Varmt kaffe halva dagen med bästa termosmuggen

Varmt kaffe halva dagen med bästa termosmuggen

Laboratorieingenjören Wolfgang Fleischer fyller muggarna med 95-gradigt vatten, sedan mäter han och hans kollegor hur mycket det svalnade efter 1, 4 och 8 timmar. Foto: Jonas Ginter
Laboratorieingenjören Wolfgang Fleischer fyller muggarna med 95-gradigt vatten, sedan mäter han och hans kollegor hur mycket det svalnade efter 1, 4 och 8 timmar. Foto: Jonas Ginter
De flesta av de testade termosmuggarna klarade att hålla drycken varm länge. Men det är skillnad på hur lätta de är att dricka ur. Foto: Jonas Ginter
De flesta av de testade termosmuggarna klarade att hålla drycken varm länge. Men det är skillnad på hur lätta de är att dricka ur. Foto: Jonas Ginter
Några av muggarna läckte lite efter falltestet. Foto: Jonas Ginter
Några av muggarna läckte lite efter falltestet. Foto: Jonas Ginter
Med hjälp av en klimatkammare testar laboratorieingenjören Wolfgang Fleischer hur väl muggarna håller drycken varm i -10°C. Foto: Jonas Ginter
Med hjälp av en klimatkammare testar laboratorieingenjören Wolfgang Fleischer hur väl muggarna håller drycken varm i -10°C. Foto: Jonas Ginter
Alla muggar tappades tre gånger från en meters höjd. En gång med botten nedåt och en gång med vardera sidan mot marken. Flera av muggarna skadades vid fallet och vissa läckte efteråt. Foto: Jonas Ginter
Alla muggar tappades tre gånger från en meters höjd. En gång med botten nedåt och en gång med vardera sidan mot marken. Flera av muggarna skadades vid fallet och vissa läckte efteråt. Foto: Jonas Ginter
Laboratorietest

Är det möjligt att ta med sig varmt kaffe i en mugg utan att det kallnar? Ja, med en termosmugg är det faktiskt det. Men vilken är bäst? Testfakta har testat.

Laboratorietest
Ola Jacobsen, Johanna Berger Publicerad: 31 aug, 2020
Ta bort

En mugg med varmt kaffe eller te är något som många vill ta med sig när man är på språng. Det tyska laboratoriet PZT har på uppdrag av Testfakta testat termosmuggar. 

Muggarna är gjorda för att fungera som en kombination av termos och mugg. De har lättöppnade dricklock och en volym på omkring 3,5 dl.

Muggen från Stelton marknadsförs inte som termosmugg, men har samma dubbelväggskonstruktion och pris som testets övriga muggar.

[PDF]

Bäst i test är muggen Isolerad TKWide från Klean Kanteen. Den har bäst isoleringsförmåga, och får även högst betyg för material och konstruktion.

Muggarnas viktigaste egenskap, deras förmåga att hålla varm dryck varm, testades både i rumstemperatur (20°C) och vid -10°C. 

Alla utom Stelton klarade att hålla drycken riktigt varm i en timme, även med en omgivande temperatur på -10°C. 

– Alla muggar, bortsett från Stelton, använder samma material och konstruktion, så det är inte så förvånande att de får relativt lika resultat när det gäller isolation, säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT. 

Allra bäst var muggen från Klean Kanteen, som i rumstemperatur lyckades hålla kaffet varmt i hela fyra timmar. Då hade temperaturen bara sjunkit till 65°C, en bra temperatur för bryggkaffe, enligt många experter. 

– En sak som är viktig när det gäller de här muggarna, som håller värmen så bra i flera timmar, är att se till att kaffet har rätt temperatur innan man sätter på locket. Om man bara häller i kaffe direkt från bryggaren, sätter på locket och dricker kommer man sannolikt bränna sig ordentligt, säger Thorsten Kutzner.

Laboratoriet testade också hur mycket ytan där man greppar muggarna samt locket värms upp när muggen är fylld med 95-gradig dryck. Ingen av muggarna visade på några farligheter här, men Bodums lock och Steltons greppyta sticker ut med högre temperaturer än de övriga. 

Under testet öppnades och stängdes muggarnas dricklock 200 gånger. Alla muggar höll tätt efter detta utan anmärkning. Därefter utsattes de för olika skakningar, rullningar och fick stå upp och ner i en timme. Även detta klarade sig alla muggar bra. Endast Eva Solo och Stelton stack ut med något sämre betyg, eftersom de släppte ifrån sig några droppar vätska efter den här behandlingen. Ingen mugg fick dock några bestående skador. 

Laboratoriet testade också hur bra muggarna klarade fall. Här lät laboratorieexperterna muggarna falla fyllda med dryck i ett hårt golv från en meters höjd. 

Steltonmuggen läckte lite efter falltestet. Även muggarna från Eva Solo och Wilfa uppvisade minimalt läckage när det återfylldes efter falltestet. Hydro Flask och Stelton skadades under falltesten. 

– Steltonmuggens inre plastbehållare sprack vid fallet. För Hydro Flasks del var det en bit av låset till dricklocket som gick sönder, säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT. 

För att kunna ha med sig kaffet i bilen är det viktigt att man kan hantera koppen med en hand. Men det är inte alla som lämpar sig för det. 

Två laboratorieexperter har bedömt muggarnas användarvänlighet. Bäst ergonomi har Wilfa, medan Bodum, Stelton och Tefal är ganska breda och svåra att greppa för personer med mindre händer. 

När det gäller hur lätta muggarna var att hantera med en hand varierar det stort. Medan Stelton och Wilfa var väldigt enkla att öppna och stänga med en hand kräver muggen från Klean Kanteen två händer för att öppna locket. 

Bäst drickupplevelse har Tefal. Till skillnad från de andra vidrör inte näsan locket när man dricker. Sämst var Stelton, där man trycker både överläppen och näsan mot locket för att dricka.

Möjligheten att göra rent dricklocket skiljer sig mycket åt. Flera av locken är väldigt enkla medan andra är svåra, där locket måste tas isär för att man ska komma åt med diskborsten.

Termosmuggar håller kyla lika bra som värme

Termosmuggarnas isoleringsförmåga kan även användas för att bevara en kall dryck kyld i varma miljöer. Lägg i några isbitar i kall läsk eller vatten och förvånas över hur länge de håller kylan, även utan lock! Det beror på att kall luft är tyngre än varm, så det bildas ett osynligt lock av kall luft ovanför isbitarna som håller dem frusna länge. 

Så har vi testat

Det tyska laboratoriet PZT har på uppdrag av Testfakta genomfört ett laboratorietest av termosmuggar. 

Följande muggar ingår i testet: 

  • Bodum, Travel Mug 

  • Eva Solo, To Go Cup 0,35 l

  • Hydro Flask, Wide Mouth Coffee (Hydro Flip)

  • Klean Kanteen, Isolerad TKWide

  • Stelton, To Go Click* 

  • Tefal, Travel Mug

  • Wilfa, Coffee 2Go

*Muggen utgår från sortimentet men finns i storlek 0,4 som enligt kundtjänst är av samma konstruktion som den testade. 

Testparametrar

Isoleringsförmåga

Laboratoriet testade hur länge muggarna kan hålla sitt innehåll varmt – både vid en omgivningstemperatur av 20°C och av -10°C. 

Muggarna fylldes med den nominella fyllningsvolymen med 95°C varmt vatten och locket stängdes. Vattentemperaturen mättes efter muggen hade stått i en, fyra och åtta timmar.  

Samma procedur upprepades med muggarna i en omgivningstemperatur av -10°C. 

Material och konstruktion

Labbet testade 

  • Om den deklarerade fyllningsvolymen motsvarar den faktiska volymen som ryms. Samtliga rymde 20–45 ml mer än den deklarerade fyllningsvolymen.

  • Hur mycket ytorna vid halva mugg-höjden och på lockets mitt värms upp när muggen är fylld med angiven mängd vatten vid temperatur av 95°C. Detta mättes efter 30 och 60 sekunder, samt efter 10 minuter.

  • Hur tätt locket sluter, både före och efter drickslocket har öppnats och stängts 200 gånger. Muggarna fylldes och placerades upp och ner i en timme, skakades tio gånger upp och ner i en meter, och rullades fram och tillbaka tio gånger på en plan yta. För att synliggöra ev läckage färgades vattnet med bläck. Två provexemplar per modell testades på samma sätt.

Falltest: hur bra materialet står emot skador när den fyllda muggen faller ner från en meters höjd mot ett hårt golv, och om det fortfarande håller tätt. Muggarna föll en gång med botten ner åt och två gånger med sidorna nedåt. Därefter undersöktes muggarna för synbara skador och täthet. Två provexemplar per modell testades på samma sätt.

Användarvänlighet

Laboratoriet bedömde

  • Lukt

  • Ergonomi

  • Hur väl vridlocket fungerar vid öppning och stängning

  • Hur det upplevs att dricka ur muggen

  • Hur enkelt eller svårt dricklocket är att hantera, samt hur det är att öppna och stänga med en hand

  • Hur enkelt muggen och locket är att rengöra med en diskborste

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.