Testfakta anlitade det ackrediterade laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH för att testa åtta batterier för hemmaverktyg från de vanligaste tillverkarna.
- När vi tittar under skalet visar det sig att laddcellerna och den integrerade kopplingsdosan är så lika att de skulle kunna komma från samma fabrik, berättar testingenjör Andreas Kékedi på det tyska laboratoriet.
[PDF]
I och med trenden att fixa hemma och det ökade intresset i renoveringsarbeten har marknaden för praktiska och lättanvända verktyg för hem och trädgård också ökat. Numera har de allra flesta fler elverktyg än den vanliga skruvdragaren hemma. Kanske har du nu trimmer, tigersåg eller till och med en gräsklippare som du kör med ett och samma batteri.
I testet mättes batteriernas kapacitet, både som nya och efter 300 laddningscykler, samt hur mycket kraft som försvinner efter 10 dagars lagring vid 40°C. I ett falltest släpptes batteriet från 1,5 meters höjd mot ett betonggolv. Detta gjordes sex gånger och därefter kontrolleras både in- och utsida, samt om batteriet fungerar lika bra.
- I detta moment var jag lite förvånad att även de billigaste produkterna klarade testet lika bra. Men det visar också att alla tillverkare blivit bättre, säger Andreas Kékedi.
Sammantaget visar testet inte på några stora skillnader i batteriernas kapacitet, förutom hos Bosch som förlorar mycket i kraft efter 300 laddcykler. Det skiljer desto mer i laddningstid där de långsammaste tar nästan två timmar jämfört med Bosch och Stanley som laddar fullt på knappt en timme. Men laddningstiden beror på typen av laddare och här skiljer det mycket mellan de olika fabrikaten. Boschs ger till exempel hela 8A jämfört med Black&Deckers 2A.
- En högre laddström påverkar batteriets livslängd. Om laddningstiden inte är viktig är det bättre att välja en laddare med lägre laddström påpekar Andreas Kékedi.
Mellan testvinnaren Stanley och tvåan Ryobi är främsta skillnaden batteriets självurladdning under vila. I övriga testmoment visar resultaten på hårfina skillnader.
- När man ”lyfter på huven” på batterierna i testet är alla lika rena utan några lösa sladdar och lödningar. För bara fem, sex år sedan kunde man se billigare märken med rena rama fågelbon på insidan, förklarar Andreas Kékedi, som ser en stor utveckling inom batterisektorn.
Nya batterimodeller dyker ständigt upp på marknaden. Batterierna ska klara många laddningar samt vara lätta och stöttåliga. Beroende på var du bor i landet är det också viktigt att batteriet klarar av att användas i minusgrader. Då skillnaderna på de testade batterierna visade sig små ställs konsumenten inför ett annat val.
- Eftersom batterierna endast fungerar inom samma varumärke kan utbudet av olika verktyg hos tillverkaren vara avgörande, säger Andreas Kékedi som ansvarar för batteritesterna på laboratoriet SLG.
För hemmafixaren som står och väger mellan olika varumärken så kan följande (förutom utbud av verktyg och tillbehör) vara bra att tänka på:
* Vikten, både på batteri och verktyg. Särskilt om du behöver använda verktyget under längre tid.
* Ergonomi, ligger det bra i handen även vid obekväma ställningar?
* Greppet. Prova gärna verktyget både med och utan arbetshandskar.
* Vilket slags arbete ska du utföra? Kanske behöver du komplettera med ytterligare utrustning till exempel glasögon, knäskydd eller liknande.