– Industrin behöver öka sina ansträngningar. Främst för konsumenternas skull, men också för att klara de gränsvärden som troligen är på gång inom EU, säger Leif Busk, toxikolog på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket har granskat 204 produkter på den svenska marknaden inom kategorierna kaffe, potatischips, pommes frites, grovt bröd, kakor och frukostflingor. Halterna varierar stort både inom och mellan de olika produktkategorierna. Men inom alla kategorier hittade man halter över vad som anses normalt. Värst är potatischipsen och det mjuka grova brödet där 34 respektive 18 procent av produkterna ligger över normalnivåerna.
– Det betyder inte att man ska sluta äta grovt bröd, tvärtom bedömer vi att nyttan med fullkorn trots detta är större än risken. Däremot är det viktigt att företagen gör allt de kan för att sänka halterna, säger Leif Busk.
Akrylamid är ett cancerframkallande ämne som bildas naturligt när potatis kaffebönor och spannmålsprodukter upphettas till hög temperatur vid ugnsbakning, röstning och fritering.