Det finns inga regler som säger att naturligt mineralvatten och källvatten måste innehålla speciella mängder eller typer av mineralsalter. Källvatten har vanligen låg salthalt, medan salthalten i naturligt mineralvatten kan variera från lågt till högt. Salterna måste finnas naturligt och inget får tillsättas.
I övriga förpackade vatten (bordsvatten), får man tillsätta olika typer av salter och/eller aromer. Här förekommer sodavatten och vichyvatten. Dessa två typer innehåller vanligen mycket höga halter natriumklorid - koksalt - som ger en tydlig smak.
För de flesta konsumenter spelar vattnets saltinnehåll liten roll för det totala dagliga intaget av mineraler via kosten. Detta gäller såväl kranvatten som förpackat vatten. Det går inte att peka ut vilken sammansättning av mineralsalter som är bäst, nyttigast eller smakar godast.
Mineraler i vattnet
Ibland kan vatten ge ett betydelsefullt tillskott av vissa mineralämnen, men då måste man oftast dricka någon liter per dag eller mer. Mycket mineralsalter kan också vara negativt för hälsan. Välj ett förpackat vatten med låg salthalt om du ska undvika högt saltintag. Välj också ett förpackat vatten med låg salthalt för att blanda modersmjölkersättning, om du inte kan använda kranvatten.
Kalcium är bra för benstomme och tänder. En liter av vissa naturliga mineralvatten kan ge upp till ca 20 procent av det rekommenderade dagsintaget.
Magnesium kan eventuellt skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. De flesta naturliga mineralvatten innehåller dock låga halter magnesium.
Kalium behövs för muskler och nervsystem. De flesta förpackade vatten innehåller mycket låga halter. En liter vatten kan ge upp till ca 10 procent av det rekommenderade dagsintaget.
Natrium får vi i oss relativt mycket av genom koksalt (natriumklorid) i maten. I Sverige ska vi sträva mot att minska intaget av natrium. Vissa naturliga mineralvatten innehåller relativt mycket natrium.
Fluorid påverkar tandhälsan hos barn. Ge inte naturligt mineralvatten med mer än 1,5 milligram fluorid per liter vatten till förskolebarn.
(Källa: Livsmedelsverket)