Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Testvinnarna Vector 493 från Lumonite och Cross Trail 7R från Silva. Foto - Rickard Kilström
Alla deltagare i testet. Foto - Rickard Kilström
Pannlamporna utsätts för regnsimulering för att kontrollera vattentäthet – Foto Lightning Lab
Efter regnsimuleringen analyseras produkternas funktion– Foto Lightning Lab
Analyserna av lamporna utförs i en fotometristudio där allt är mörklagt. – Foto Lightning Lab
I fotometristudion utförs olika analyser av ljusstyrka och -stråle. – Foto Lightning Lab
Laboratorietest

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 29 Nov, 2022
Läs senare

Detta är en reviderad version av testet publicerad den 21:a november.

Batteriindikatorn på Lumonites pannlampa lyser grönt redan vid 75 procent. På grund av detta har lampans batterikapacitet inte testats med fulladdat batteri. Ett uppföljningstest på laboratoriet visar på en avsevärt bättre batterikapacitet än tidigare redovisad. Med fulladdat batteri landar Lumonites på samma totalbetyg som Silva, och en delad förstaplats i testet.
Julas pannlampa Anslut har testats vid en specifik inställning. Den steglösa inställningsmöjligheten för ljusstrålens bredd och räckvidd gör det dock svårt att betygsätta och bedöma lampan på ett rättvist sätt.
 

Med hösten och vintern kommer också mörkret. Motionslöpare, cyklister och andra friluftsentusiaster vet hur viktigt det är att ha en bra pannlampa. Och den här hösten är det mer aktuellt än någonsin när höga elkostnader tvingar idrottsföreningar och kommuner att minska tiden när elljusspåren är upplysta.

Testfakta har gett det ackrediterade laboratoriet LightingLab i Veszprem, Ungern att testa åtta olika pannlampor under 1 000 kronor.

[PDF]

I ett första testmoment mättes lampornas räckvidd, det vill säga på hur långt avstånd kan lampan lysa upp en yta. I det här fallet med 0,25 lux, motsvarande upplysning vid fullmåne en klar natt, enligt ANSI:s (American National Standards Institute) riktlinjer för att deklarera räckvidd.

Resultatet visade att många tillverkare överdriver räckvidden, och i vissa fall rejält. Jula uppger till exempel att deras pannlampa av märket Anslut har en räckvidd på 400 meter. I laboratoriet uppnår den dock enbart 27 meter respektive 94 meter beroende på zoomens inställning. För olika användningsområden kan det vara praktiskt att ändra på ljuskäglans bredd. Att Anslut är den enda lampan i gruppen som har en zoomfunktion gör det svårt att betygsätta helheten.

Andra lampor med en smal ljuskägla har mycket längre räckvidd. Längsta räckvidden har Ledsavers från Kjell & Company som lyser 143 meter med en smal ljuskägla.

–      Vi såg väldigt stora skillnader i ljusstyrka och ljusfördelning mellan de olika lamporna. Vad man ska tänka på är att de mer ljusstarka lamporna med smala och intensiva ljusstrålar kan blända mycket mer än en lampa med välkonstruerad optik som sprider ljuset på ett bättre sätt säger testledaren Ferenc Szabó på LightingLab.

Ljuskäglans bredd och längd är viktiga parametrar men blir också lite av en kompromiss. Om du ska se på lite längre avstånd så ser du inte var du sätter dina fötter i mörkret. Flera tillverkare har löst detta genom med dubbla lampor: en lampa för närområdet som lyser mer neråtriktad och en som lyser upp på längre avstånd.

I ett annat testmoment har ljusstyrkans förändring under batteritiden uppmätts. Testerna visar att de flesta lamporna lyser som allra starkast precis när man slår på dem. Därefter avtar effekten snabbt för att successivt går ner mot noll.

–      Den totala ljuseffekten, eller lumen, är högst precis efter det att lamporna tänds. Därefter sjunker lumen i olika takt beroende på uppvärmningen av lysdioderna och kvalitén på batteriet, säger testledaren Ferenc Szabó på LightingLab.

Asaklitts lampa uppvisade ett extremt effektfall – om än från en väldig hög nivå. Efter 30 sekunder uppmättes 1586 lumen som efter ytterligare en och en halv minut vara nere på 504 lumen, två tredjedelar av ljusstyrkan hade alltså försvunnit på ett par minuter.
En av de lampor som tappade mindre i effekt var de båda testvinnande lamporna från Silva och Lumonite. Silva klarade att lysa med en stabil ljusstyrka under hela fem timmar, vilket var klart längst av alla lampor. Lumonite visar upp en mycket stark ljusstyrka under sina dryga 2 timmar.
Andra med starkare ljusstyrka, som Petzl, klarade bara att lysa cirka en timme och då med ganska stort effektfall under batteritiden.

Den som gjort värnplikten för länge sedan eller använt gamla tiders pannlampor minns när synfältet i mörker knappast uppgick till mer än några meter.
Pannlamporna i vårt test lyser upp ett tre meter brett fält på 10 meters avstånd med bra ljusstyrka. I de flesta fall med mer än 15 lux, vilket brukar vara någon form av riktvärde för upplysta motionsspår.

Ferenc Szabó från LightingLab skickar också med en varning för den som bär dessa nya mycket ljusstarka pannlampor.
–      De mer ljusstarka lamporna med smala och intensiva ljusstrålar kan blända bilförare, andra cyklister eller fotgängare och orsaka olyckor.

Fakta om testet

Test av pannlampor

Testfakta Editorial har gett det ungerska laboratoriet, LightingLab Calibration Laboratory Ltd, i uppdrag att genomföra ett jämförande test av pannlampor.

Följande pannlampor har testats:

·      Silva Cross Trail 7R 600 lm
·      Olight H17S 600 lm
·      Petzl Swift RL Lamp 900 lm
·      Asaklitt Pannlampa 500 lm
·      Biltema Pannlampa LED 300 lm
·      Lumonite Vector 493 lm
·      Ledsavers Pannlampa 1000 lm   
·      Anslut Pannlampa LED 600 lm                                                                                                                    

Pannlampor för utomhusaktivitet under 1 000 kronor.

Testet omfattar följande moment:

1.     Lampans ljusstyrka (lumen)
2.     Batterikapacitet
3.     Ljusstyrkans förändring under batteritiden (lumen)
4.     Ljusets räckvidd och styrka (lux)
5.     Ljuskäglans bredd (meter) och ljusstyrka (lux) vid ett avstånd på 10 meter
6.     Hanterbarhet
7.     Tålighet mot stötar (falltest)
8.     Tålighet mot vatten (regntest)

1.     Lampans ljusstyrka
Lampans ljusstyrka (lumen) mäts i direkt anslutning till ljuskällan (lampan) och med lampan inställd på maximal ljuseffekt. Ljusstyrkan registrerar varje sekund från påslagning tills lampan slocknade eller inte längre gav stabilt ljus. *

2.     Batterikapacitet
Lampans batteritid vid maximal ljuseffekt mäts från påslagning tills lampan slocknar eller inte längre ger stabilt ljus.

3.     Ljusstyrkans förändring under driftstiden
Ljusstyrkans förändring under batteritiden registreras för varje sekund. *

* De flesta lamporna behöver en viss tid för att nå stabilt ljus. Ljusstyrkan vid påslagning är ofta betydligt högre än efter någon eller några minuters driftstid. De flesta lamporna i testet hade en successiv eller stegvis försvagning av ljusstyrkan under batteritiden.

4.     Ljusets räckvidd och styrka
Ljusets räckvidd är en kombination av lampans ljusstyrka och hur lampan koncentrerar ljuset. Ju mer koncentrerad ljuskägla desto längre räckvidd. Mängden ljus som träffar en punkt på en vägg på ett visst avstånd mäts i lux, där 1 lux motsvarar en lumen per kvadratmeter. 0,25 lux motsvarar ungefär hur mycket en yta lyses upp vid fullmåne.

5.     Ljuskäglans bredd (meter) och ljusstyrka (lux) vid ett avstånd på 10 meter
Ljuskäglans bredd på 10 meters avstånd och den genomsnittliga ljusmängden i det upplysta området (lux). Detta beräknas utifrån bredden på ljuskäglan där lampan ger minst 70 procent av maximalt ljusflöde. Detta kan jämföras med upplysta motionsspår som brukar ha en belysningsstyrka i marknivå på ca 15 lux.

6.     Hanterbarhet
Laboratoriet bedömer komforten (hur de sitter på huvudet), hur enkla de är att förstå och använda samt hur enkla de är att ladda.

7.     Tålighet mot stötar (falltest)
Lamporna släpps kontrollerat från en höjd på 1,80 meter mot en asfalterad yta, sex gånger från olika vinklar. Efter falltest kontrolleras funktion och lamporna inspekteras för eventuella skador.

8.     Vattentålighet (regntest)
Lamporna placeras på ett rostfritt galler och utsätts för en 10 minuter lång dusch, motsvarande medelintensivt regn. Efter regntestet kontrolleras lampornas funktion.

Tolkning och betygsättning

Resultaten från de olika testmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 10 där 10 är bäst. I totalbetyget har delbetygen från de olika testmomenten viktats samman med följande vikt:

·      Ljusegenskaper (testparametrar 1, 3, 4 och 5) 40%
·      Batteritid (2) 20%
·      Hanterbarhet (6) 20%
·      Hållbarhet och vattentäthet (7 och 8) 20%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Laboratorietest

Låt pengarna styra fetavalet

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.