Så tar du hand om dina äpplen

Så tar du hand om dina äpplen

Även om du inte hinner ta vara på äpplena är det viktigt att plocka bort fallfrukten. Den är annars perfekt för skadedjur att föröka sig i, vilket leder till att du få kan få större angrepp på trädet nästa år. Foto: Shutterstock.

Äppelträden dignar av frukt, men hur gör man för att ta vara på allt? Här är tipsen om hur du håller äpplena fina och goda långt fram i vinter.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 3 sep, 2018
Ta bort

Det är ett riktigt äppelår i år, och visst är det roligt med all frukt. Men hur gör man för att den ska hålla? Kunskaperna som farmor och mormor verkade ha i ryggmärgen är inte lika självklara för nya äppelträdsägare.

- Jag möter folk hela tiden som frågar: Vad ska jag göra med alla mina äpplen och hur ska jag förvara dem? säger Görel Kristina Näslund, äppelkännare och författare till flera böcker om äpplen.

Görel Kristina Näslund Första steget är att ta reda på vilken äppelsort du har. Sommaräpplen mognar vanligtvis i augusti och passar bäst för att ätas direkt eller för att använda i bakverk eller till mos. Vinteräpplen däremot mognar som regel först efter skörd. De måste plockas innan frosten kommer och hinner inte mogna klart på trädet. Men de kan sparas och ätas långt in på vintern, ja vissa ända till våren. 

– Jag förvarar mina vinteräpplen Cox Orange i en låda på verandan. Där håller de sig fina och goda fram till jul, säger Görel Kristina Näslund.

Det går förstås lika bra att ha äpplena på balkongen, och lådan kan du lätt ordna själv. Görel Kristina Näslund berättar att hon tillverkat sin av en stor kartong, en sådan som man får om man köper en TV eller tvättmaskin. I kartongens botten och längs väggarna har hon isolerat med frigolit. 

– Däri lägger jag i ett lager äpplen med ett lager tidningar ovanpå. Sen varvar jag äpplen och tidningar tills lådan är full.

Det finns dock några viktiga saker att tänka på: Packa bara ner fina och oskadade äpplen. En skadad frukt kan snabbt smitta intilliggande äpplen, så att hela innehållet snart blir dåligt. 

- Ingen fallfrukt får stoppas ner i lådan eftersom den kan ha stötskador. Det får inte finnas angrepp från insekter och äpplena ska ha skaften kvar, annars blir det ett hål där skaftet suttit som blir en ingång till infektion.

Blir det kallt ute, ner mot nollstrecket, kan man med fördel lägga på en filt eller matta på lådan. Enligt Görel Kristina Näslund kan lådan då stå kvar ute ned till runt sju minusgrader ungefär. Blir det kallare än så får man flytta in den i garaget eller ett förråd, eller någon annanstans där det är svalt.

– Men du kan inte förvara bensin, lösningsmedel, gamla färgburkar eller annat som luktar starkt i samma utrymme som äpplena. De tar smak direkt och blir förstörda.

Ett annat sätt att ta tillvara på skörden är att ta den till ett musteri och göra must. Det brukar kosta mellan 20-30 kronor litern att göra pastöriserad must av sina äpplen. Äpplena får dock inte vara för mjuka och mosiga, då tar musterierna inte emot dem eftersom de kan sätta igen utrustningen. Vissa musterier säger blankt nej till sommaräpplen som Transparente Blanche. Men det kan gå ändå om du plockar sommaräpplena innan de är riktigt mogna, säger Görel Kristina Näslund.

– Man kan göra ett knak-test: Om det knakar i skalet när du biter i äpplet kan du musta det, men är det så mjukt att tänderna sjunker in utan knak så är det för sent. 

Den som bara har sommaräpplen men gärna skulle vilja ha äpplen som går att spara och äta under vintern kan ympa in vinteräpplen på sitt sommaräppelträd. 

– Det är ett mycket snabbare sätt att få fler äppelsorter i trädgården än att plantera ett nytt träd. Den inympade grenen kan ge frukt redan efter två till fyra år, säger Görel Kristina Näslund.

Fem tips för den oerfarne äppelodlaren
  1. Ta reda på vilken sort som växer på ditt träd. Olika äppelsorter mognar olika sent och kan lagras olika länge - planera förvaringen utifrån det. Det bästa är att gå till en äppelexpert - på flera håll i landet anordnas träffar där man kan ta med sig äpplen och få dem sortbestämda. Det finns även appar, till exempel Nordiska museets Äppelappen, som kan ge viss vägledning.
  2. Gör ett urval - spara bara de finaste till ätäpplen. Gör mos, bakverk, must eller dylikt av de mindre fina.
  3. Äpplen ska förvaras svalt, helst tre till fem plusgrader. Att ha äpplen framme i en fruktskål i rumstemperatur ger förkortad hållbarhet.
  4. Vid förvaring, tänk på att äpplena påverkas och lätt tar smak av andra saker, till exempel målarfärg och bensin, eller grönsaker som lök och potatis. Dessutom påverkar äpplena annan mat om den förvaras på samma ställe. Äpplena ger ifrån sig etylengas som snabbar på mognadsprocessen. Det kan göra att till exempel andra grönsaker blir dåliga snabbare om de ligger i närheten av äpplen. 
  5. Låt inte fallfrukt ligga kvar. Även om du inte orkar eller hinner ta vara på äpplena är det viktigt att plocka bort fallfrukten. Den är annars perfekt för skadedjur att föröka sig i, vilket leder till att du får större angrepp på trädet nästa år.
Ympning

När man ympar tar man en kvist från ett träd som man sedan låter växa fast i ett annat. Lyckas ympningen adopteras den nya kvisten av moderträdet.
Det är viktigt att moderträdet och sorten som ympas in har lika kraftigt växtsätt, annars blir det obalans i trädet.
Information om hur du gör för att ympa finns bland annat hos Sveriges Pomologiska Sällskap, svepom.se. Där kan du även hitta beskärare och ympmästare som kan anlitas om du inte vill göra det själv.

Äppelmust

Du kan lämna in dina äpplen på ett musteri ochfå tillbaka dem i form av must. Pastöriserad (det vill säga värmebehandlad) must har enligt musterierna en hållbarhet på ett år i rumstemperatur.
Priset för pastöriserad must av egna äpplen ligger på mellan 20-30 kronor per liter. Då brukar bag in box-förpackning ingå. Vill du ha musten i en glasflaska blir literpriset dyrare.
Du kan även göra råmust. Den håller i cirka en vecka i kylskåp, och kostar cirka 10-15 kr litern.
För att göra en liter must krävs cirka 2 kg äpplen. En papperskasse full med äpplen väger cirka 12 kilo.

Det går även att tillverka egen must, antingen med hjälp av en råsaftcentrifug, eller genom att krossa och sedan pressa äpplena. För att pastöriseras ska musten sedan hettas upp till ca 75 grader i 20 minuter. Enligt vissa recept hettas musten upp i en kastrull innan den tappas på flaska. Enligt andra ska musten tappas på steriliserade flaskor först som sedan värms i vattenbad.

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.