Dyraste laddkabeln sämst

Dyraste laddkabeln sämst

Laddkablar för både Apple-produkter och för mobiltelefoner från bland annat Samsung och Huawei testades. Foto: Rickard Kilström
Vilka laddkablar som är allra sämst avslöjas snabbt av laboratoriet, men för att ta reda på vilka som är bäst, får de böja kablarna 5 000 gånger. Foto: PZT GmbH
Laboratorietest

Laddkablar till mobiltelefoner säljs idag nästan överallt. Och det är stora skillnader, både i pris och kvalitet. Den dyraste är till exempel allra sämst, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Ola Jacobsen, Johanna Berger Publicerad: 24 Feb, 2020
Ta bort

Näst efter urladdad telefon finns det väl inget mer irriterande än en trasig – eller glömd – laddkabel. Därför säljs det idag sladdar överallt, till kraftigt varierande pris. Men hur är det med kvaliteten? 

Testfakta har låtit laboratoriet PZT testa tolv olika kablar för mobiltelefoner och surfplattor. Kablarna kan både användas för att ladda enheterna och för att överföra data.

Sex av kablarna har Lightning-kontakt och används för många av Apples mobiltelefoner och surfplattor. De andra sex har USB-C-kontakt och används för många nyare mobiltelefoner från bland annat Samsung och Huawei. 

Laboratoriet har testat om kablarna klarar av att böjas, eftersom det är det vanligaste sättet som de går sönder på. 

[PDF]

USB-C-kablarna klarade generellt testet bra. Fyra av sex produkter klarade sig genom hela testet utan skador. En av kablarna, Linocell USB-C 3.0 från Kjell & Co, visade på vissa förslitningar efter alla 5 000 böjningar, men fungerade fortfarande. Den allra dyraste USB-C-kabeln, Cellularline LongLife från Circle K för 240 kronor, gick däremot sönder redan under de första 1 000 böjningarna. 

– Personer som använder telefoner som laddas med USB-C-kablar kan spara pengar på att köpa en billigare kabel, förutom den från Circle K, eftersom de håller lika bra som originalkabeln, säger Thorsten Kutzner. 

Även Circle K:s kabel för Apple-produkter var riktigt usel. Den gick också sönder redan i testets första del, trots att den kostar näst mest av alla testade lightningkablar, bara 10 kronor mindre än den dyraste. 

– Det här är värdefull information för vår del. Då vi endast är återförsäljare av produkterna från Cellularline kommer vi givetvis att ta detta omgående med vår leverantör. Vårt mål är att erbjuda våra kunder produkter med god kvalité, säger Karin Halde, kommunikatör på Circle K Sverige AB.

Även om Lightning-kabeln från Circle K gick sönder först i testet, så slutade även många andra att fungera under testets gång. Den enda Lightning-kabeln som klarade hela testcykeln utan att gå sönder var Apples egen. 

– Vår slutsats är att om man är Appleanvändare och vet med sig att man är lite oförsiktig kan det vara värt att bara köpa Apples originalkabel. Om man däremot är en person som är försiktig med sina grejer, så kan man köpa en billigare kabel från Clas Ohlson eller Rusta och förmodligen använda den länge utan problem, säger Thorsten Kutzner.

Så gick testet till

Det tyska testlaboratoriet PZT har på uppdrag av Testfakta testat laddkablar för mobiltelefoner och surfplattor. 

Följande produkter ingick i urvalet: 

iPhone (Lightning till USB): 

  • Apple 
  • Belkin, mixit 
  • Circle K, Cellularline LongLife
  • Clas Ohlson, Exibel
  • IKEA, Lillhult
  • Rusta 

Android (USB-C tillUSB): 

  • Belkin
  • Circle K, Cellularline LongLife
  • Clas Ohlson, Exibel
  • Ikea, Lillhult
  • Kjell och Co., Linocell USB-C 3.0
  • Samsung, Travel adapter fast charge (15W) 3.0

Laboratoriet har testat om kablarna klarar av att böjas, eftersom det är det vanligaste sättet som de går sönder på. Alla kablar sattes fast på en roterbar balk och en vikt på 150 gram hängdes i andra änden av respektive kabel. Balken roterades så att kablarna böjdes 90 grader åt ena håller och sedan 90 grader åt andra. 

Efter 1 000 böjningar stoppades balken och kablarnas funktion testades. Funktionstestet upprepades efter 2 500, 3 500 och 5 000 kabelböjningar. 

Kabeln testades i både den ände som sticks in i laddaren och den som sticks in i mobiltelefonen. Eftersom kabeln inte är starkare än sin svagaste punkt har den ände som visade på sämst resultat rapporterats i tabellen och legat till grund för betyget. 

Testmetoden, med en 150-gramstyngd simulerar milda vardagliga belastningar. Att rycka loss sladden när den fastnat under något utsätter kabeln för mycket större påfrestning. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.