Så laddar du telefonen i bushen

Så laddar du telefonen i bushen

Den portabla vedspisen CampStove funkar bra att ladda med så länge elden brinner ordentligt. En förutsättning är förstås att man har tillgång till torra pinnar. Foto: Ola Jacobsen
Laddkastrullen fungerar bra när man väl brassar på och kokar vatten. Men eftersom man gärna spar på bränsle i campingköket och inte kokar särskilt länge hinner det inte bli så stor skillnad på batteristatusen innan maten är klar. Foto: Ola Jacobsen

Det går att ladda telefonen även i vildmarken. Testfakta har prövat sex alternativa laddare för den som tänker ge sig av bortom elnätet i sommar.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 6 jul, 2015
Ta bort

Våra telefoner vill vi förstås ha med oss även när vi ger oss ut i skogen, upp på fjället, eller ut på havet. Och kanske också en kamera, en pannlampa, och en surfplatta? Men allt behöver laddas, och hur gör man om man är dagar från ett eluttag och batterierna tar slut?

I friluftsbutikernas hyllor finns numera flera olika lösningar problemet – allt ifrån solcellsladdare och bränslecellsladdare till kastruller som gör el av värmen när du lagar mat.

– Vanliga extrabatterier som man laddar upp hemma och tar med sig ut är det vi säljer mest av, men vi ser ett ökande intresse även för den här sortens utrustning, säger Erik Spets, inköpschef på Naturkompaniet.

Efter att Testfakta prövat sig igenom sex olika varianter står det klart att den bästa idén nog är en kombination: Ett uppladdningsbart extrabatteri som man kan fylla på med hjälp av solen, vid matlagningen, eller vad man väljer. Från det påfyllda extrabatteriet kan man sedan tryggt ladda telefonen eller annan utrustning när det behövs.

Att försöka ladda sin telefon direkt visar sig nämligen vara ett svajigt, långsamt och ibland frustrerande företag. Den iPhone 5 vi testar med talar snabbt om att ”det är möjligt att tillbehöret inte stöds”, och symbolen som visar att telefonen laddar slocknar. Det händer till exempel när ett moln skymmer solcellsladdaren, eller när man skruvar ner gaslågan i campingköket för att inte makaronerna i laddkastrullen ska koka över.

– iPhone är väldigt kinkiga, när det inte är exakt det volttalet som de vill ha meddelar de direkt. Jag tror inte att det är något som skadar batteriet att laddningen svajar, men jag skulle ändå rekommendera att man använder ett extrabatteri, och att man sedan laddar telefonen från det, säger Patrik Lindberg, tekniker hos iPhonereparatören Digital Inn.

I de flesta fall laddar ändå telefonen även om felmeddelandet kommer, fast det går långsamt. Med Bruntons bränslecellsladdare varnar telefonen ideligen trots att man följer alla tips i bruksanvisningen. Men efter sex timmar är telefonens batteri ändå fullt. Med lite tålamod, tid och planering går det alltså att hålla sin utrustning vid liv. Efter två och en halv timma i sol samlar den större solcellsladdaren ihop tillräckligt mycket energi för att telefonens batteri ska röra sig från tjugo till åttio procents laddning.

Ved-, eller rättare sagt pinnspisladdarn laddar bra när det brinner och är en kul idé för den som gillar lägereldar. Ofta kan man ju inte elda på marken, men här kan man få en brasa utan att lämna spår. Dessutom kan man laga mat på den. 

Laddkastrullens nytta är mer tveksam. Den laddar bara när vattnet kokar och med tanke på att man gärna sparar på bränslet i campingköket så hinner det inte bli så stor skillnad på batteristatusen.

En laddande kastrull kostar dessutom 1500 kronor vilket är ungefär vad du får betala för flera av de andra alternativen i jämförelsen. Är man inte alls road av att göra egen el utan bara är ute efter kräm till sin utrustning är detta väl saftigt. För samma pengar går det att köpa flera extrabatterier som man i stället kan ladda upp och hemma och ta med. Och många av oss går förmodligen inte längre än att vi egentligen skulle klara oss med ett sådant.

 

Fakta

Så prövade vi laddarna

För att testa de olika laddarna använde i använde vi en iPhone 5, vars batteri rymmer 1440 mAh. De laddare som har inbyggda eller medföljande batterier testades även med dem.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.