Bästa elgrill för balkong och semesterresa

Bästa elgrill för balkong och semesterresa

Med en elgrill behöver du inte bekymra dig för os och rök. Det är bara att grilla när du känner för det, och njuta av korvar eller entrecote tillsammans med familjen. Testfakta har jämfört åtta modeller.

Ia Wadendal Publicerad: 14 Maj, 2017
Läs senare

Visst är det trevligt att kunna grilla även om man inte har en trädgård. Men kolgrillar osar väldigt mycket och lär inte vara något som gör dig populär hos grannarna om du bor i lägenhet.

Om du har tillstånd från värden eller bostadsrättsföreningen att grilla på balkongen kan en elgrill däremot vara ett bra alternativ. De osar i stort sett inte alls, är lätta att förvara och man kan reglera temperaturen i flera steg med en termostat. Elgrillen fungerar också på husvagnssemestern – bara du hittar ett eluttag så kan du börja grilla.

Det du ska tänka på innan du slår till på första bästa elgrill är vad du ska använda den till och hur mycket grillyta du behöver. Och givetvis – hur stor är din balkong? Får du plats med en elgrill på stativ eller är det bättre med en bordsgrill? Bordsgrillar har dessutom fördelen att de kan användas inomhus också.

[PDF]

När Testfakta jämför åtta olika modeller är klotgrillarna från Weber och Menuett bäst på att fylla sin uppgift. De grillar allt vi slängt på grillytorna perfekt och köttbitarna blir lika lyckade som på en kolgrill, minus den rökiga smaken förstås. Den enda stora skillnaden mellan de två är priset. Weber är testets dyraste medan Menuett kostar en bra bit under tusenlappen.

Den bästa bordsgrillen är från OBH Nordica och det är en riktigt smart grill med flera automatprogram och en sensor som känner av tjockleken på köttbiten och justerar grilltiden därefter. Den är bäst på korvar och grönsaker men sköter jobbet med hamburgare ganska bra också. Enkelheten och den roliga färgindikatorn lär dessutom göra den till en favorit bland barnen.

Elgrillen från Landmann blev däremot en besvikelse. Visserligen grillar den allt utom halloumi med godkänt resultat, men monteringen och igångsättandet är en riktigt svettig upplevelse. Dessutom är stativet rangligt och den alldeles för korta elkabeln och signallampan är placerade framtill på grillen – inte speciellt användarvänligt på en balkong. 

Tänk på det här

- Om du bor i hyreshus eller bostadsrätt bör du kolla med värden eller föreningen att det är tillåtet att grilla på balkongen. Även om elgrillar inte ger ifrån sig lika mycket rök och os som kolgrillar kan det ändå vara ett totalförbud för grillning just i ditt hus. Kanske kan du då grilla på innergården istället.

- Tänk på att förvara elgrillen på ett torrt ställe när den inte används, eller lägg ett regnsäkert skydd över den.

- Se till att du använder ett jordat eluttag när du ska använda elgrillen.

- Tänk igenom vad du ska ha grillen till och hur många ni är i familjen. Behöver du en stor grillyta som klarar flera kotletter eller räcker det med en minigrill som tas fram då och då? Vill ni kunna grilla både inne och ute kanske en enkel bordsgrill kan vara det bästa.

- Kolla också att elgrillen du är intresserad av har galler som är lätta att rengöra.

Så här gjorde vi

Elgrillarna har testats på balkong och vi har kontrollerat uppvärmningstiden, sladdlängden och grillkapaciteten. De grillvaror vi placerat på elgrillarna är fläskkarré, hamburgerkött, halloumi, grillkorvar och grönsaker.

Elgrillarna har poängsatts utifrån kvalitet (tåligt material och tillbehör), funktion (klarar de funktioner som tillverkaren uppger, extrapoäng för innovativa inslag), hanterbarhet (kan hanteras enkelt och fyller funktionerna) samt design (produktdesignen gynnar funktionen).

Testade produkter

Coline Elgrill, Landmann Elgrill 12502, Menuett Elgrill 2200 W, OBH Nordica Optigrill +XL, Severin KG2388, Stanley Deluxe Nordic Season, Weber Q1400, Wilfa Minigrill CG 2000B.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.