Guide till billigaste skidsemestern

Guide till billigaste skidsemestern

Planera skidsemestern i god tid, hyr stuga och laga egen mat. Var inte rädd för att testa en liten skidort i Östeuropa, det kan bli riktigt billigt. Det är några råd på vägen för barnfamiljen som vill ge sig ut i backarna under en vecka i vinter.

Ia Wadendal Publicerad: 29 Dec, 2010
Ta bort

Den europeiska konsumentorganisationen Europakonsument har undersökt hur billigt en familj på två vuxna och två barn kan skaffa sig tillgång till bra skidbackar i Europa. Undersökningen omfattar närmare 200 skidorter i europeiska länder, även tre orter i Sverige.

De billigaste backarna i Europa hittar man på små skidorter i Tjeckien och Litauen. Då får man å andra sidan inte så mycket pist för pengarna. Ett prisexempel är sex dagar i Kliny i Tjeckien, som går på 136 Euro för två vuxna och två barn.  Lika många dagar i Saas Fee i Schweiz kostar barnfamiljen hela 897 Euro.

Då erbjuder Kliny bara några kilometer av pister jämfört med Saas Fees 145 kilometer. Men har man mindre barn kanske man inte behöver så många och så avancerade backar.

Det finns också prisvärda alternativ för familjen som vill ha lite mer spännande pister att välja på. Kolben/Laber i Tyskland, Königsberg i Österrike och slovenska Kravec är sådana exempel. De dyraste skidorterna i Europa finns i Schweiz, Italien och Spanien. Även svenska Storlien hamnar på listan över de skidorter där man måste punga ut mycket pengar.

För en vanlig barnfamilj kan en sådan skidsemester innebära ett hål i plånboken som närmar sig en genomsnittlig svensk månadslön. En vecka på ett trestjärnigt hotell och liftkort för alla fyra kan landa på 2000 Euro. Sen tillkommer kostnader för resa, luncher i backen, skidhyra och kanske skidlektioner. Det gäller alltså att planera och undersöka marknaden noga om man ska komma undan billigare.

Länsförsäkringars privatekonom Elisabeth Hedmark tycker att man alltid ska gå igenom sina ekonomiska förutsättningar noga innan man bestämmer sig om man ska åka på skidsemester utomlands eller i svenska fjällen.

– Samla hela familjen och kolla vilka förväntningar som finns och vad vi har råd med på skidsemestern. Sen kan man börja leta efter olika erbjudanden och se vad som kan vara tänkbart. Det är också bra att kolla med vänner eller bekanta som bor vid en skidort om man kan byta boende ett tag, säger Elisabeth Hedmark.

– Och diskutera innan om alla kan tänka sig att åka till ett östeuropeiskt land eftersom det kan bli billigare än fjällen. Det tar förstås längre tid om man till exempel åker buss dit, men det kanske kan vara värt det.

Hon tycker också att familjen ska överväga att åka någon annan tidpunkt än under sportlovet om det är möjligt. Priserna är betydligt lägre utanför de ordinarie skollovsveckorna.

Ofta finns också familjerabatter eller ”familjepaket” på skidorter som inkluderar boende och frukost och middag. Europakonsument råder familjer att alltid begära familjerabatt vid bokningen av en skidsemester i något av de europeiska länderna. Alla arrangörer har nämligen inte med rabatterna på sina hemsidor.

Även om Sverige inte har de billigaste av skidorter så går det att få ner kostnaderna om man vill åka på skidsemester härhemma. Gunilla Nyström, privatekonom hos SEB, tycker att en stuga i fjällen där man själv lagar de flesta måltiderna kan vara ett bra alternativ för barnfamiljen.

– Om man vill göra den billigaste skidresan så är stuga i svenska fjällen med självhushåll och färd med egen bil dit generellt det bästa eller mest prisvärda. Det är dessutom väl sörjt för barnen i svenska fjällen,snälla backar, skidskola med lärare som talar svenska och bra möjlighet att handla mat och laga själv i stugan, säger Gunilla Nyström.

Elisabeth Hedmark påpekar att man kan spara en hel del om man tar med sig en del basvaror till den hyrda stugan, och dessutom ordnar matsäck till lunchen i backen.

– Affärerna runt skidbackarna brukar vara ganska dyra. Det är bra att ha med lite basvaror hemifrån, som till exempel diskmedel, smör och sådant. Och försök ordna med matsäck till backen eller ät i stugan, eftersom det kan vara dyrt att luncha i backen, säger Elisabeth Hedmark.

Är en hyrd stuga alltid ett bättre alternativ än ett paket med hotellvistelse och frukost?

– Det går ju inte att säga ALLTID eftersom ett hotell kanske vill göra en jättedrive eller säljer sitt sista rum till extra lågt pris, men generellt blir det billigare med stuga än hotell. Bor man på hotell har man ju inga möjligheter till självhushåll utan alla måltider måste ätas på hotellet eller restaurang, säger Gunilla Nyström.

Att resa tillsammans med en annan barnfamilj och dela på en större stuga eller lägenhet är också ett bra sätt att hålla nere kostnaderna, poängterar hon.

Hur ska man tänka när det gäller färden till skidsemestern, blir det billigare att köra egen bil till svenska fjällen eller att ta ett lågprisflyg till en europeisk skidort?

– Det kanske kan låta jättebilligt att ta flyget till alperna men det tillkommer kostnader, transport till flygplatsen i Sverige och transferkostnader från flygplatsen i alperna till skidorten. Så oftast blir det ändå billigare att köra. Sedan är det självklart stor skillnad beroende på var i Sverige man bor. Tänker man köra från Malmö till Åre så klarar man knappast det utan en övernattning, som kostar extra, dessutom tar det väldigt lång tid, säger Gunilla Nyström.

– Då går det säkert att hitta väl så prisvärda alternativ söderut. Men har man 40-50 mil till Sälen, till exempel från Stockholm eller Göteborg, och väljer mellan det och Alperna så blir bilen till Sälen billigare, fortsätter hon.

För mindre barn tycker Gunilla Nyström att de svenska fjällen är det bästa alternativet. Tonåringar, som redan är vana åkare, uppskattar förmodligen en resa söderut mer, menar hon.

– Tonåringar tycker säkert att det är jättespännande med en resa till alperna och är stora nog att uppskatta det. Det i sig kan ju göra att det är värt att ta den merkostnad som det oftast lär bli.

Både Gunilla Nyström och Elisabeth Hedmark påpekar att det är bra att kolla igenom vilka försäkringar man har innan avresan. Hemförsäkringen ger ett visst skydd, men det är bra att se till att alla familjemedlemmar har olycksfallsförsäkring.

– Har man en heltäckande barnförsäkring till sina barn så innehåller den även olycksfallsdel, säger Gunilla Nyström.

– Det kan också vara bra att kolla om det behövs tilläggsförsäkringar som allrisk till exempel. Har man bilen med sig så bör man kontrollera även vad som ingår i den försäkringen. Är det en resa i Europa ska man ha med sig Försäkringskassans kort som garanterar samma vård som i hemlandet, säger Elisabeth Hedmark.

Genom sitt försäkringsbolag kan man också få ett utlandsresekort där det framgår vilka försäkringar man har, det ska lämnas till läkaren i det fall man behöver vård.

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.