Resesängar för barn var länge detsamma som en hopfällbar spjälsäng, men numera finns det sängar som mer ser ut som tält eller små babybassängar
Hur bra är de egentligen?
Testfakta lät SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, undersöka åtta populära modeller, från 300 kronor för den billigaste (Jysk) till 1.800 kronor för den dyraste (Babybjörn).
Testet fokuserade på två moment som vid tidigare sängtester visat sig problematiska.
• Säkerheten. Hur klarar sig sängarna i förhållande till de europeiska säkerhetskraven?
• Hanterbarheten. Hur lätta är de egentligen att fälla upp, packa ner och transportera?
Kvalitetsskillnaderna var lika stora som prisskillnaderna. Endast tre av modellerna klarade samtliga moment i den europeiska säkerhetsstandarden. Det var sängen från Babybjörn – testvinnare - och bägge modellerna från Carena
Den vanligaste orsaken till att inte klara säkerhetsstandarden var brister i monterings- och säkerhetsinstruktionerna. Framförallt handlade det om att det saknades olika varningstexter i instruktionerna.
– Att fem av åtta sängar inte uppfyller säkerhetsstandarden är absolut inte tillfredsställande. Det är viktigt med instruktionerna. Man får inte glömma att de flesta som köper den här typen av sängar är föräldrar för första gången, säger Kerstin Csiffary, säkerhetsexpert på Konsumentverket.
En viktig del i testet var att undersöka hur lätta eller svåra sängarna var att sätta ihop och plocka ner. Testpanelen på SP, som bestod av tre personer, fick klara sig med de på flera håll bristfälliga instruktionsfoldrarna.
Trots det hade de inga större problem. Däremot skiljde det en hel del i hur lång tid det tog att montera sängarna.
– Några gick väldigt snabbt att få ihop. De tog inte mycket mer än en minut. Svårast var den som var som ett tält, Nomad. Det var lite mer pyssel med den, säger Bengt-Åke Andersson, testansvarig på SP.
Dåliga instruktioner, men hyfsat lätta att packa ihop. Men hur tålig och funktionell var själva konstruktionen? Ganska bra, faktiskt.
Det var tre sängar, Pogy, Nomad och ABC Design som inte klarade säkerhetsstandarden. Störst fel hade Pogy. Sängen riskerar att välta om barnet lutar sig mot sidorna, eftersom kanterna viker sig lätt. Inte nog med att sängens kanter, som är av tyg, är alldeles för mjuka. Säkerhetsstandarden kräver minst 60 centimeters höjd. Pogys kanter är 35 centimeter.
– Egentligen går den bara att använda till spädbarn. Det funkar inte om barnet kan röra sig för mycket, säger Bengt-Åke Andersson, testansvarig på SP.
De andra två sängarna som inte klarade standarden var den tältlika Nomad och ABC Design. Båda hade dragkedjor som kunde öppnas enkelt utifrån.
Men ska inte en dragkedja var enkel att öppna?
– Nej, den ska inte kunna öppnas av ett mindre syskon till exempel. Det ska vara en låsanordning på, säger Bengt- Åke Andersson.
Om tillverkarna slarvat med monteringsinstruktionerna så har de varit bättre när det gäller att konstruera sängbottnar. Samtliga testade sängar klarade hållfasthetsprovet på sängbottnen.
Var det någon säng man kan klämma sig på?
– Nej faktiskt inte. Det har varit ett problem tidigare. Men de här sängarna höll måttet, säger Bengt-Åke Andersson.