Så löser du stoppet i avloppet

Så löser du stoppet i avloppet

Kvinna med vaskrensare (sugkoppsverktyg) löser stopp i vasken
En vaskrensare är första hjälpen-metoden att ta till när det rinner dåligt i avloppen. Foto: Shutterstock
Rolf Alm, VVS-ingenjör.

Stopp i avloppet igen? Ingen panik. Testfakta tipsar om hur du fixar proppen, utan skadliga kemikalier.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 9 Mar, 2017
Ta bort

Vatten som blir stående i tvättställ och vask, rör som kluckar olycksbådande och toaletter där spolvattnet stiger. Om du tycker att stoppen i avloppen kommer oftare nu än de gjorde förr så har du troligen rätt. Rolf Alm, VVS-ingenjör med många års erfarenhet från branschen menar att risken för stopp ökat under åren, av flera anledningar.

– Nya snålspolande toaletter och vattenkranar gör att det rinner mindre vatten i rören. Avloppsvattnet håller också en lägre temperatur än det gjorde förr, eftersom moderna kranar utformas så att det ska vara lättare att spara på varmvattnet. Dessutom verkar vi använda mer fett i matlagningen vilket hjälper till att sätta igen rören, säger han.

Som tur är finns det flera smarta hjälpmedel och metoder för att få vattnet att rinna igen. Kemiska, frätande medel som kaustiksoda eller lut är dock inte en bra lösning. De frätande medlen kan orsaka svåra skador på människor och också skada själva rören. Kemikalieinspektionen avråder från användning.

– Det är förvånande att de medlen fortfarande får säljas, säger Rolf Alm.

Han förespråkar istället mekanisk rengöring, med händer och lämpliga redskap. Första hjälpen-metoden när det rinner dåligt är en så kallad vaskrensare – en sugkopp med skaft som finns i olika storlekar. Genom att sätta fast sugkoppen över hålet och dra skaftet upp och ned kan man få det som sitter fast i röret att släppa.

– En sådan ska finnas i varje städskåp, säger Rolf Alm.

Att rensa vattenlåsen under tvättställ, diskho och golvbrunn i badrum är nästa steg. Hur äckligt eller jobbigt man än tycker att det är så är det något man måste lära sig.

– Våra avlopp är helt enkelt konstruerade så att hår och skräp som åker ner ska fastna i vattenlåsen, och ibland behöver man rensa.

Om man förebygger att hår och annat åker ner behöver man förstås inte rensa lika ofta. Det finns till exempel hårfällor som man placerar direkt i hålet i handfatet, eller lägger precis under gallret i duschen. Men jämna mellanrum fiskar man upp fällan och tömmer.

Sitter stoppet längre bort än vattenlåset kan man använda sig av ett rensband eller en rensvajer som man skickar in i röret för att ta sönder eller fiska upp det som fastnat. Ett annat alternativ är att högtrycksspola bort stoppet med högtryckstvätten och ett särskilt spolmustycke för avlopp.

– Alla de sätten brukar fungera hjälpligt och lösa akuta problem så att man klarar sig ett tag, säger Rolf Alm.

Men risken finns att rören är igensatta hela vägen, och att man bara får till en smal rännil som vattnet kan rinna igenom.

– I så fall kommer problemen snart tillbaka, och då kan det behövas en ordentlig renspolning av proffs, säger Rolf Alm.

Fakta

Uppgifterna i tabellen grundas på information från branschfolk, (rörmokare, VVS-ingenjörer, återförsäljare), hemmafixare och kommentarer i forum där konsumenter berättar om erfarenheter av olika produkter. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.