
– Det är dessutom väldigt lätt att glömma att ta med sig rätt objektiv. Men, självklart finns det saker som är mycket bättre med en systemkamera jämfört med en kompaktkamera.
Vad då?
– De ger helt andra möjligheter. För att till exempel ta bilder där personerna är knivskarpa medan bakgrunden är helt suddig krävs det ofta systemkameror.

ENKÄT

VILKEN ÄR DEN VIKTIGASTE EGENSKAPEN HOS EN DIGITALKAMERA TYCKER DU? 

 
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/5/3/12606.jpg"/>
Jonas Olsson, 40 år, Stockholm.
– Ja, det beror på vad jag ska ha den till. Helst skulle jag vilja ha en liten vattentät kamera att ha med överallt och en systemkamera med objektiv och bra blixt.
 
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/5/3/12605.jpg"/>
Ina Jelec, 20 år, Stockholm.
– Det absolut viktigaste är att den tar bra bilder, bildkvaliteten går för allt annat. Vissa kameror har många megapixlar, men tar ändå fula bilder.
  

 

Fakta

För att testa kamerornas bildkvalité och snabbhet har vi bland annat testat förmåga att fånga detaljer (upplösning), återge nyanser (dynamiskt omfång), jämna och enfärgade fält utan fläckar eller kornighet (bildbrus), naturligt återge konturer mellan ljusare och mörkare fält (skärpning), detaljer i motivet utan att dessa förvanskas (distorsion), komprimera och registrera bilder i kamerans minne med bibehållen bildkvalité och vignettering (kantskuggor), det vill säga att bilden blir mörkare ut mot kanterna.
    Vi har även mätt tiden från det att avtryckarknappen trycks ned tills det att kameran har fokuserat objektet (autofokustid) samt tiden från det att avtryckarknappen trycks ned tills det att bilden är tagen och registrerad i minnet (slutarfördröjning).

Samtliga kamerorna har testats vid olika inställningar, ljusförhållanden och vid zoom och vidvinkelfotografering.
Resultaten som redovisas i tabellen är medelvärden.  
För att få fram ett totalbetyg har resultaten från de olika momenten getts följande vikt: Distorsion 15 procent, dynamiskt omfång 15 procent, upplösning 15 procent, bildbrus 8 procent, vignettering 8 procent, bildskärpning 5 procent, bildkompression 4 procent, autofokus 15 procent och slutarfördröjning 15 procent.

I testet ingår följande kameror:

Canon Power Shot S3 IS
Fujifilm FinePix S9600
Leica V-LUX 1
Olympus SP-550 UZ
Panasonic Lumix DMC-FZ50
Samsung Digimax Pro815
Sony DSC-H9
Kodak Z612LG

De praktiska testerna har genomförts av Uschold Digitaltechnik i Munchen. Prisuppgifterna som redovisas är ungefärliga.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.