Hundarna äter bättre än vi

Hundarna äter bättre än vi

Laboratorietest

Det skiljer mycket i pris mellan vanliga fabrikat av hundmat, men inte alls lika mycket i kvalité.

Laboratorietest
Mikael Bergling Publicerad: 19 Apr, 2007
Ta bort

– De flesta hundar äter betydligt bättre mat än vad vi själva gör, säger Erik Wilsson som är filosofie doktor i zoologi och Försvarsmaktens avelsansvarige.

Årligen stoppar svenska hundar i sig tusentals ton torrfoder. Laboratorieföretaget Analycen i Lidköping har på uppdrag av Testfakta.se analyserat innehållet i tio av de vanligaste märkena på den svenska marknaden.
– Vi har använt oss av standardmetoder för att analysera foder. Det är mycket säkra metoder, säger Analycens kvalitetschef Leif Brohede.

Undersökningen visar att det är stor prisskillnad mellan fodren. Under ett års förbrukning handlar det om flera tusen kronor, trots att nästan samtliga testade foder håller god klass.
– Undantaget är ett foder som i mer än ett avseende avviker från både deklarerat värde och uppsatta näringsnormer, säger professor Åke Hedhammar vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
– Förr var nästan alla foder som såldes i Sverige av god klass. Nu börjar vi få in en del foder till lägre pris och sämre kvalité. Euroshopper är ett exempel på ett sådant.

Analysen visar att det i en del fall är stor skillnad mellan innehållsdeklarationerna på förpackningarna och vad fodren verkligen innehåller.
Royals Canins foder innehåller till exempel mindre än hälften av den A-vitaminhalt som anges på förpackningen.
Å andra sidan innehåller Coop X-tras foder mer än dubbelt så mycket A-vitamin som deklarerat.
– Det som står på förpackningen ska vara sant och korrekt. Det är olyckligt när det i alltför hög grad avviker från det verkliga innehållet, säger Åke Hedhammar.

Är det farligt om fodret innehåller mycket mer A-vitaminer än deklarerat?
– Inte i detta fallet. Risken är dock att någon utifrån informationen på förpackningen förleds komplettera med extra vitaminer och då kan man komma upp i farliga nivåer.
– Jag tycker dessutom att en del av de analyserade fodren ligger anmärkningsvärt lågt när det gäller kopparhalten, till exempel Coops Optimal Balance Adult vilket inte är bra. Precis som hunden behöver energi- och näringsämnen behöver den mineralämnen som koppar för att inte få bristsjukdomar.

Husdjursagronom Kersti Andersson vid Statens jordbruksverk anser att några av fodertillverkarna verkar behöva justera sina innehållsdeklarationer.
– Inom EU håller man just nu på att se över regelverket kring märkning av foderblandningar. Vi får se vad den ger.

Erik Wilsson, filosofie doktor i zoologi och avelsansvarig inom Försvarsmakten, berättar att hundägare vid val av foder bör utgå ifrån hur pass aktiv hunden är, inte vilken ras den tillhör.
– Arbetshundar och jakthundar till exempel, kräver mycket energi. En innehund med låg ämnesomsättning och som inte är särskilt aktiv har däremot ett mycket lägre energibehov. Det innebär att man till sådana hundar bör välja ett foder som inte innehåller så mycket energi för att undvika att hunden blir fet.
– Det är extra viktigt att växande hundar och dräktiga tikar får ett foder av rätt sammansättning. Fel foder under den här tiden kan ge återverkningar på individen under hela dess liv.

Går det inte lika bra med familjens middagsrester?
– Hundar överlever på rester. Men får hunden ett högkvalitativt hundfoder i rätt mängd så vet man att den får sitt behov tillgodosett. Det vet man inte annars.

Bör kosten varieras?
– Nej. Ger man ett foder som hunden mår bra av finns det ingen anledning att byta. Hundar behöver ingen omväxling när det gäller maten. Byte av foder kan istället göra att hunden får magproblem.

Vilket är det stora problemet med hundars ätande?
– Att de drabbas av samma vällevnadssjukdomar som vi - för mycket mat och för lite motion.

Fakta

Priserna i tabellen baseras på en förpackningsstorlek på mellan 10-15 kg.

Hundfoder av följande fabrikat har testats: Pedigree, Eukanuba, Hills, Royal Canin, Coop:s X-tra, Euroshopper, Purina, Doggy, Coop:s Optimal Balance och Willys.

Analysen omfattar bland annat halten av protein, kolhydrater, fett, linolsyra, omega-3, omega-6, vatten, fosfor, kalcium, zink, järn, koppar samt vitamin A och E.

De flesta av produkterna håller god kvalitet och lever upp till branschkrav.

För att kunna göra en rättvis betygssättning har vi delat in analysresultaten i fyra delar. Varje del svarar för 25 procent av totalbetyget.

Mineraler och vitaminer har betygsatts utifrån branschnorm. Om ett ämne ligger i nivå eller inom fastställda riktvärden har det fått betyget 4-5. Om det ligger över eller under fastställda riktvärden har det fått betyget 1-2.

Innehållet av olika fettsyror har betygsatts utifrån branschnorm. Högre innehåll av fettsyror som är mer önskvärda ur näringssynpunkt har resulterat i ett högre betyg.

Energifördelningen mellan protein, fett och kolhydrater har betygsatts utifrån rekommenderad fördelning.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.