Så många lingon är det i burken

Så många lingon är det i burken

Rårörda lingon i all sin enkelhet. Foto: Malin Hefvelin
Alla fabrikstillverkade rårörda lingon i testet. Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

Rårörda lingon är precis vad namnet antyder – färska lingon som varsamt blandats med socker, utan tillsatser och utan uppvärmning. Men hur står sig butikernas burkar mot den traditionella metoden? Är det verkligen rårörda lingon, eller snarare vanlig sylt? Testfaktas test avslöjar stora skillnader mellan olika fabrikat

Laboratorietest
Malin Hefvelin Publicerad: 20 mar, 2025
Läs senare

Goji, acai, berberis och aroniabär i all ära, men om något bär förtjänar att kallas superbär, så är det faktiskt det svenska lingonet. Lingonrisets röda pärlor innehåller nämligen en mängd nyttigheter som är bra för kroppen. Förutom vitaminerna A, B, C och E innehåller lingon fosfor, järn, kalcium, kalium och magnesium, som är nödvändiga för kroppen. Dessutom innehåller de flera olika antioxidanter och det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra.
 
Det mest hälsosamma är att äta sina lingon färska – eller rårörda. Då har bären inte hettats upp eller processats, vilket påverkar många av de hälsosamma ämnena negativt. Men är de rårörda lingonen på burk i butiken verkligen rårörda, eller är de mer att likna vid vanlig sylt, där bären hettats upp och man har tillsatt vatten och förtjockningsmedel?
[PDF] 

För att ta reda på det lät Testfakta det oberoende laboratoriet Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB analysera innehållet i sju sorters rårörda lingon på burk. Som referens användes hemgjorda rårörda lingon med enbart lingon och vanligt strösocker (sackaros). Laboratoriet har dels gjort en kemisk analys av olika näringsämnen och dels en mätning av hur mycket hela lingon de olika burkarna verkligen innehåller. 

Hur många lingon är det i burken? 

Vattenhalten och nivån av flera lingonspecifika näringsämnen tyder på att de flesta burkarna innehåller sina utlovade 40–50% lingon. Men mängden skal och kärnor som blir kvar efter att laboratoriet sköljt och silat innehållet i burkarna tyder på stora skillnader i mängden hela lingon.Andelen skal och kärnor för Felix, ICA och Eldorado är mindre än hälften jämfört med övriga fabrikat. Det handlar ju inte om lingonsylt, utan om rårörda lingon med färska hela lingon som viktigaste råvaran.

Varför är det en sådan skillnad?  

– Lingonen i de fabriksrörda burkarna kan till exempel ha varit större och mer mogna vid tillverkningsögonblicket än den hemgjorda varianten, och därför lämnat mindre skal och kärnor jämfört med totalinnehållet. Ett annat alternativ är att man har tillsatt redan mosade eller krossade bär, förklarar Erika Collin som är testledare på Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB.  

De fabrikstillverkade rårörda lingonen är alla upphettade innan de fylls på burkar för att öka lingonens hållbarhet, medan den hemgjorda burkens innehåll inte är upphettat alls. Samtidigt innehåller lingon bensoesyra, ett naturligt konserveringsämne som gör att man inte behöver värma upp bären eller tillsätta konserveringsmedel för att förlänga hållbarheten.

Rikligt med antioxidanter

Lingon är naturligt rika på hälsosamma polyfenoler, som till exempel antocyaniner som ger skalet dess röda färg. Analysen visar att de burkar som innehåller minst skal och kärnor (Felix, ICA och Eldorado) också innehåller avsevärt mindre av polyfenoler. 

Felix, ICA och Eldorado) också innehåller avsevärt mindre av polyfenoler.

Tillsatt och naturligt socker

Merparten av sockret i samtliga inköpta burkar är fruktos och glukos. Lingon innehåller visserligen naturligt sockerarterna fruktos och glukos, men på låg nivå. Andelen fruktos och glukos är flera gånger högre i testburkarna jämfört med den hemlagade varianten och indikerar att man tillsatt glukossirap i stället för vanligt socker. Glukossirap är betydligt billigare än vanligt socker och framställs ur majsstärkelse, ris, vete, eller potatis, medan strösocker utvinns ur sockerrör eller sockerbetor.

 Är det skillnad i smaken?

Rårörda lingon ska ha en friskt syrlig smak med en tydlig sötma från sockret och en viss strävhet från bären. Konsistensen ska vara mjuk med visst tuggmotstånd där bären behåller sin form och inte är ett finfördelat lingonmos, för då kan man ju lika gärna köpa lingonsylt.
För att avgöra hur väl produkterna lever upp till det har vi låtit det oberoende testföretaget The Taste Lab genomföra ett smaktest av de rårörda lingonen, med en panel bestående av ett 40-tal konsumenter. Resultatet från paneltestet korrelerar ganska tydligt med den kemiska analysen. De burkar som innehåller mer skal och kärnor och högre nivåer av polyfenoler lyfts också av panelen. Godast är Björnekullas rårörda lingon som får högst betyg på både munkänsla (8,1) och smak (7,7). Det är också flest av panelmedlemmarna som anser att Björnekulla har lagom syrlighet. Även Garant gör väl ifrån sig på smaktestet (7,7) medan Eldorado hamnar i botten på smaktestet (5,5) med kommentarer som ”för söt” och ”geleig i konsistensen”.

Sammantaget blir Björnekulla testets totala vinnare med bäst smakomdöme från panelen, hög andel lingon och högt innehåll av polyfenoler.  Eldorado hamnar i botten på grund av lågt smakomdöme, få hela lingon och låg andel antioxidanter, samtidigt som den har högst andel tillsatt vatten. Något förvånande hamnar testets klart dyraste rårörda lingon från Felix, långt ner i tabellen.

Så varför köpa på burk när det är så enkelt och billigt att göra sina egna rårörda lingon? Samtidigt behåller lingonen betydligt mer näringsämnen om man rårör dem själv. Då kan man också själv bestämma hur söt man vill att köttbullarnas bästa vän ska vara.

Fakta om testet

Testfakta har följande testat 7 olika märken av rårörda lingon på burk:
 
●      ICA

●      Coop

●      Eldorado

●      Matriket

●      Garant

●      Felix

●      Björnekulla
 
Som referens användes hemgjorda rårörda lingon med enbart lingon och vanligt strösocker (300g frusna lingon och 300g vanligt strösocker) för att kunna jämföra innehåll med de butiksköpta burkarna. Ett traditionellt recept skulle dock innehålla nästan tre gånger mer lingon än socker.
 
Kemisk analys

De kemiska analyserna genomfördes av det oberoende laboratoriet Eurofins och omfattade bland annat följande ämnen och parametrar:
 
●      Andel skal och kärnor

●      Vattenhalt

●      Antocyaniner

●      Bensoesyra

●      Natriumbensoat

●      Polyfenoler

●      Totalt socker

●      Andel fruktos

●      Andel glukos

●      Andel sackaros
 
Baserat på de värdena och utifrån värden på den hemgjorda burken kalkylerades mängden tillsatt vatten och mängden hela lingon i respektive produkt.
 
Smaktest

De sensoriska testerna utfördes i regi av den oberoende sensoriska byrån The Taste Lab i Stockholm. För testet rekryterades 40 personer som fick provsmaka och betygsätta samtliga produkter med avseende på smak (sötma, syrlighet), munkänsla, utseende och helhetsintryck.
 
Tolkning och betygsättning

Resultaten från den kemiska analysen och panelens omdöme har betygsatts på en skala från 1 till 10 där 10 är bäst. I totalbetyget har det sammanvägda resultatet från den kemiska analysen (äkthet och hälsosamma ämnen) viktats med 40% och panelens omdöme (helhetsintryck, smak och munkänsla) med sammanlagt 60%.
 
Äkthet och hälsosamma ämnen                40%

Helhetsintryck                                              30%

Smak                                                              20%

Munkänsla                                                     10%

Hälsoeffekter av lingon

Lingon i färsk form är ett oerhört nyttigt livsmedel som bland annat innehåller A-vitamin, ett antal B-vitaminer, C-vitamin, lite E-vitamin och en rad hälsosamma antioxidanter.

Det finns dock relativt få studier som tittat på hälsoeffekter av lingon hos friska personer. Den lilla forskning som finns tyder på att lingon är både antiinflammatoriska, bra för sunda tarmbakterier och eventuellt också har en antimikrobiell effekt. I en finsk undersökning publicerad 2019 gav forskarna fet mat till möss samtidigt som mössen fick äta lingon.

Resultatet blev att bäret förhindrade förhöjda glukos- och kolesterolvärden. Lingonet påverkade även insulinet på ett positivt sätt i kroppen.

Hur många lingon finns det i skogen?

Lingon och blåbär är en underutnyttjad råvara i Sverige. Under ett normalt bärår växer mer än 500 000 ton vilda bär bara i de svenska skogarna. Vanligast är blåbär, tätt följt av lingon. Bara cirka 5% av bären plockas kommersiellt och mer än 90% finns kvar i skogarna.

Det är ett stort resursslöseri, inte minst med tanke på att vi importerar stora mängder så kallade superbär från andra länder, som står sig slätt innehållsmässigt jämfört med våra svenska lingon.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Te i påse – stora skillnader i kvalitet och pris

Svart te har högre koffeinhalt än många andra teer, och den uppiggande effekten är en av anledningarna till att det gör sig extra bra på morgonen. Men se till att välja rätt – det är stor skillnad på både smak och kvalitet, och priset varierar enormt.

Laboratorietest

Bästa bindan innehåller också mycket förnybart material

Tunn, torr och läckagefri ­är målet när tillverkarna utvecklar bindor. Men det är stora skillnader i prestanda mellan olika fabrikat visar Testfaktas stora laboratorietest av sanitetsbindor på den svenska marknaden. Flera av bindorna innehåller också stora mängder fossilbaserat material, trots att alternativ finns.

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.