Fem resesängar klarar inte säkerheten

Fem resesängar klarar inte säkerheten

Laboratorietest

Resesängar för barn ska vara trygga, praktiska och lätta att hantera. Testfakta har laboratorietestat åtta modeller, men endast tre klarade säkerhetskraven.

Laboratorietest
Fredrik Nejman Publicerad: 7 Sep, 2007
Ta bort

Resesängar för barn var länge detsamma som en hopfällbar spjälsäng, men numera finns det sängar som mer ser ut som tält eller små babybassängar

Hur bra är de egentligen?

Testfakta lät SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, undersöka åtta populära modeller, från 300 kronor för den billigaste (Jysk) till 1.800 kronor för den dyraste (Babybjörn).

Testet fokuserade på två moment som vid tidigare sängtester visat sig problematiska.

•    Säkerheten. Hur klarar sig sängarna i förhållande till de europeiska säkerhetskraven?
•    Hanterbarheten. Hur lätta är de egentligen att fälla upp, packa ner och transportera?

Kvalitetsskillnaderna var lika stora som prisskillnaderna. Endast tre av modellerna klarade samtliga moment i den europeiska säkerhetsstandarden. Det var sängen från Babybjörn – testvinnare - och bägge modellerna från Carena

Den vanligaste orsaken till att inte klara säkerhetsstandarden var brister i monterings- och säkerhetsinstruktionerna. Framförallt handlade det om att det saknades olika varningstexter i instruktionerna.

 – Att fem av åtta sängar inte uppfyller säkerhetsstandarden är absolut inte tillfredsställande. Det är viktigt med instruktionerna. Man får inte glömma att de flesta som köper den här typen av sängar är föräldrar för första gången, säger Kerstin Csiffary, säkerhetsexpert på Konsumentverket.

En viktig del i testet var att undersöka hur lätta eller svåra sängarna var att sätta ihop och plocka ner. Testpanelen på SP, som bestod av tre personer, fick klara sig med de på flera håll bristfälliga instruktionsfoldrarna.

Trots det hade de inga större problem. Däremot skiljde det en hel del i hur lång tid det tog att montera sängarna.

– Några gick väldigt snabbt att få ihop. De tog inte mycket mer än en minut. Svårast var den som var som ett tält, Nomad. Det var lite mer pyssel med den, säger Bengt-Åke Andersson, testansvarig på SP.

Dåliga instruktioner, men hyfsat lätta att packa ihop. Men hur tålig och funktionell var själva konstruktionen? Ganska bra, faktiskt.

Det var tre sängar, Pogy, Nomad och ABC Design som inte klarade säkerhetsstandarden. Störst fel hade Pogy. Sängen riskerar att välta om barnet lutar sig mot sidorna, eftersom kanterna viker sig lätt. Inte nog med att sängens kanter, som är av tyg, är alldeles för mjuka. Säkerhetsstandarden kräver minst 60 centimeters höjd. Pogys kanter är 35 centimeter.

– Egentligen går den bara att använda till spädbarn. Det funkar inte om barnet kan röra sig för mycket, säger Bengt-Åke Andersson, testansvarig på SP.

De andra två sängarna som inte klarade standarden var den tältlika Nomad och ABC Design. Båda hade dragkedjor som kunde öppnas enkelt utifrån.

Men ska inte en dragkedja var enkel att öppna?
 – Nej, den ska inte kunna öppnas av ett mindre syskon till exempel. Det ska vara en låsanordning på, säger Bengt- Åke Andersson.

Om tillverkarna slarvat med monteringsinstruktionerna så har de varit bättre när det gäller att konstruera sängbottnar. Samtliga testade sängar klarade hållfasthetsprovet på sängbottnen.

Var det någon säng man kan klämma sig på?
– Nej faktiskt inte. Det har varit ett problem tidigare. Men de här sängarna höll måttet, säger Bengt-Åke Andersson.

Fakta

Testet var indelat i två huvuddelar:

Säkerhet.

Provades enligt utvalda delar ur den europeiska säkerhetsstandarden EN 716.

Några delar i laboratorietestet var:
•    Stötprov på sängbotten. Tio kilos tyngder släpptes från 15 centimeter höjd.
•    Kontroll av stabiliteten. Tio kilos tryck på sängens överkant. Kravet var att den inte fick välta
•    Instruktion och emballage. Kontrollerades om instruktioner, varningstexter och emballage följde EN-standarden.

Hanterbarhet.
Eftersom det inte finns en etablerad provstandard fick en testpanel bedöma sängarna i flera moment. Testpanelens betyg delats in i två delar.

I varje moment har sängen fått betyget 1-5. I totalbetyget, också det 1-5, har sedan testets samtliga moment viktats enligt följande:
Säkerhet 60 procent, och hanterbarhet 40 procent (60 procent fälla upp/pack ner, 40 procent bära/transportera).

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.