Testfakta Research har på uppdrag av Oral-B genomfört ett jämförande laboratorietest av elektriska tandborstar. Laboratorietestet har utförts av det franska oberoende laboratoriet Eurofins ATS i Aix en Provence.
Följande elektriska tandborstar har testats:
- Oral-B Genius 9000 + Cross action
- Philips Sonicare Diamond Clean + HX6068/26
- Jordan Clean Premium + Clean head
- Colgate Proclinical A 1500 + Tripe clean
- Oral-B Pro 2 2700 + Cross action
- Philips Sonicare FlexCare + HX9004
Urvalet utgörs av premium- och mellanpris-produkter från de största tillverkarna på marknaden. Samtliga tandborstar är av typen uppladdningsbara med inkapslade batterier.
Oral-B Genius 9000 är utrustad med en positionsdetektor via en Smartphone-applikation. Applikationen känner av var och hur användaren borstar och ger instruktioner för en optimal borstning. Övriga tandborstar är ”klassiska” eltandborstar.
Provobjekten har köpts in av Testfakta Research under juli månad 2017. För att kunna genomföra testet införskaffades totalt 25 tandborstar per modell.
Laboratorietestet
Tyngdpunkten i testet ligger på tandborstarnas förmåga att ta bort plack, förebygga uppkomsten av plack och förmågan att förbättra tandköttets tillstånd. Utvärderingen har gjorts på en testpanel bestående av totalt 92 individer, fördelat på fyra grupper, som under 28 dagar använt den tilldelade tandborsten. Samtliga individer har under hela användningsperioden borstat med samma tandkräm.
Prestandan för de olika tandborstarna baseras på resultatet från en klinisk undersökning av alla tänder och tandköttets olika regioner för varje individ, före och efter försöksperioden.
Testet omfattar följande huvudmoment:
- Klinisk utvärdering av tandborstarnas förmåga att eliminera plack.
- Klinisk utvärdering av tandborstarnas förmåga att reducera plack över tiden (långtidseffekt).
- Klinisk utvärdering av tandborstarnas inverkan på tandköttet (gingival effekt).
- Testpanelens bedömning av ergonomi och användarvänlighet.
- Batterikapacitet och batteriets laddningstid.
- Hållbarhet.
Efter en första tandläkarundersökning valdes 139 individer ut för testet. Kriterier för urvalet:
- Män och kvinnor i åldern 18 – 70 år
- Rökare och icke rökare
- Minst 20 naturliga tänder
- Förekomst av plack
- Ingen till mild irritation/inflammation i tandköttet
- Användare av manuell tandborste eller både manuellt och elektrisk
Testpanelen delades in i sex balanserade grupper utifrån kriterierna ovan. Vid indelningen lades högst vikt vid förekomsten av plack (hur mycket plack), tandköttets status, om individen var rökare/icke rökare och ålder.
Panelmedlemmarna i respektive grupp tilldelades en elektrisk tandborste och fick samtidigt instruktioner om hur den fungerar och hur de ska borsta under försöksperioden - borstning morgon och kväll och två minuter per gång, jämnt fördelat på över och underkäken samt höger och vänster sida (samtliga regioner i munnen). Varje panelmedlem använde tandborsten i sin hemmiljö under en period av 28 dagar.
Klinisk utvärdering
Undersökning av tänderna och tandköttet utfördes av en erfaren och certifierad tandläkare.
Plack
Bedömningen av mängden plack görs enligt Quigley Hines index, en 5-gradig skala för bestämning av mängden plackbeläggning på tänderna. Bedömningen görs av alla tänder i munnen, fram och baksida av varje tand. I bedömningen av baksidan inkluderas även mellanrummet mellan tänderna.
Tandkött
Tandköttets kondition (förekomsten av svullnad, irritation eller inflammation) bestäms enligt en 4-gradig skala:
- 0: Inga tecken
- 1: Mindre tecken
- 2: Måttliga tecken
- 3: Tydliga tecken
Testparametrar
Klinisk utvärdering av tandborstarnas förmåga att eliminera plack
Tandborstarnas förmåga att eliminera plack bedöms genom att jämföra mängden plack före och direkt efter borstning i laboratoriet. Bedömningen görs på alla tänder i munnen.
Klinisk utvärdering av tandborstarnas förmåga att reducera uppbyggnaden av plack
Tandborstarnas förmåga att reducera uppbyggnaden av plack bedöms genom att jämföra mängden plack före borstning vid försöksperiodens start och slut (efter 28 dagar). Om mängden plack reducerats indikerar detta att tandborsten har en förmåga att reducera uppbyggnaden av plack på tänderna.
Klinisk utvärdering av tandborstarnas inverkan på tandköttet
Tandborstarnas påverkan på tandköttet bedöms genom att jämföra förekomsten av svullnad, irritation eller inflammation i tandköttet, före borstning, vid försöksperiodens start och slut (efter 28 dagar).
Panelmedlemmarnas bedömning av ergonomi och användarvänlighet
Panelmedlemmarna besvarar ett antal frågor om användarvänlighet, medföljande instruktioner och ergonomi:
- Manual och instruktioner
- Hanterbarhet och ergonomi
- Menysystem
- Byte av borsthuvud
Panelmedlemmarna noterade även eventuella tekniska problem med olika tandborstarna under försöksperioden.
Batterikapacitet och batteriets laddningstid
Batteriet laddas fullt, borsthuvudet belastas med 100 g och därefter mäts driftstiden till dess att batteriet är tomt. Mätningen görs i intervall om 2 minuter med 30 sekunders vila. Batteriet töms (tandborsten körs tills den stannar). Därefter mäts tiden det tar att ladda batteriet fullt (när tandborsten indikerar att batteriet är fulladdat).
Tandborstens hållbarhet
Tandborsten släpps upprepade gånger och med olika vinklar mot ett hårt golv från 120 centimeters höjd. Efter testet kontrolleras att tandborsten fortfarande fungerar.
Viktning och betygsättning av testresultat
Resultaten från de olika delmomenten i testet har betygsatts på en skala från 1 - 5 där 5 är bäst. Betyg under 3 ges enbart om resultatet är dåligt och avsevärt mycket sämre än övriga produkter i urvalet.
Testfaktas betygsättning baseras på laboratoriets undersökningsresultat och rapporterade mätvärden. Viktning och betygsättning av de olika delresultaten har gjorts i samråd med laboratoriet.
Betygen för testets olika delmoment har viktats samman till ett totalbetyg enligt följande:
Effekt på plack och tandkött 70 % (varav effekt på plack 70 % och effekt på tandkött 30 %), ergonomi och användarvänlighet 20 % och batteriprestanda 10 %.