Billig olivolja nyttigast

Billig olivolja nyttigast

Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

Lågprisoljan Ica Basic innehåller mer nyttiga polyfenoler än dyra lyxoljor, visar Testfaktas test. Vi har även bedömt oljornas karaktär och efter testet lovar Fontana ändra beskrivningen på sina etiketter.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 18 Jun, 2018
Ta bort

Olivolja är en riktig hälsobomb. Förutom bra fettsammansättning och vitaminer innehåller olivolja polyfenoler som bland annat minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta är något olivoljeproducenterna till och med får använda i sin marknadsföring så länge halterna i oljan överstiger en viss nivå.
– Detta är ett av få tillåtna hälsopåståenden för livsmedel vilket gör det ganska unikt. Polyfenolerna minskar oxidationen av LDL-kolesterolet i blodet som kan leda till plack i blodkärlen, stela blodkärl och öka risken för hjärt- och kärlsjukdom, säger Karin Jonsson, näringsfysiolog och disputerad inom livsmedelsvetenskap, vid Chalmers Tekniska Högskola.

Karin JonssonHalterna av polyfenoler i de oljor Testfakta testat skiljer sig mycket åt. Högst innehåll har något förvånande lågprisoljan Ica Basic – den har mer än dubbelt så mycket polyfenoler som Zeta Classico och Monini Delicato, vars oljor precis klarar EU:s gränsvärde för att få använda hälsopåståendet.

– Att det skiljer mycket mellan olika oljor är inte konstigt. Olivernas ursprung, hur länge de fått mogna, väderförhållanden och tillverkningsprocess har betydelse. Ju mer varsamt de processas och ju mindre ljus och syre de utsatts för desto mer polyfenoler och vitaminer finns det kvar i oljan, säger Karin Jonsson.

Förutom att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar har polyfenoler även kopplats ihop med saker som minskad risk för cancer, förbättrat immunförsvar och bättre bakterieflora i tarmarna.

Trots att alla produkter i testet klarar gränsvärdet för hälsopåståendet verkar få producenter använda det i sin marknadsföring. Enligt Marie Eklund, marknadschef på Fontana, är det svårt att garantera halterna av polyfenoler i oljan.
– Egenskaperna försämras relativt fort efter flaskans öppnande. Vi har därför valt att endast kommunicera nyckelhålet som symbol för hälsa på flaskan, säger hon.

Men det går att minska nedbrytningen av polyfenolerna genom att hantera oljan på rätt sätt, enligt Karin Jonsson. Var nog med att stänga flaskan och förvara oljan svalt och mörkt.
– Bäst bevaras nyttigheterna i kylskåp, men då blir oljan trögflytande. Ett knep är därför att hälla upp lite olja i en mindre flaska som man har i skafferiet, säger hon.

När det gäller smaken på olivolja finns tydliga regler för hur de får saluföras och standarder som oljorna måste leva upp till för att de ska få beskrivas med termer som ”välbalanserad”, ”kraftigt fruktig” eller ”kraftig styrka”.

Men Testfaktas test visar att producenternas beskrivningar inte alltid stämmer. Jämför man symbolerna på Fontanas båda oljor ska den dyra Sitia vara mycket fruktig, pepprig och intensiv, medan basoljan Classico är mindre fruktig, pepprig och intensiv. Men den organoleptiska analys Testfakta låtit göra klassificerar båda oljorna som ”medelfruktiga” och ”medelstarka”.
– Vår avsikt är inte att missleda konsumenten. Fontanas analyser är gjorda vid ett specifikt tillfälle, men olivolja är en naturprodukt och egenskaperna kan förändras över tid. Vi har därför beslutat att ta bort symbolerna på förpackningarna, säger Marie Eklund, marknadschef på Fontana.

Två av oljorna i testet, Zeta Toscano och Coop, marknadsförs som fruttato, vilket betyder fruktig på italienska. Men enligt Testfaktas analys är ingen av dessa oljor mer fruktiga än någon annan. Överlag skiljer det inte särskilt mycket när det gäller de testade oljornas karaktär.

Fakta om polyfenoler

* Polyfenoler är en stor grupp av ämnen och de som finns i olivolja är bara en liten del. 



* Polyfenoler är inte livsviktiga för oss människor men kopplas ihop med en rad olika hälsofördelar. Det finns starka vetenskapliga belägg för att polyfenoler motverkar hjärt-kärl-sjukdomar och detta får användas som hälsopåstående på olivolja och choklad så länge produkten innehåller en viss mängd av ämnet.

* För att få använda hälsopåståendet ”Olivoljans polyfenoler bidrar till att skydda blodfetterna mot oxidativ stress” måste halten i oljan överstiga 25 milligram per 100 gram olja.



* Det finns även studier som kopplar ihop ämnena med minskad risk för cancer, bättre immunförsvar och förbättrad bakterieflora.

* Polyfenoler finns i vegetabiliska livsmedel, framför allt sådana som har kvar alla ätliga delar, som fullkorn, bär och frukt som innehåller mer än exempelvis vitt mjöl och juice där grodd, skal och cellväggar tagits bort. Svenska blåbär innehåller till exempel mycket polyfenoler.

Fakta: Karin Jonsson


Fakta om testet

Testfakta har testat 13 fabrikat av olivolja i olika prisklasser. Alla oljor hade minst ett års hållbarhet när de analyserades.

Polyfenoler

Testet är utfört av Eurofins laboratorium i Lidköping.

Organoleptisk analys

Ackrediterat analys enligt internationella olivoljerådets metod.

Testet är utfört av det italienska laboratoriet Labcam i Albenga. En panel av minst åtta sensoriker har bedömt oljornas egenskaper avseende fruktighet, bitterhet och skarphet samt eventuella defekter på en skala från 0 till 10. Resultatet är ett medianvärde av paneldeltagarnas bedömning. Utifrån resultatet har laboratoriet bedömt huruvida oljorna uppfyller kriterierna för ”extra virgin”, vilket alla gör.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.