– För några år sedan skulle alla ha studsmattor, nu är det de flyttbara trädgårdspoolerna som ökar kraftigt. Det finns en klar risk att drunkningsolyckorna ökar om inte säkerheten förbättras, säger Anna Strandberg, ansvarig för produktsäkerhet på Konsumentverket.
En plastbassäng kan vara en potentiell dödsfälla, trots att den är liten. En färsk rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, visar att hela tjugo procent av alla små barn som drunknar gör det i en trädgårdspool eller i en plaskdamm nära hemmet.
– Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år. Men vi blev förvånade över att en så stor del av olyckorna skedde i den här typen av trädgårdsdammar och pooler, säger Jan Schyllander på MSB som gjort studien.
Hur många incidenter som sker som kunde ha lett till drunkning visar inte statistiken. Men troligtvis är det ganska många, bedömer Jan Schyllander.
– För andra typer av olyckor som till exempel fallolyckor går det trettio till fyrtio allvarliga incidenter på varje dödsfall. Men när det gäller drunkning är det oftast så att du antingen blir blöt eller dör. Och ingen rapporterar att de blivit blöta, säger han.
Jan Schyllander ser också en risk i att olyckorna ökar ännu mer i takt med att poolerna blir allt populärare.
– Vi har tittat på drunkningsolyckor mellan 1998 och 2007. Ju fler pooler, desto större är risken för den här typen av olyckor, konstaterar han.
Anna Strandberg på Konsumentverket är inte lika förvånad över statistiken. Olyckor med barn sker i de flesta fall i hemmet. Och det kan räcka med ett par decimeter vatten för att ett barn ska drunkna. Små barn som hamnar med ansiktet nedåt vet inte hur de ska ta sig ur faran.
– Är du vid en sjö har du oftast uppsikt på ett annat sätt. Hemma är det lätt att vaggas in i en falsk säkerhet. Det räcker att du går in och tar telefonen eller sätter på tevatten för att olyckan är framme. Det går väldigt fort när ett litet barn drunknar.
För fasta swimmingpooler finns lagkrav på att det ska finnas någon form av skydd, ett staket eller ett överdrag, som hindrar barn från att trilla i. Men det saknas för en pool som är flyttbar.
– I dag finns ingen standard för flyttbara pooler, men ett europeiskt arbete med att ta fram en sådan kommer att påbörjas inom kort. Jag förutsätter att kommer att finnas krav på skydd mot drunkning när poolen inte används.
För mindre barnpooler finns endast krav på varningstexter med uppmaningen att barn inte ska lämnas utan uppsikt.
– Små pooler töms ofta när de inte används, men står de framme utan övervakning så innebär naturligtvis även de en olycksrisk och borde också ha krav på skydd.
Även om det i dag inte finns några regler för flyttbara pooler har du som villaägare ett ansvar för att din tomt inte innehar några olycksrisker. Det styrs av plan- och bygglagen. Och en pool utgör inte bara en risk för de egna barnen, utan även grannens.
– Som fastighetsägare kan du bli skadeståndsskyldig om grannens barn förolyckas i din pool. Det tror jag inte folk är tillräckligt medvetna om.
Husägare ansvarar för säkerheten
- Ett av fem barn som drunknar gör det i en pool eller plaskdamm. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan ett och sex år.
- Lämna aldrig små barn oövervakade med en pool i trädgården. Även små barnpooler och plaskdammar med lite vatten kan utgöra livsfara för små barn. Hamnar barnet med ansiktet nedåt vet barnet inte hur ska ta sig ur faran.
- Som fastighetsägare bär du ansvaret för säkerheten kring din trädgårdspool, oavsett om den är fast eller flyttbar. Se till att det finns skydd mot drunkning när poolen inte används.
Tunn, torr och läckagefri är målet när tillverkarna utvecklar bindor. Men det är stora skillnader i prestanda mellan olika fabrikat visar Testfaktas stora laboratorietest av sanitetsbindor på den svenska marknaden. Flera av bindorna innehåller också stora mängder fossilbaserat material, trots att alternativ finns.