Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Testvinnarna Vector 493 från Lumonite och Cross Trail 7R från Silva. Foto - Rickard Kilström
Alla deltagare i testet. Foto - Rickard Kilström
Pannlamporna utsätts för regnsimulering för att kontrollera vattentäthet – Foto Lightning Lab
Efter regnsimuleringen analyseras produkternas funktion– Foto Lightning Lab
Analyserna av lamporna utförs i en fotometristudio där allt är mörklagt. – Foto Lightning Lab
I fotometristudion utförs olika analyser av ljusstyrka och -stråle. – Foto Lightning Lab
Laboratorietest

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 29 Nov, 2022
Läs senare

Detta är en reviderad version av testet publicerad den 21:a november.

Batteriindikatorn på Lumonites pannlampa lyser grönt redan vid 75 procent. På grund av detta har lampans batterikapacitet inte testats med fulladdat batteri. Ett uppföljningstest på laboratoriet visar på en avsevärt bättre batterikapacitet än tidigare redovisad. Med fulladdat batteri landar Lumonites på samma totalbetyg som Silva, och en delad förstaplats i testet.
Julas pannlampa Anslut har testats vid en specifik inställning. Den steglösa inställningsmöjligheten för ljusstrålens bredd och räckvidd gör det dock svårt att betygsätta och bedöma lampan på ett rättvist sätt.
 

Med hösten och vintern kommer också mörkret. Motionslöpare, cyklister och andra friluftsentusiaster vet hur viktigt det är att ha en bra pannlampa. Och den här hösten är det mer aktuellt än någonsin när höga elkostnader tvingar idrottsföreningar och kommuner att minska tiden när elljusspåren är upplysta.

Testfakta har gett det ackrediterade laboratoriet LightingLab i Veszprem, Ungern att testa åtta olika pannlampor under 1 000 kronor.

[PDF]

I ett första testmoment mättes lampornas räckvidd, det vill säga på hur långt avstånd kan lampan lysa upp en yta. I det här fallet med 0,25 lux, motsvarande upplysning vid fullmåne en klar natt, enligt ANSI:s (American National Standards Institute) riktlinjer för att deklarera räckvidd.

Resultatet visade att många tillverkare överdriver räckvidden, och i vissa fall rejält. Jula uppger till exempel att deras pannlampa av märket Anslut har en räckvidd på 400 meter. I laboratoriet uppnår den dock enbart 27 meter respektive 94 meter beroende på zoomens inställning. För olika användningsområden kan det vara praktiskt att ändra på ljuskäglans bredd. Att Anslut är den enda lampan i gruppen som har en zoomfunktion gör det svårt att betygsätta helheten.

Andra lampor med en smal ljuskägla har mycket längre räckvidd. Längsta räckvidden har Ledsavers från Kjell & Company som lyser 143 meter med en smal ljuskägla.

–      Vi såg väldigt stora skillnader i ljusstyrka och ljusfördelning mellan de olika lamporna. Vad man ska tänka på är att de mer ljusstarka lamporna med smala och intensiva ljusstrålar kan blända mycket mer än en lampa med välkonstruerad optik som sprider ljuset på ett bättre sätt säger testledaren Ferenc Szabó på LightingLab.

Ljuskäglans bredd och längd är viktiga parametrar men blir också lite av en kompromiss. Om du ska se på lite längre avstånd så ser du inte var du sätter dina fötter i mörkret. Flera tillverkare har löst detta genom med dubbla lampor: en lampa för närområdet som lyser mer neråtriktad och en som lyser upp på längre avstånd.

I ett annat testmoment har ljusstyrkans förändring under batteritiden uppmätts. Testerna visar att de flesta lamporna lyser som allra starkast precis när man slår på dem. Därefter avtar effekten snabbt för att successivt går ner mot noll.

–      Den totala ljuseffekten, eller lumen, är högst precis efter det att lamporna tänds. Därefter sjunker lumen i olika takt beroende på uppvärmningen av lysdioderna och kvalitén på batteriet, säger testledaren Ferenc Szabó på LightingLab.

Asaklitts lampa uppvisade ett extremt effektfall – om än från en väldig hög nivå. Efter 30 sekunder uppmättes 1586 lumen som efter ytterligare en och en halv minut vara nere på 504 lumen, två tredjedelar av ljusstyrkan hade alltså försvunnit på ett par minuter.
En av de lampor som tappade mindre i effekt var de båda testvinnande lamporna från Silva och Lumonite. Silva klarade att lysa med en stabil ljusstyrka under hela fem timmar, vilket var klart längst av alla lampor. Lumonite visar upp en mycket stark ljusstyrka under sina dryga 2 timmar.
Andra med starkare ljusstyrka, som Petzl, klarade bara att lysa cirka en timme och då med ganska stort effektfall under batteritiden.

Den som gjort värnplikten för länge sedan eller använt gamla tiders pannlampor minns när synfältet i mörker knappast uppgick till mer än några meter.
Pannlamporna i vårt test lyser upp ett tre meter brett fält på 10 meters avstånd med bra ljusstyrka. I de flesta fall med mer än 15 lux, vilket brukar vara någon form av riktvärde för upplysta motionsspår.

Ferenc Szabó från LightingLab skickar också med en varning för den som bär dessa nya mycket ljusstarka pannlampor.
–      De mer ljusstarka lamporna med smala och intensiva ljusstrålar kan blända bilförare, andra cyklister eller fotgängare och orsaka olyckor.

Fakta om testet

Test av pannlampor

Testfakta Editorial har gett det ungerska laboratoriet, LightingLab Calibration Laboratory Ltd, i uppdrag att genomföra ett jämförande test av pannlampor.

Följande pannlampor har testats:

·      Silva Cross Trail 7R 600 lm
·      Olight H17S 600 lm
·      Petzl Swift RL Lamp 900 lm
·      Asaklitt Pannlampa 500 lm
·      Biltema Pannlampa LED 300 lm
·      Lumonite Vector 493 lm
·      Ledsavers Pannlampa 1000 lm   
·      Anslut Pannlampa LED 600 lm                                                                                                                    

Pannlampor för utomhusaktivitet under 1 000 kronor.

Testet omfattar följande moment:

1.     Lampans ljusstyrka (lumen)
2.     Batterikapacitet
3.     Ljusstyrkans förändring under batteritiden (lumen)
4.     Ljusets räckvidd och styrka (lux)
5.     Ljuskäglans bredd (meter) och ljusstyrka (lux) vid ett avstånd på 10 meter
6.     Hanterbarhet
7.     Tålighet mot stötar (falltest)
8.     Tålighet mot vatten (regntest)

1.     Lampans ljusstyrka
Lampans ljusstyrka (lumen) mäts i direkt anslutning till ljuskällan (lampan) och med lampan inställd på maximal ljuseffekt. Ljusstyrkan registrerar varje sekund från påslagning tills lampan slocknade eller inte längre gav stabilt ljus. *

2.     Batterikapacitet
Lampans batteritid vid maximal ljuseffekt mäts från påslagning tills lampan slocknar eller inte längre ger stabilt ljus.

3.     Ljusstyrkans förändring under driftstiden
Ljusstyrkans förändring under batteritiden registreras för varje sekund. *

* De flesta lamporna behöver en viss tid för att nå stabilt ljus. Ljusstyrkan vid påslagning är ofta betydligt högre än efter någon eller några minuters driftstid. De flesta lamporna i testet hade en successiv eller stegvis försvagning av ljusstyrkan under batteritiden.

4.     Ljusets räckvidd och styrka
Ljusets räckvidd är en kombination av lampans ljusstyrka och hur lampan koncentrerar ljuset. Ju mer koncentrerad ljuskägla desto längre räckvidd. Mängden ljus som träffar en punkt på en vägg på ett visst avstånd mäts i lux, där 1 lux motsvarar en lumen per kvadratmeter. 0,25 lux motsvarar ungefär hur mycket en yta lyses upp vid fullmåne.

5.     Ljuskäglans bredd (meter) och ljusstyrka (lux) vid ett avstånd på 10 meter
Ljuskäglans bredd på 10 meters avstånd och den genomsnittliga ljusmängden i det upplysta området (lux). Detta beräknas utifrån bredden på ljuskäglan där lampan ger minst 70 procent av maximalt ljusflöde. Detta kan jämföras med upplysta motionsspår som brukar ha en belysningsstyrka i marknivå på ca 15 lux.

6.     Hanterbarhet
Laboratoriet bedömer komforten (hur de sitter på huvudet), hur enkla de är att förstå och använda samt hur enkla de är att ladda.

7.     Tålighet mot stötar (falltest)
Lamporna släpps kontrollerat från en höjd på 1,80 meter mot en asfalterad yta, sex gånger från olika vinklar. Efter falltest kontrolleras funktion och lamporna inspekteras för eventuella skador.

8.     Vattentålighet (regntest)
Lamporna placeras på ett rostfritt galler och utsätts för en 10 minuter lång dusch, motsvarande medelintensivt regn. Efter regntestet kontrolleras lampornas funktion.

Tolkning och betygsättning

Resultaten från de olika testmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 10 där 10 är bäst. I totalbetyget har delbetygen från de olika testmomenten viktats samman med följande vikt:

·      Ljusegenskaper (testparametrar 1, 3, 4 och 5) 40%
·      Batteritid (2) 20%
·      Hanterbarhet (6) 20%
·      Hållbarhet och vattentäthet (7 och 8) 20%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.