Vanlig väggfärg förorenar ditt hem

Vanlig väggfärg förorenar ditt hem

Foto: Dreamstime
Laboratorietest

Har du tänkt måla om barnrummet igen? Vissa väggfärger släpper mycket kemikalier till inomhusluften, visar Testfaktas test. "Det ser inte bra ut. Vi kan behöva se över reglerna för färg", säger Kemikalieinspektionens expert.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 19 Feb, 2016
Ta bort

Vattenbaserad färg låter ofarligt. Men att den går att lösa med vatten innebär inte att den är fri från skadliga ämnen som släpper från färgen och förorenar inomhusluften. Testfaktas test visar på stora skillnader mellan olika fabrikat.
– Vissa färger ger ifrån sig anmärkningsvärt höga halter. Samtidigt är jag inte förvånad eftersom det här inte är reglerat alls i Sverige, säger Sören Ryom Villadsen, testledare på Eurofins i Danmark som utfört analysen.

I testet har laboratoriet undersökt hur mycket VOC-ämnen färgerna emitterar, det vill säga släpper ifrån sig till rumsluften. VOC är en grupp lättflyktiga kemikalier som framförallt kopplats ihop med allergiska besvär, huvudvärk och illamående. Mätningen gjordes efter ett dygn, tre dygn och 28 dygn.

– Man kan tydligt se hur emissionen är jättehög de första dygnen och sedan avtar. Efter 28 dygn är den gängse uppfattningen att emissionen kommer ligga kvar på samma nivå, säger Sören Ryom Villadsen.

[PDF]

I Sverige finns inga regler för hur mycket VOC-ämnen en färg får släppa ifrån sig när den sitter på väggen – bara hur höga halter producenten får blanda i färgen, vilket inte är samma sak. Därför har Testfakta jämfört väggfärgernas emission med de tyska lagkraven för emissioner från byggvaror som till exempel golvbeläggningar och lim. Resultaten visar att ingen av färgerna från Alcro, Rusta, Bauhaus och Jula skulle ha klarat de tyska gränsvärdena. Värst är Bauhaus färg Swingcolor, enligt laboratoriet.
– Tittar man på mätningen efter 28 dagar har den fortfarande en väldigt hög totalemission och släpper bindmedlet texanol nästan fyra gånger över gränsvärdet, säger Sören Ryom Villadsen.

Det kan jämföras med färgerna från Nordsjö och Beckers som slutar släppa ifrån sig VOC-ämnen redan efter tre dygn.

Vad gäller reglering av emissioner ligger Sverige efter andra länder i Europa. Svenska Kemikalieinspektionen arbetar just nu med ett lagförslag som till viss del bygger på de tyska reglerna. Jämför man Testfaktas resultat med de föreslagna svenska gränsvärdena skulle ett par av färgerna inte klara dessa heller. Problemet är bara att färg inte är tänkt att ingå i den nya begränsningen.  

Erik Gravenfors leder Kemikalieinspektionens arbete:
– Det är naturligtvis inte bra. De regler som redan finns för hur mycket VOC-ämnen man får stoppa i produkten har ansetts tillräckliga. Men kanske måste vi fundera på att utvidga den kommande begränsningen även till kemiska produkter som färg, säger han.

Han är även förvånad över de stora skillnaderna i emissioner mellan olika väggfärger.
– Jag trodde inte att det skiljde så här mycket. Resultaten från de olika mätningarna visar också hur viktigt det är att vänta några dygn med att flytta in i ett nymålat rum, säger Erik Gravenfors.

 

Så säger två av företagen

Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus som säljer Swingcolor:
– Vår produkt följer svensk lagstiftning. Men vi ska ta informationen i beaktning vid vår kommande sortimentsrevidering. Och vi ska givetvis ligga steget före framtida lagkrav.

Carina Sesser Nylund, kommunikationsansvarig på Tikkurila Sverige som säljer Alcro:
– Vi arbetar hela tiden för att förbättra och vidareutveckla våra produkter. Alcro Basic är en av få av våra produkter som i dagsläget inte har Astma och Allergiförbundets rekommendation eller är Svanenmärkt. Men den uppfyller självklart de regler som gäller.

Fakta om testet

* Eurofins laboratorium i Danmark har på Testfaktas uppdrag analyserat emissionen av VOC-ämnen från åtta vanliga väggfärger på den svenska marknaden. Emissionen mättes efter ett, tre och 28 dygn. 

* De uppmätta halterna av VOC-ämnen har jämförts med de tyska lagkraven för emissioner från byggvaror – AgBB. I Tyskland finns krav både för den totala emissionen av VOC-ämnen och emissionen av enskilda ämnen. Dessutom görs en riskvärdering (riskindex) utifrån vilka ämnen produkten emitterar och hur höga halterna är. 

 

* För att klara AgBB:s krav får produkten bland annat inte överstiga följande gränsvärden: Riskindex/R-value efter 28 dagar ≤ 1, TVOC (mikrogram/m3) efter 3 dygn ≤ 10 000, efter 28 dygn ≤ 1000 

Så ser lagstiftningen ut i Sverige

* I dag finns regler för hur mycket VOC-ämnen det får finnas i kemiska produkter som färger och lacker (VOC-direktivet). Däremot saknas regler för själva emissionen – det vill säga hur mycket VOC-ämnen produkterna får släppa ifrån sig. 

* Ett förslag för begränsning av emissioner i byggvaror håller på att tas fram av kemikalieinspektionen. Förslaget grundar sig bland annat på den tyska AgBB-standarden. Men till skillnad från Tyskland och vissa andra länder kommer man i Sverige enbart fokusera på emissionen från enskilda ämnen och inte ha några begränsningar för total emission. Det nuvarande förslaget rör enbart byggvaror och inte kemiska produkter som färg. Kemikalieinspektionen hoppas att den nya begränsningen ska kunna träda i kraft under 2018. 


Källa: Kemi

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.