Greenpeace förklarar varför tonfisk listas som röd, alltså fisk som man helt ska undvika:
”Tonfiskbestånden i världen utsätts för ett alldeles för högt fisketryck. Den stora överkapaciteten i världens tonfiskeflotta i kombination med för höga kvoter, dålig fiskerikontroll och utbrett tjuvfiske gör att många tonfiskarter är allvarligt hotade.
Så länge tonfiskindustrin inte tar ansvar för att få bort tjuvfiskad tonfisk, och så länge de trycker på för högre kvoter, använder destruktiva fångstmetoder och inte märker tonfiskprodukterna de säljer, så bör man som ansvarig återförsäljare, kock eller konsument undvika tonfisk."
Världsnaturfonden rödlistar (Låt bli!) blåfenad och gullistar (Tänk efter!) gulfenad tonfisk:
Så här skriver WWF om den blåfenade tonfisken:
”Köp inte blåfenad tonfisk eller andra tonfisklika släktingar som svärdfisk (Xiphias gladius) och marlin (Makaira indica och M. nigricans) eftersom de är överfiskade och vissa av dem finns med på iUCns (internationella naturvårdsunionen) internationella lista över hotade arter.”
Och om den gulfenade skriver de så här:
”Gult ljus för gulfenad tonfisk (Thunnus albacares) och andra tonfiskarter. Alla tonfiskarter utnyttjas maximalt och några är överfiskade. I flera fall förekommer bifångster av framför allt delfiner, men också andra fiskarter och sköldpaddor beroende på vilken fiskemetod som används. Ta om möjligt reda på vilken sorts tonfisk som ligger i konservburken eller i fiskdisken innan du handlar.”